Witam! Po dwóch sezonach łowienia feederami 3.6m, w tym sezonie obiecałem sobie zakupić 2 pickery. Jeden 2.7m i drugi 3m. Wybierając między polecanymi na forum budżetowymi kijkami Robinson Dynacore i Mistrall Xtreme/Xtrensor zdecydowałem się na Mistralle.
O ile na tego 2.7m jestem zdecydowany, o tyle przy długości 3m pojawiła się nowa opcja. W tej samej cenie jest kij Mistrall Stratus Method Feeder 3m 60 gr.
Zastanawiam się teraz czy tego drugiego pickera wybrać tego samego z cw. 30 gr., czy może skorzystać z drugiej opcji i kupić kijka z ciut większym cw. 60 gr., który będzie miał chociaż trochę większy zapas mocy. Zamierzam łowić wszelki białoryb, począwszy od wczesnowiosennych płotek po jakieś leszczyki i 2-3 kg karpiki. Ten drugi kij miałby też posłużyć jako kijek komercyjny, stąd może lepsza byłaby opcja 60 gr. Sam niestety nie jestem w stanie tego stwierdzić, bo nigdy nie łowiłem takim delikatnym 30 gr. pickerem i nie wiem jaki zapas mocy posiada taka wędka i jak radzi sobie np. z 3 kg karpiem.
Będę wdzięczny za jakąkolwiek poradę!

ps. zakup będzie urodzinowy i ledwo zakupiona Ryobi Ecusima już czeka