2 składy
Model- P0070041
Dwa elementy szczytowe: 1.5; 1.0; 0,75 oz
Długość – 275 cm
Długość transportowa – ~142 cm
Rzeczywista waga – 140 g
Ciężar wyrzutu – do 30 g
Liczba przelotek- 13
Dolnik- pianka, korek, pianka, zakończony kapslem, spłaszczenie rolnika w sekcji piankowej ala ArmLock od Daiwy, uchwyt Webo DPS, wytłoczone logo Supera X na piance
Całkowita długość dolnika- 52 cm
Długość od uchwytu kołowrotka- 40 cm
Odległość od pierwszej przelotki do poaczatku uchwytu kołowrotka- 59 cm
Średnica pierwszej przelotki- 17 mm
Średnica blanku przy uchwycie- 9 mm
Uchwyt na haczyk
Kij znaleziony w necie za drobne, cena początkowa 500zl oznaczony jako powystawowy nieużywany. Po przyjeździe okazało się że nie ma zapasowych szczytowek, jest brudny od zanęty więc zgłosiłem spór, dodatkowo dostałem upust 180zl więc cena ostateczna wyszła 320.
Po sprzedaży Mavera, TDRka była wolna i szukałem kija do niej, z założenia miało być coś krótszego z mocą. Myślałem nad Guru N-gauge pro lub dołożeniem do Daiwa Spectron, trafił się Preston i kupiłem.
Kij jest bardzo responsywny, na sucho bardzo elektryczny, szybko wytraca wibracje, znacząco wiewiecej mocy niż poprzednia wersja Supery.
Wykonanie wzorowe, super prezentuje się szaro czarny blank, pierwsza sekcja jest lakierowana druga matowa. W strukturze karbonu jest napis Supera co robi mega wrażenie. Omotki idealnie położone, nie widać żadnych nalewek czy skaz.
Moim zdaniem będzie idealny do łowienia dużych mocnych karpii spod nóg, dlatego też będzie do niego TDR zamiast coś z wyższej półki z powodu QD, na moich wodach karpie przy brzegu wyrywają wędkę z podpórki i "wolna szpula" się bardzo przydaje.
Do poprzedniej Supery miałem zastrzeżenia co do nonameowych komponentów. Tutaj jest lepiej, przelotki Pacific Bay Minima robią świetne wrażenie, mają bardzo duże prześwity, startowa to aż 17mm, chociaż w tej długości nie ma to znaczenia. Perfekcyjny byłby uchwyt Fuji najlepiej przystosowany do dłoni, cena niezbyt większą a robi różnicę w obsłudze.