ok tylko proszę o wyrozumiałość
1. czy łowiąc techniką methodfeder moge umieszczac przynete na haku ( czerwony robak kuku ) ?
2. czy jest mozliwość doczepienia sygnalizatora ze swingerkiem (oczywiście mowa o mmetodzie jużz włosem)
3. jakie proponujecie haki (gotowce ) na początek ?
4. posiadam federka mikado uv do 90 g ( nada sie do rzucania ciężarem 30 -50 g plus zaneta )? i kijek do DS do 35 bodajze.w tym sezonie zamierzam kupić coś do 120 g do dalszych rzutów i co za tym idzie cięzszych zestawów.
5. i ostantnie jak na razie jakis poradnik poczatkującego federzysty haha
methodfederzysty
jakie rzeczy na początek są najpotrzebniejsze do tej metody .
z racji iż od małego spinninguje, rzeki pomorza troć pstrąg odwzajemnie pomoc ą w tym kierunku
dziękuje za pomoc
Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0
Łowię na metodę od około roku, ale podzielę się spostrzeżeniami - może coś pomogą:
ad 1. Tak, możesz, chociaż te przynęty też da się założyć na włos.
ad 2. Jest taka możliwość, lecz łowiąc na drgającą szczytówkę montowanie swingera nic nie daje, chociaż widziałem ludzi łowiących w ten sposób. Jeśli bardzo chcesz łowić ze swingerem, to stawiaj wędki prostopadle do brzegu, jak karpiówki. Swoją drogą wątpię, żeby miało to wpływ na ilość brań u ludzi, o których napisałeś w innym poście.
ad 3. Tutaj niestety nie pomogę, bo wiążę sam.
ad 4. Twój Mikado spokojnie da radę. Z tym kijem 120 g to dałbym sobie spokój, jeśli łowisz na wodzie stojącej. Ja mam feedery 120 g i zmieniam na lżejsze. Chyba, że bardzo zależy Ci na łowieniu na dalszych dystansach, ale najpierw spróbuj łowić bliżej, nie zawsze dalej znaczy lepiej.
ad 5. Przede wszystkim podajniki - jest o nich mnóstwo informacji na forum. Jeśli oprócz przynęt, które wymieniłeś, masz zamiar stosować inne, to kulki 8-10 mm, dumbellsy i pellety - tylko tych przynęt oczywiście nie założysz na haczyk. Same przynęty to temat rzeka i polecam tutaj opcję "szukaj". To samo z pelletami do podajnika i mixami.