Autor Wątek: Produkcja białych robaków  (Przeczytany 8046 razy)

Offline kamilsr

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
Produkcja białych robaków
« dnia: 21.10.2016, 08:01 »
Chodzi mi po głowie zbudowanie "regału" z wewnętrznymi poziomymi przegródkami do produkcji białych robaków. Chciałbym stać się samowystarczalnym jeżeli chodzi o tą przynętę, a i 1 l brałbym ich nad wodę bez żadnych wyrzutów jeżeli chodzi o finanse. Myślałem o poziomach przedzielanych sitkami , żeby larwy mogły opadać stopniowo w dół do głównej szuflady zbiorczej .  Czy ktoś już próbował swoich sił w tego typu produkcjach ?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Produkcja białych robaków
« Odpowiedź #1 dnia: 21.10.2016, 08:26 »
Przerażasz mnie... :P

Nie wiem czy jest sens się w to bawić. Białe można robić na dużą skalę, ale samemu? Masa syfu i smrodu, wielka uciążliwość dla okolicy, zwłaszcza dla Ciebie. Muchy są wielkie jak pszczoły, będzie ich mnóstwo. Bardzo niehigieniczna robota - a co uzyskasz?

Pomyśl o dendrobenie lepiej, ona też działa bardzo dobrze, zwłaszcza jak się używa jej większe ilości. W Polsce łowienie na kawałek dendrobeny z użyciem dużej ilości siekanej nie jest popularne, a przecież to bardzo skuteczna technika, zarówno przy spławiku jak tez feederze. Hodowla o wiele łatwiejsza, mniej pracochłonna i bez smrodu powalającego na kolana.
Lucjan

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #2 dnia: 21.10.2016, 08:33 »
Jak tylko zobaczyłem nazwę tematu to pomyślałem jedno - fuuuj :-X

Oczywiście, jeśli masz taki pomysł i chcesz się w to bawić to ja nie chcę Cie zniechęcać. Merytorycznie pomóc Ci nie mogę, bo się na tym nie znam.
Raz zdarzyło mi się, że zostawiłem jakieś mięso przypadkowo na dłuższy czas i "zrobiły" się robaki same. Smród niesłychany.
Weź pod uwagę, że robaki, jak już się "zrobią" to trzeba by je jakoś później oczyścić, myć. Będzie z tym trochę roboty.

Podzielam zdanie Lucjana, jeśli masz miejsce, zainwestuj w kompostownik i zajmij się produkcją czerwonych robaków. Czystsze, nie śmierdzi a na dodatek jest to towar droższy.
Litr gnojaka to jakieś 60-80 zł, litr białych to 20-26 złotych.
Grzegorz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 21.10.2016, 08:44 »
Jeśli przechodziłeś kiedyś obok jakiegoś rozkładającego się truchła, to wiesz, co cię czeka. Jeśli nigdy nie przechodziłeś... to bardzo się zdziwisz :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #4 dnia: 21.10.2016, 09:16 »
I możesz mieć spore problemy jeśli któryś z sąsiadów poda Ciebie do Sanepidu. Na hodowlę białych trzeba mieć zgodę.
Pozdrawiam
Mirek

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 21.10.2016, 09:25 »
Tak Jak Luk pisze , osobiście byłem raz z kolegą który prowadzi sklep wędkarski w Katowicach w hurtowni ( produkują  robaki białe  ) już przed halą mi śmierdziało ale w środku MASAKRA
Załóż hodowle gnojaka czy rosówki - prostsze ,wygodniejsze i nie śmierdzi
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #6 dnia: 21.10.2016, 09:27 »
Kiedyś hodowałem białe robaki, fakt smrodek był nie zły.
Ogólnie zaprzestałem gdyż trzeba naprawdę dużo i regularnie jeździć na ryby aby to zużyć.

Co do samej hodowli to trzeba na to odpowiedniego miejsca .Przewiewnego , zacienionego i chroniącego hodowle przed deszczem.
Smród zależy od utrzymania higieny.
śmierdzi mięso psujące sie/gnijące ,gdy mięsa jest na tyle mało aby robale zjadły je w ciągu 2-3 dni to nie śmierdzi aż tak bardzo.
Ja to robiłem w zwykłym metalowym wiadrze .Na raz dawałem nie więcej jak kilo mięsa ,tylko mięso musi być suche.

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 21.10.2016, 11:41 »
Bierzesz np rybę i wykładasz w zacienione miejsce.Bo w cieniu składa larwy ta duża mucha z fioletowym korpusem(ta duża).Ja mam strych i tam to robiłem.Na tym etapie nie śmierdzi.Musisz kontrolować ten etap i nie przeciągać w czasie.Chodzi o to aby to składanie jaj nie trwało np 3dni, bo będziesz miał robaki małe i duze.Gdy zauważysz kilka skupisk jaj, zawijasz rybę w kilka stron gazetowych i wkładasz do np plastikowego wiadra.Całość zasypujesz w miarę drobnymi trocinami pod wierzch.Wystawiasz wiadro w zacienione, suche i ciepłe miejsce.W tym czasie robaki rosną.Po 6 dniach zobaczysz je na wierzchu, a jak nie to i tak odsiewasz trociny i dobierasz się do gazet.Z ryby zostaje tylko szkielet oraz dorodne, równe wielkością robale.Powodzenia :narybki:

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: produkcja białych robaków
« Odpowiedź #8 dnia: 21.10.2016, 11:57 »
To ja opiszę mój sposób:

Wyjeżdżasz latem nad morze na 10 dni. Zapominasz wyrzucić śmieci. Wracasz i zbierasz żniwo.

Sprawdzone, działa.
Ja swoje żniwo musiałem wynieść biegiem z domu za sprawą krzyczącej drugiej połówki ;)
Marcin

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #9 dnia: 21.10.2016, 12:01 »
Bierzesz np rybę i wykładasz w zacienione miejsce.Bo w cieniu składa larwy ta duża mucha z fioletowym korpusem(ta duża).Ja mam strych i tam to robiłem.Na tym etapie nie śmierdzi.Musisz kontrolować ten etap i nie przeciągać w czasie.Chodzi o to aby to składanie jaj nie trwało np 3dni, bo będziesz miał robaki małe i duze.Gdy zauważysz kilka skupisk jaj, zawijasz rybę w kilka stron gazetowych i wkładasz do np plastikowego wiadra.Całość zasypujesz w miarę drobnymi trocinami pod wierzch.Wystawiasz wiadro w zacienione, suche i ciepłe miejsce.W tym czasie robaki rosną.Po 6 dniach zobaczysz je na wierzchu, a jak nie to i tak odsiewasz trociny i dobierasz się do gazet.Z ryby zostaje tylko szkielet oraz dorodne, równe wielkością robale.Powodzenia :narybki:

Oho, powiem, że to zacny sposób. :thumbup: Choć ten Korasa też wydaje się dobry :P
Krwawy Michał

Offline kamilsr

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #10 dnia: 21.10.2016, 13:59 »
Spodziewałem się takich odpowiedzi :P Jeżeli chodzi o sąsiadów - to mieszkam na wsi , wokół las pola . Wiem , że to bardzo nieprzyjemna robota ale i kasterka bym sobie zrobił .... Jak bym miał coś takiego robić to w jakimś zadrzewieniu zdala od domu. Jeżeli chodzi o dostępność białych u mnie to w sklepach max 0,25l  , które po odsianiu trocin daje 0,15 l- bandyctwo a do tego cena 9 zł .Gdybym miał dostęp do czystych w tych cenach co piszecie to bym sobie głowy nie zawracał takimi pomysłami.  Kompościaki mam u rodziców , że tak powiem nie do przejedzenia. W tym roku zacząłem dodawać je dopiero do zanęty pocięte w większych ilościach. Mam dwie wody , w których  się nie sprawdza na rzecz zwykłych kopanych  też ciętych. W przyszłym roku zamierzam wogóle przestawić sie z zanęt na robactwo . No może ograniczyć je w znacznym stopniu .

Offline Jarekb11

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 21.10.2016, 14:47 »
A czy łowił ktoś z was na Mączniki???
https://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85cznik_m%C5%82ynarek
larwa
http://www.terrarium.com.pl/725-tenebrio-molitor-macznik-mlynarek/
Ponoć dobra przynęta.
Mi osobiście na Płoć ,Karasia ,leszcza się nie sprawdziła ,może na inną rybę była by skuteczna??
Hodowla tych chrząszczy (i ich larw) jest banalnie prosta ,wystarczy do większego plastikowego pudełka z dziurkowaną pokrywką , wsypać trochę np płatków owsianych i kilkanaście larw kupionych w skl. zoologicznym ,używanych jako żywy pokarm  dla jaszczurek.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #12 dnia: 21.10.2016, 14:57 »
A jak z wydajnością takiej hodowli?
Krwawy Michał

Offline Jarekb11

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 21.10.2016, 16:02 »
A jak z wydajnością takiej hodowli?
Tzn??
Nigdy nie liczyłem tych larw ale "kocą" się na potęgę.

na www.terrarium.com jest info.Cytuję;

Rozmnażanie

Mącznik młynarek należy do “samoobsługowych” hodowli. Szybkość rozwoju jest bezpośrednio skorelowana z temperaturą (im wyższa, tym szybciej rosną i przepoczwarczają się larwy).

10-14 dni po kopulacji samice rozpoczynają składanie jaj. Wytwarzają ich po kilkanaście dziennie i przyklejają do fragmentów podłoża. W ciągu swojego krótkiego życia (1-2 miesiące) jedna samica składa ok. 500 jaj. Inkubacja trwa ok. 2 – 3 tygodnie. Świeżo wyklute larwy mierzą ok. 2-3 mm i można je zobaczyć wysypując odrobinę otrębów na czarne tło. W ciągu okresu larwalnego (12-18 miesięcy w 20°C, 6-8 w 25°C i ok. 4 w 35°C) larwy przechodzą 10-16 linień. W niesprzyjających warunkach czas rozwoju i liczba linień może ulec zwiększeniu. Przed przepoczwarczeniem wyrośnięte larwy wychodzą na powierzchnię podłoża i wyginają się w charakterystyczny kształt litery “J”. Po kilku dniach przekształcają się w poczwarki wielkości dorosłego chrząszcza. W 15°C cały proces trwa 30 dni, a w 32°C już tylko 5 dni. Początkowo ciemne są tylko oczy i aparat gębowy, z czasem ciemnieją odnóża i jest to nieomylny znak, że niedługo dojrzały chrząszcz wyjdzie z poczwarki. Po 2 tygodniach samice rozpoczynają składanie jaj i cykl się zamyka.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #14 dnia: 21.10.2016, 16:04 »
Dzięki. W sumie warto będzie spróbować. :thumbup:
Krwawy Michał