Autor Wątek: Wybór wędki match  (Przeczytany 9328 razy)

Offline Tomek1988

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 34
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Wybór wędki match
« Odpowiedź #30 dnia: 07.02.2017, 00:00 »
Witam, podepnę się pod temat :) Poszukuję odległościówki do nietypowego łowienia czyli rzecznej przepływanki, do tej pory używałem Mikado Ultraviolet ale już się trochę zestarzał, gdyby można było dostać jeszcze ten model w sklepie to pewnie nic nowego bym nie szukał :) Kilka dni temu kurier przywiózł mi Acolyte ultra 15ft ale zamieniłem ten kijek na Acolyte plus 14ft, łowię przeważnie nie duże ryby głównie płoć krąp, czasami trafiają się klenie i leszcze do 2-3 kg ale, że łowię na łowisku bez żadnych zaczepów to nie mam z holem problemów. Co do Acolyte Ultra wymieniłem ją ze względu na to, że bałbym się podnieść na klatę tym kijkiem nawet małą płotkę a zabawa za każdym razem z podbierakiem niekoniecznie mnie interesuje. Tak więc poszukuję jeszcze jednej odległościówki bo od przybytku głowa nie boli ;) Zależy mi na tym aby kij był w miarę szybki łowię na przepływankę na 10-15 metrach od brzegu (żyłka główna 0,16 mm przypon 0.10 spławik 3 g) każde delikatne przytrzymanie trzeba szybko zacinać a z parabolicznymi kijami mógłby być problem. Fajnie gdyby kij dawał radość z holu nawet przy małych rybach. Może coś polecicie, cena w sumie nie gra roli ale fajnie gdyby dubler Drennana był w granicach 400-500 zł. Długość 4,2-4,5 m.

Pozdrawiam,
Tomek

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #31 dnia: 07.02.2017, 01:30 »
Acolyte Ultra wymieniłem ją ze względu na to, że bałbym się podnieść na klatę tym kijkiem nawet małą płotkę

Użytkuję 15' Ultra od ponad dwóch sezonów: wyjmowanie białorybu poniżej 25 cm wyślizgiem na klatę jest bezproblemowe; jeżeli chodzi o duże ryby, zaleca się podbierak ze stosunkowo długą sztycą, by uniknąć nadmiernego obciążenia szczytówki w końcowej fazie holu. Mam również 14' Plus: w moim odczuciu jest to wędka zbyt mocarna do lekkiej przepływanki płociowo-krąpiowej (zalecana przez producenta dolna granica wytrzymałości przyponu to 3 lb = około 0.13 mm). Stosuję Plusa, gdy nastawiam się na solidne klenie z użyciem cięższych zestawów avonowych/loaferowych oraz do wzmocnionego wagglera linowo-karasiowego.

Offline Tomek1988

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #32 dnia: 07.02.2017, 08:10 »
Mam jeszcze szanse na zostawienie sobie Ultra, pomacam przy kurierze tego plusa i zdecyduję :)

Modus dobrze czuć nawet niewielkie rybki na Drennanie ultra podczas holu?

Offline Rayler E-Amur

• Sklep e-amur.com
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #33 dnia: 07.02.2017, 09:12 »
Czuć praktycznie każdy ruch ryby, niezależnie od wielkości. Radość z holu niesamowita. Na kijek faktycznie trzeba uważać, ale myślę że w zamian za to jaką radość daje nam ta wędka, to można parę razy częściej użyć podbieraka. http://tnij.org/2wn7o7j - o tą '15 chodzi?

Offline Tomek1988

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #34 dnia: 07.02.2017, 09:18 »
Rayler dokładnie chodzi o tą wędeczkę, niby plus już do mnie jedzie ale przecież może wrócić, akurat kurier który do mnie przyjedzie jest moim znajomym więc poczeka aż przetestuję sobie na sucho tego plusa, ale skoro frajda jest większa przy holu niewielkich ryb to może warto zostawić tego Ultra. Nie lubie takich dylematów :P

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #35 dnia: 07.02.2017, 09:24 »
Ja do takich celów używam KONGER TURION MATCH 450/25 a do lżejszych zestawów 5 metrowej TRABUCCO ATTRACTIVE BOLO. Zawsze zabieram ze sobą obie wędki gdyż nieraz trzeba stosować delikatne przepłynięcia z nurtem a nieraz mocno przytrzymania. Szkoda czasu na częste zmienianie zestawów.     
Krzysztof

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #36 dnia: 07.02.2017, 11:45 »
Też do nieco cięższych zadań polecam kongera turion 4.5/25g. Kij jest naprawdę zacny nawet w porównaniu do acolyte.

Offline Tomek1988

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #37 dnia: 07.02.2017, 11:48 »
A jak się ma ten Turion do Albiona? Drennan ultra raczej u mnie zostanie a któryś z tych Kongerów będzie do cięższego łowienia, akurat tak się składa, że leżakuje na półce kilka ciekawych kołowrotków to w końcu będę miał do czego podpiąć :)

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #38 dnia: 07.02.2017, 11:59 »
Turion tańszy a dużo lepszy (wyważenie, szybkość) ogólnie ten kij to jedna z fajniejszych opcji tego typu. Chyba że już naprawdę ciężko to t match do 35g. 

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #39 dnia: 07.02.2017, 12:26 »
15' Ultra ma spory zapas mocy w dolnej części i jest raczej szybka niż wolna, więc nie jest to w żadnym razie leniwa ultralajtowa kluseczka uginająca się po rękojeść, ale dzięki delikatnej części szczytowej znakomicie nadaje się do łowienia mniejszego białorybu. Stosuję Ultrę z zestawami 2 - 6 g, żyłką główną 0.14 - 0.16 mm, przyponami 0.09 - 0.13 mm. Trzeba obchodzić się z nią delikatnie (stosunkowo cienkie ścianki blanku), unikając np. obijania o twarde przedmioty czy brutalnego szarpania celem uwolnienia zestawu z zaczepu - wędka odwdzięcza się niska wagą i zbalansowaniem, które zostawiają konkurencję w tyle.

Forumowy kolega z "Grubej Ryby" nagrał filmik ukazujący 15' Ultra w przepływankowej akcji:

Offline Tomek1988

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #40 dnia: 07.02.2017, 14:44 »
OK dzięki Panowie Ultra 15ft został u mnie, jeżeli mi pierwszego dnia łowienia nie podejdzie to powędruje na sprzedaż :)

Modus kołowrotek jakiej wagi Ci ją wyważa? Mam kilka młynków wolnych w przedziale 230-270g ale przy 260g młynku jak sprawdzałem to trochę gram brakowało.

Offline Tomek1988

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #41 dnia: 18.02.2017, 12:36 »
Panowie co możecie napisać na temat odległościówki Robinson Diaflex Pro Match 4,20, c.w. 5-25? Wiem, że nie jest już produkowana ale mam możliwość nabyć nówkę, miałem kiedyś spinning z tej serii i był na prawdę spoko ale spinningu nie da się porównać do matchówki. Mam zamiar łowić raczej średnie ryby. Może ktoś miał z nią styczność i może napisać jak się kijek sprawuje przy średniej wielkości rybach.