Hmm...
Co do serwisu Cormorana, to Cię pocieszę. Tak działa chyba każdy serwis na naszym rynku
Z tego co zauważyłem, nie ma problemu w serwisach z nasmarowaniem, dołożeniem podkładki, wymianą łożyska, albo sprężyny kabłąka. Inne części i ich wymiana, to dość trudny temat. Shimano też nadal kuleje, mimo iż miało być tak dobrze, gdy Shimano Polska zajmie się też wędkarstwem
Dla mnie Ninja lub Cresta to najlepsze wybory, chociaż również nie przemawia do mnie przełożenie Cresty. Z pomocą przychodzi niezbyt popularny Spro Custom. Jest to Cresta w innym designie i z mniejszym przełożeniem.
Model Method Blaster do pickerków w sam raz, nieduży i z niską masą własną. Jeśli chcesz większą wersję tej maszynki, to Spro nie oferuje, ale MAP już tak(Carptec). Wg mnie jest to ta sama konstrukcja, na dodatek z bezpiecznym klipem i innymi bonusami

Pamiętaj, że wszystkie powyższe konstrukcje są mimo wszystko budżetowe. Nie znaczy to, że złe, że lipne, że nietrwałe. Po prostu mam wrażenie, że niektórzy spodziewają się ósmego cudu świata za 200zł

A niestety ósmym cudem nie są nawet te za 2000