Autor Wątek: Aernos Feeder 3,66 / ≤90 g czy Beastmaster CX M Feeder 3,66 / ≤100 g?  (Przeczytany 3956 razy)

KrzysztofS

• Gość
Dwa pytania do użytkowników tych wędek:
1. Czy któraś z nich pozwoli na rzuty powyżej 50 metrów podajnikami do metody 30 - 45 gram?
2. Jaka jest ich akcja? Wędka ma służyć do łowienia karpi.

Za odpowiedzi i opinie dziękuję :)

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Witam, posiadam obie wędki, tylko Beastmastera w nowszej wersji DX. Jeśli chodzi o Aernos, jest to mocny feeder z większym ciężarem wyrzutowym niż podają, śmiało miata na duże odległości podajnikiem 56 + towar (ok. 90 g.), wędka ta zastępuje mi karpiówkę, obecnie podpinam do niej zestaw samozacinający z ciężarkiem 98 g., i też sobie świetnie radzi, myślę że realny ciężar wyrzutowy tej wędki to ok. 120 g. Aernos to feeder którym możesz poławiać naprawdę spore karpie, jeśli chodzi o jego akcję to możesz zobaczyć to tu: Jeśli chodzi o Beastmastera to już zupełnie inna wędka, bardziej miękka ale śmiało poradzi sobie z takimi podajnikami jak piszesz na dalsze odległości, z obu feederów jestem bardzo zadowolony, choć podany ciężar wyrzutowy mają podobny to znacznie różniące się wędki.
Sławek

KrzysztofS

• Gość
Dzięki Sławku za konkrety.
Czyli rozumiem, że obiema wędkami osiągnę te same odległości ale Beastmaster jest subtelniejsza przy holowaniu?
I to by było to czego szukam :)

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
  • Ulubione metody: method feeder
Mam Beastmastera tylko wersję  3.9 i zdecydowanie nie jest to wędka do dalekich rzutów. Pomimo sporego cw nawet przy małej rybi ładnie się gnie ale niestety ciężko nią daleko i precyzyjnie rzucać. Na łowinie karpi nak najbardziej się nadaje ale dla mnie gdy trochę daqlej chcę rzucać to wybieram inną np trabucco sygnunm 90g

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
Pomimo sporego cw nawet przy małej rybi ładnie się gnie ale niestety ciężko nią daleko i precyzyjnie rzucać.
Zgodzę się z kolegą ,mam Beasta CX do 100 g i nie jest to kijek do dalekich rzutów .Znaczy rzucić daleko się da ,gorzej z celnością tych rzutów .
Aernos (też mam do 90 g ),wypada już dużo lepiej z celnością ,ale za to jest mniej spolegliwy niż Beast przy holu rybki.
Maciek

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
Dzięki Sławku za konkrety.
Czyli rozumiem, że obiema wędkami osiągnę te same odległości ale Beastmaster jest subtelniejsza przy holowaniu?
I to by było to czego szukam :)
Jeśli powyższe wędki chcesz zastosować do metody, to ja doradzał bym Ci Krzysiu tak, Aernos z racji większej sztywności do dalszych odległości i metody ESP, 56 g, haczyki nr. 8,6. Tym feederem osiągniesz znacznie większe odległości jeśli zastosujesz najtwardszą szczytówkę węglową 3 oz, ma dość duże przelotki w porównaniu do szczytówek 1 oz i 2 oz (1,2 oz to szczytówki szklane) co oczywiście powinno się przełożyć na odległość rzutu. Natomiast Beastmaster, bardziej spolegliwy do klasycznych podajników (35,45 g) i haczyków wielkości 10,12 i tu odległość ponad 50m jest również osiągalna. Przy metodzie z racji stosowania małych haczyków lepszym wyborem jest oczywiście kij bardziej miękki co wpłynie na znacznie mniej spiętych ryb, trudno o coś uniwersalnego bo jednym razem łowimy dosłownie pod nogami a drugim razem pasuje zarzucać daleko, dlatego w naszych arsenałach jest tego sporo! :D
Sławek

KrzysztofS

• Gość
Dziękuję Panowie za odzew i opinie - poszły :thumbup:
Na tą chwilę widzę, że Aernos bardziej mi się przyda w moim arsenale i spełni moje oczekiwania.
Do subtelnego holu mam już wędeczkę - Preston Dutch Master 11,8" Method Feeder :)

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
Weź także pod uwagę Shimano Beastmaster DX Feeder 3,6 Precision 90g. Jestem jej posiadaczem od tego sezonu i nie dość, że rzucam nią na około 60 metrów (podajnikiem Drennan 25g) to wędka ta dzięki bardzo dobrej akcji naprawdę męczy ryby. Karp 4kg holowany z takiej odległości jest już nieźle wypompowany gdy ma przed sobą podbierak. Link poniżej :thumbup:

http://www.sklep.egrubaryba.pl/wedka-shimano-beastmaster-dx-feeder-12-3-66-m-precision-90g-p-368.html
Pozdrawiam Seba

KrzysztofS

• Gość
Dzięki Seba za sugestię  :thumbup:
Teraz pozostało tylko pomacać gdzieś te wędeczki i podjąć decyzję  :)