Autor Wątek: Jaki picker do 150 zł??  (Przeczytany 15288 razy)

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Jaki picker do 150 zł??
« Odpowiedź #30 dnia: 09.04.2016, 11:24 »
Mi się wydaje, że picker musi być miękki by pochłonąć masę ryby i jej energie na krótkim dystansie, zwłaszcza, że ta będzie szalała przy brzegu.

Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Wędkarstwo JWo

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 09.04.2016, 12:40 »
Mam Robinson Dynacore, wspomnianego powyżej przez kmc23. Lekki, czuły, a przy tym mocny. Super pokazuje branie nawet uklejek, a wyciągnąłem nim i 2 kg sumika na delikatny zestaw z Wisły. Dodam, że koszyka 20 g pełnego zanęty się nie boi.
Ja już po oględzinach pickera. Rzuca się w oczy staranne jego wykonanie. Przelotki też całkiem spoko, wyglądają solidnie. Sam kij jest dosyć mocny. Przy zamontowaniu kołowrotka matchowego (kupiłem mocno budżetowego Jaxona Kotor 3000 - pierwszy w życiu kołowtotek Jaxona - na sucho chodzi fajnie..) wędka leci trochę na tzw "pysk". Wiedziałem, w co się pakuję i nie przeszkadza mi to.
Kolego, jakie miałeś fabryczne szczytówki przy tym kiju? Pytam, gdyż dostałem tylko jedną (w opisie było 2 + 2), ja dostałem tylko różową, dosyć mocną. Pozdro.

Dwie sztuki mam, zielona i różowo-pomarańczowa

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 09.04.2016, 13:14 »
http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dragon-elite-proquiver-g3-a12-p2612-k17806.html

co sadzicie o tym kiju ?? wiem ze doradzacie mi Mikado, ale nigdzie w pobliżu mojego miejsca zamieszkania jej nie ma, a ja chce kij wziąść do reki i pomacać zanim kupie. Chodzi mi o długość 2,90m

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dragon-magnum-ti-quiver-g3-a12-p2612-k17823.html

jeszcze ewentualnie ten drugi ??

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/cormoran-bull-fighter-picker-g3-a12-p1020-k17525.html

i ten 3 i was już nie meczę. Chodzi mi o to, że mam ten sklep blisko mogę podjechać i zawsze to spr osobiście.

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 09.04.2016, 13:31 »
Jeśli ktoś posiada te wędki, to zapewne Ci odpowie co o nich myśli, a my w ciemno wróżyć nie będziemy :) Tak jak już pisałem jedź do sklepu po dotykaj, obejrzyj, może sprzedawca coś powie na ich temat. Poproś o to byś mógł sprawdzić jak się ugina, czy jest sztywna, czy miękka i razem coś wybierzecie dla twoich preferencji :)
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline biedrona

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
  • .... Piękno natury ...
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #34 dnia: 08.07.2016, 00:04 »
Panowie chcę dokupić do stajni picker Konger maxer <40 g. Miał okazje ktoś nim łowić? Myślę nad nim lub arcusem ale 3 m... Może jakaś podpowiedź przed zamówieniem?
Pozdrawiam DaWid

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #35 dnia: 08.07.2016, 00:43 »
może jakaś podpowiedź przed zamówieniem ?
Warto obejrzeć na żywo.
Mówi Ci to ktoś, kto wszystkie kije kupował przez sieć bez wcześniejszego "macania"
Ale jeśli nie masz możliwości, to bierz to, co Ci się podoba i do czego czujesz się przekonany.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline biedrona

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
  • .... Piękno natury ...
« Odpowiedź #36 dnia: 08.07.2016, 00:46 »
Wiem, wiem, tylko kurcze u mnie w mieścinie nie ma takiego wyboru w sklepach. Niestety przeważnie zamawiam rzeczy przez internet i nigdy nie żałowałem :D i oby było tym razem tak. Na razie licytuję jeden kijaszek mikado black draft. Jeśli nie wygram zakupie albo tego maxera (chociaż nie mogę znaleźć o nim opinii żadnych) lub tego arcusa, tyle że 3 metrowego. Rożnica tych 30 cm przy pickerze dużo daje, przeliczając na metry w wyrzucie ?
Pozdrawiam DaWid

Offline rococo1234

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 05.09.2016, 23:16 »
Pewnie już po ptakach, mimo to ostrzegę - w moim Black Drafcie pod większą rybą porcelanki w szczytówce powykruszały się. Totalna porażka, mimo ceny i zachwytów forumowiczów nie polecam. Kto tanio kupuje, dwa razy kupuje.

Offline cezarym

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #38 dnia: 06.09.2016, 12:03 »
porcelanki w szczytówce powykruszały się.

Porcelanki w szczytówkach zdarzają się wadliwe, sam reklamowałem 2 szczytówki z tego modelu i po wymianie na razie spokój.
Pozdrawiam
Czarek

Offline kmc23

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #39 dnia: 11.10.2016, 08:51 »
Mam Robinson Dynacore, wspomnianego powyżej przez kmc23. Lekki, czuły, a przy tym mocny. Super pokazuje branie nawet uklejek, a wyciągnąłem nim i 2 kg sumika na delikatny zestaw z Wisły. Dodam, że koszyka 20 g pełnego zanęty się nie boi.
Ja już po oględzinach pickera. Rzuca się w oczy staranne jego wykonanie. Przelotki też całkiem spoko, wyglądają solidnie. Sam kij jest dosyć mocny. Przy zamontowaniu kołowrotka matchowego (kupiłem mocno budżetowego Jaxona Kotor 3000 - pierwszy w życiu kołowtotek Jaxona - na sucho chodzi fajnie..) wędka leci trochę na tzw "pysk". Wiedziałem, w co się pakuję i nie przeszkadza mi to.
Kolego, jakie miałeś fabryczne szczytówki przy tym kiju? Pytam, gdyż dostałem tylko jedną (w opisie było 2 + 2), ja dostałem tylko różową, dosyć mocną. Pozdro.

Mogę trochę więcej napisać o tym kiju po przetestowaniu go w trakcie sezonu.
Kij lekki, czuły spolegliwy, fajne pracuje na całej długości. Kij do 30gr, rzucałem koszykami 40gr wraz z zanętą w środku, i nawet nie zająknął. Rybki- karpie do 4 kg wyciągałem- bez problemu.
Podsumowując.
Jeśli ktoś nie dysponuje odpowiednią ilością gotówki na zakup dobrego kija, polecam zakup tego, na początek śmiało wystarczy. Pozdro.
Rano nie brały, potem przestały.

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 11.10.2016, 09:59 »
Kilka miesięcy temu, nabyłem pickery Fiume XV Picker. C.W. do 60g. 3m.
Ciężar wyrzutu jest zawsze tylko orientacyjny. Widziałem sztywniejsze patyki o c.w. 30g. Ale też delikatniejsze 80g....
Kijek jest mega uniwersalny. Chyba właśnie taki był zamysł producenta. Zrobienie taniej, dobrej uniwersalnej wędki.
Opisałem już trochę te patyki w innym wątku..
Patyk szerokiego stosowania. Od małych ciężarków i koszyczków 15-20g, do ciężarków na moje oko do 50, nawet 60g. Choć to już raczej max.
Pracuje ładnie już dość przy przyponie 0,12. Ale i beż problemu można założyć 0,18.
Nie jest super lekki, ale nie jest źle.
W komplecie są dwie szklane szczytówki. Czerwona jest fajna. Zielona dość sztywna. Chyba na brzanowe uciągi ;)
Ogólnie marudny jestem do pickerów. Przerobiłem już kilka modeli. Też takie za 300-400zł.
A te tanie Fiume bardzo polubiłem.