Autor Wątek: Dip Golden Maggot własnej produkcji  (Przeczytany 17266 razy)

Offline Paulus

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Dip Golden Maggot własnej produkcji
« Odpowiedź #90 dnia: 21.04.2017, 14:45 »
Z ciekawością obserwuje powyższe próby stworzenia dipu marki hand made. I mnie również chodzi po głowie własny wyrób dipów.
Co do "kupnych" dipów i innego asortymentu zanętowo - przynetowego to czasem mam mieszane uczucia czy warto na te specyfiki wydawać pieniądze. Taki przykład: kupiłem kulki haczykowe pod nazwa "diabelska słodycz". Przy zakładaniu kulki na włos, pomazały mi się palce na intensywny ciemnoczerwony kolor. Odruchowo wsadziłem palec do ust (dobrze, że nie mam takiego odruchu jak zakładam wszelakie robactwo na haczyk :D). I co się okazuje,  słodyczy zero a gorycz piekielna. Pewnie producent tych kulek, pytał ryb czy im słodko w pysku po spożyciu owej kulki i zapewne otrzymał odpowiedź twierdzącą. Nazwę producenta pominę.
Wracając do dipów, myślę że dobrym konserwantem w połączeniu z gliceryną byłby etanol, czyli po naszemu spirytus spożywczy (który jest chętnie spożywany prze Polaków i Rosjan bez rozcieńczenia wodą).
Mam zamiar zrobić dip na bazie curcumy 30%,przyprawy piernikowej 30% i mieszaniny pieprzu czarnego mielonego i pieprzu cayenne
Dla mojego dipu używanie konserwantu raczej nie będzie konieczne ale 5-10%  spirytusu dodam dla wzmocnienia aromatu.

Pozdrawiam Paweł

PS. O skuteczności własnej produkcji nie omieszkam poinformować.
Ryb nie zabijam - wypuszczam i z tym mi dobrze.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #91 dnia: 21.04.2017, 14:49 »
Wydaje mi się, że nierozcieńczony słodzik właśnie daje gorzki smak zamiast słodkiego. Chyba gdzieś tak czytałem.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline michaszek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
    • Koło Puławy Azoty
« Odpowiedź #92 dnia: 12.05.2017, 00:10 »
Koledzy, a próbował ktoś ile postoi zmiksowany biały robak bez żadnych konserwantów w szczelnym słoiczku ?
PZW Koło Puławy Azoty
Feeder Team Azoty Puławy

Offline RAV93

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Istnieją ludzie, którzy łowią ryby, i tacy, którz
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #93 dnia: 12.05.2017, 05:41 »
Nie tylko a na pewno. Pracuję w Farmaceutyce i coś na temat słodzików mogę napisać bo mamy słodzik 1000 razy słodszy od najlepszego słodzika ma rynku aspartam przy nim to pikuś jak i sukralozy. Stojąc koło niego mam słodko w buzi a po oblizaniu palcy są gorzkie. To tak jakby byl aromatyczny z odległości oddaje inny smak. To tak może być i w wodzie.