Autor Wątek: Wybór wędek 2,7 i 3 m  (Przeczytany 3866 razy)

Offline wojciu1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Wybór wędek 2,7 i 3 m
« dnia: 11.03.2017, 14:37 »
Witam! Po dwóch sezonach łowienia feederami 3.6m, w tym sezonie obiecałem sobie zakupić 2 pickery. Jeden 2.7m i drugi 3m. Wybierając między polecanymi na forum budżetowymi kijkami Robinson Dynacore i Mistrall Xtreme/Xtrensor zdecydowałem się na Mistralle.
O ile na tego 2.7m jestem zdecydowany, o tyle przy długości 3m pojawiła się nowa opcja. W tej samej cenie jest kij Mistrall Stratus Method Feeder 3m 60 gr.
Zastanawiam się teraz czy tego drugiego pickera wybrać tego samego z cw. 30 gr., czy może skorzystać z drugiej opcji i kupić kijka z ciut większym cw. 60 gr., który będzie miał chociaż trochę większy zapas mocy. Zamierzam łowić wszelki białoryb, począwszy od wczesnowiosennych płotek po jakieś leszczyki i 2-3 kg karpiki. Ten drugi kij miałby też posłużyć jako kijek komercyjny, stąd może lepsza byłaby opcja 60 gr. Sam niestety nie jestem w stanie tego stwierdzić, bo nigdy nie łowiłem takim delikatnym 30 gr. pickerem i nie wiem jaki zapas mocy posiada taka wędka i jak radzi sobie np. z 3 kg karpiem.
Będę wdzięczny za jakąkolwiek poradę! :)

ps. zakup będzie urodzinowy i ledwo zakupiona Ryobi Ecusima już czeka :D
Pozdrawiam,

Wojtek

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wybór wędek 2,7 i 3m
« Odpowiedź #1 dnia: 11.03.2017, 15:20 »
Ja mam Pickera 2,7 miatralla do 30 gram a każdy kolejny dłuższy kij kupowałem z większym c.w. Dlaczego ? A no bo w sezonie letnim przy intensywniejszym żerowaniu ryby będę stosował większe podajniki w rozmiarze XL. Mniejszym kijkiem delikatny zestaw zarzucony pod brzegiem a tym drugim w dłuższą odległość :) Mocniejszy kij daje też alternatywę w postaci stosowania hybrydy do woreczków PVA.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline wojciu1

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 11.03.2017, 15:55 »
Rzeczywiście, ma ręce i nogi, bo jednak mamy większe pole manewru.
Dopiero zauważyłem, że ten 3 m cw. 60 gr., jest w trójskładzie...
Jak bardzo wpłynie to negatywnie na jego pracę?
Pozdrawiam,

Wojtek

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 11.03.2017, 16:05 »
Mam dwa nowe kije 3 m mikado golden lion i 3,3 m cormoran sportline w 3 częściach i oba się gną aż miło ;) To zależy od specyfikacji danego kija ,czy jest to konstrukcja sztywna czy miękka z tym, że cormoran jest już sztywniejszy. Z zbyt miękkim kijem może być problem przy wyrzucie cięższego zestawu  ze względu na celność, ale w tym przedziale cenowym większość kijów może dotknąć ten problem ;) Jeśli masz możliwość dotknięcia kija i sprawdzenia jak się wygina czy czuć moc to coś sobie wybierzesz pod siebie :) Jak zamawiasz z netu to już musisz polegać na opisie lub odczuciach innych wędkarzy którzy to w łapach mieli :)
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline wojciu1

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 11.03.2017, 16:12 »
O, a miałeś już okazję łowić na tego Golden Liona czy tylko na sucho bawiłeś się na razie? Akurat tak się składa, że mam Golden Liona 3.6 m, więc jakbyś mógł jakoś porównać tego GL 3 m, do tego Mistralla? Byłbym bardzo wdzięczny, bo może wtedy jakoś łatwiej byłoby mi wyobrazić sobie co prezentuje sobą ten picker. Niestety nie mam okazji właśnie pomacać tego Mistralla i bazuję na opiniach z forum (m.in. właśnie na twojej, bo już kilka razy widziałem, że chwalisz sobie tego kija).
Pozdrawiam,

Wojtek

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 11.03.2017, 16:23 »
Praca mistralla i tego golden liona jest bardzo podobna :) Do tego stopnia że kij mikado śmiało nazwałbym pickerem a nie feederem, bo wygina się dość mocno. Może uda mi się jakoś zrobić zdjęcie pracy na sucho pod obciążeniem obu kijów. W dalszej części porównania już w grę wchodzą różnice w budowie bo mistrall 2,7m jest 2 częściowy z korkową rękojeścią do 30 g a mikado jest 3 częściowy z rączką z pianki i niby do 100 g ale bardzo wątpliwe to:) Po założeniu ciężarka 100 g kij dość mocno wygina się pod tym ciężarem więc może być problem z celnością. Cenowo wypadają podobnie różnica maks 20 zł.  To są moje spostrzeżenia na sucho względem mikado nad wodą będę miał okazje swoje spostrzeżenia zweryfikować :)
Tu masz pracę mikado

tu masz mistralla
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline wojciu1

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 11.03.2017, 17:16 »
Pięknie dziękuję! Oczywiście leci :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Rzeczywiście trzeba przyznać, że te kije uginają się podobnie :P
Pozdrawiam,

Wojtek

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 11.03.2017, 21:30 »
Tutaj masz jeszcze pracę nowego cormorana 3,3 m:P

Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11.03.2017, 21:50 »
Ja mam Pickera 2,7 miatralla do 30 gram a każdy kolejny dłuższy kij kupowałem z większym c.w. Dlaczego ? A no bo w sezonie letnim przy intensywniejszym żerowaniu ryby będę stosował większe podajniki w rozmiarze XL. Mniejszym kijkiem delikatny zestaw zarzucony pod brzegiem a tym drugim w dłuższą odległość :) Mocniejszy kij daje też alternatywę w postaci stosowania hybrydy do woreczków PVA.

Rafał, do kiełbasek PVA nie potrzeba, mocniejszego kija, suche pellety w siatce, są lżejsze od namoczonych z zanętą. Całość wazy mniej. Możesz nawet zastosować większy podajnik do kiełbasek. A nie przekroczysz wagi mniejszego z zanęta
To tak tylko woli informacji.

Ja właśnie pickera przeznaczam w tym roku, do tej metody właśnie z z podajnikiem hybryd.

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 11.03.2017, 22:19 »
Pisałem o podajniku XL (aperio w domyśle) a te zaczynają się od 25g :) Wejdzie tam większa kiełbaska co mi pasuje do rzutów na dłuższą odległość. Ja wcale nie twierdzę że na hybrydę nie można łowić na pickera ;) Opisałem tylko moją taktykę i zamysł z jakim wybierałem kije. Czas pokaże czy się sprawdzi ;P
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11.03.2017, 22:25 »
Pisałem o podajniku XL (aperio w domyśle) a te zaczynają się od 25g :) Wejdzie tam większa kiełbaska co mi pasuje do rzutów na dłuższą odległość. Ja wcale nie twierdzę że na hybrydę nie można łowić na pickera ;) Opisałem tylko moją taktykę i zamysł z jakim wybierałem kije. Czas pokaże czy się sprawdzi ;P

Ok

A czemu ma sie nie sprawdzić  :) ;)

Offline wojciu1

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: 13.03.2017, 17:38 »
Dzięki za odpowiedź. Na razie postanowiłem zakupić tylko pickera 2.7 m tego Mistralla. Sam sprawdzę jak mi się nim łowi i ile wytrzymuje, a później ew. w zależności od potrzeb dokupię sobie coś o długości 3 m :)
Pozdrawiam,

Wojtek

Offline Kinior

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Marcin

Mazovia Fishing Team