Autor Wątek: Zestawy "zawodnicze" do feedera  (Przeczytany 7989 razy)

Offline linus1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Zestawy "zawodnicze" do feedera
« dnia: 13.12.2016, 12:37 »
Jest gdzieś taki wątek, bo nie mogę znaleźć. A interesuje mnie to, gdybym ewentualnie wystartował na zawodach. Bez obawy o dyskwalifikację.. :) Wiem, że zestaw ma być "przelotowy", ale szczegóły poproszę.. :)

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Zestawy "zawodnicze" do feedera
« Odpowiedź #1 dnia: 13.12.2016, 16:15 »
Będą to zestawy "in line" oraz tzw. "running rig".

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 13.12.2016, 17:41 »
Zgodnie z informacjami jakie przekazali koledzy regulamin z wytycznymi do zawodów feederowych będzie po 15.12., a zawody niższego szczebla lub towarzyskie to raczej sprawa umowna, więc raczej dobrowolność stosowania zestawów.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 13.12.2016, 19:27 »
Dla wprawy lepiej stosować tzw. zawodnicze.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 14.12.2016, 08:04 »
Linus, zestawy do Metody pod zawody, można podzielić tak pobieżnie na trzy rodzaje:

- fixed, czyli blokowane. Podajnik jest albo zablokowany stoperem lub śruciną, bądź też wchodzi na sztywno (jak podajnik Drennana)
- semi-fixed, czyli częściowo blokowane. Takim jest podajnik z Prestona, którego łącznik nie wchodzi do środka na sztywno, łatwo się go wyciąga, trzeba jednak użyć pewnej siły
- free running, czyli przelotowe. Podajnik przesuwa się luźno po żyłce, łączenie z przyponem odbywa się za pomocą łącznika (quick change bead), nie wchodzącego w otwór.

Teraz - użycie zestawów przelotowych pochodzi stąd, że na łowiskach komercyjnych w UK, połowie mniej więcej,  dba się o rybę, i mocowanie 'na sztywno' może powodować problemy, gdy ryba zerwie żyłkę. Stąd też takie zapisy w regulkaminach, ponieważ odnoszą się do regulaminu łowiska, podobniejest z hakami bezzadziorowymi. W polskich przypadkach łowiska nie mają takich regulaminów, więc i takie zapisy są niepotrzebne wydaje mi się. Nie mam sensu kopiować brytyjskich reguł na ślepo.

Inaczej wygląda sprawa regulaminu FIPSEDu. Tam ktoś wpadł na pomysł, aby z biegu zrobić 'chód' - i wprowadzono sporo obostrzeń, Tam koszyk musi się swobodnie przesuwać i nie może być blokowany. Dlaczego? Prawdopodobnie dlatego, że tak się uroiło jakimś dziadkom, podobnie jest z przynętami. W 2013 roku MŚ były w RPA, na wodzie pełnej karpia. I była dłubanka według doskonałego regulaminu.
Lucjan

Offline linus1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 14.12.2016, 08:26 »
Dzięki Luk :beer: