Autor Wątek: Daiwa Black Widow C25 5000A  (Przeczytany 6052 razy)

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 901
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Daiwa Black Widow C25 5000A
« dnia: 14.04.2017, 22:20 »
Czy ktoś z Forumowiczów, miał już może w rękach tytułowy młynek? Jest to niby nowość na 2017r. dostępny w sieci sklepów Decathlon, choć w katalogu Daiwa 2017, takiego nie widziałem ???.

https://www.decathlon.pl/black-widow-c-25-5000-a-id_8387476.html

Nie wiem o co chodzi, ale są rozbieżności w danych technicznych - tutaj jako nowość podany jest model Black Widow 25A:

https://bialaryba.pl/kolowrotek-daiwa-black-widow-25-a-p-11648.html

Zauważam różnice jedynie w masie (530/517g - model C 25/25 A)i ilości łożysk (3+1/1). To dwa różne modele, czy tylko ja źle się czuję :facepalm: :P? Jak dla mnie, to kompaktowa wersja big pita Black Widow 5000 LDA, połączenie dość dużej szpuli ze stosunkowo małym korpusem. Taka budżetowa, uboższa wersja Shimano Ultegra 5500 XTD - "mały" big pit, ważący niewiele ponad 0,5kg, znajdujący zastosowanie już nie tylko przy karpiówkach. Jak jest w rzeczywistości - czy  modele C 25 i 25 A to te same konstrukcje, okraszone zwodzącym marketingiem, czy jednak dwa inne kołowrotki o kosmetycznych różnicach?
Jeśli dane z Decathlonu są prawdziwe, to byłoby super, gdyż chciałbym nieco odchudzić moje młynki karpiowe. Ostatnie lata mocno zaniedbałem karpiowanie z rożnych przyczyn, ale może w tym sezonie coś znowu drgnie... :beg: ;). W 95% przypadków moje łowienie to rzuty do 80m + spodowanie, na małych i średnich łowiskach, więc już nie potrzebuję ciężkich młynków, które zmieszczą 0,5km żyłki. Druga sprawa to fakt, iż ostatnio moje gruntowanie to najczęściej metoda z sygnalizatorami, więc typowe karpiowanie może stanowić mały % zasiadek w całym sezonie.
Atrakcyjny wygląd, kompaktowa budowa i dobra cena, to czynniki, które mnie motywują do zmiany moich dotychczasowych betoniarek, właśnie na tytułowe Daiwy...tylko czy warto?
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Daiwa Black Widow C25 5000A
« Odpowiedź #1 dnia: 15.04.2017, 14:55 »
Trochę Daiwa namieszała, zwłaszcza że wygląd też wiele nie mówi :P

Jest więc model Black Widow 25A, który to ma 3 łożyska i 517g masy (wg katalogu). Dostępny jest tylko w jednej wielkości.
Model ten jest "ekonomicznym" wcieleniem Emcasta A(również 1 wielkość), który jest jednak bardziej sensowym wyborem. Nie tylko łożyska, kolorki i drobne detale przemawiają za nim, ale ogólne wykonanie, spasowanie, więcej precyzji.
Topowym modelem z tej serii jest Cast'izm QDA.

Istnieje również model Black Widow A, oparty na jednym łożysku i o masie grubo ponad 600g. Występuje w 2 wersjach : 5500 i 5000LD, różnicę stanowi wyłącznie głębokość szpuli, której pojemność w obydwu wersjach jest ogromna. Model całkowicie po taniości i budżetowo wykonany, nie wiem czy jest sens. Jednak jak wziąć go do ręki, to nie robi aż tak złego wrażenia. 

Jeśli jeszcze są jakieś wcielenia, to ja już nie wiem, rozkładam ręce :P Może ktoś ma lepsze rozeznanie.   
Być może ktoś namieszał z danymi, również i tak bywa w sklepach, i może stąd chaos...

Czesiek

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 16.04.2017, 18:41 »
Trochę Daiwa namieszała, zwłaszcza że wygląd też wiele nie mówi :P

Jest więc model Black Widow 25A, który to ma 3 łożyska i 517g masy (wg katalogu). Dostępny jest tylko w jednej wielkości.
Model ten jest "ekonomicznym" wcieleniem Emcasta A(również 1 wielkość), który jest jednak bardziej sensowym wyborem. Nie tylko łożyska, kolorki i drobne detale przemawiają za nim, ale ogólne wykonanie, spasowanie, więcej precyzji.
Topowym modelem z tej serii jest Cast'izm QDA.

Istnieje również model Black Widow A, oparty na jednym łożysku i o masie grubo ponad 600g. Występuje w 2 wersjach : 5500 i 5000LD, różnicę stanowi wyłącznie głębokość szpuli, której pojemność w obydwu wersjach jest ogromna. Model całkowicie po taniości i budżetowo wykonany, nie wiem czy jest sens. Jednak jak wziąć go do ręki, to nie robi aż tak złego wrażenia. 

Jeśli jeszcze są jakieś wcielenia, to ja już nie wiem, rozkładam ręce :P Może ktoś ma lepsze rozeznanie.   
Być może ktoś namieszał z danymi, również i tak bywa w sklepach, i może stąd chaos...

Dzięki Wonski za podpowiedź co do Emcasta 25A :thumbup:. Fajny młynek, za fajną kasę. W sam raz na moje kilka :beg: poważniejszych zasiadek w roku (może się uda to zmienić ;)). A co do zamieszania z tytułową Daiwą, to dziwi mnie, że tak poważna firma na rynku wędkarskim, pozwala sobie na to, iż ktoś musi zastanawiać się, czy w kołowrotku, który chce kupić przez internet, są 4 ...czy 1 łożysko :facepalm:. Jeszcze raz dzięki za propozycję Emcasta 25A :thumbup: :beer:.

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #3 dnia: 16.04.2017, 18:43 »
Błąd jest na stronie Decathlonu.
Pozdrawiam
Mirek

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 16.04.2017, 18:52 »
Błąd jest na stronie Decathlonu.

To potwierdzone?

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 16.04.2017, 21:34 »
Żeby z Daiwą nie było za lekko ;):

http://rapa-sklep.pl/kolowrotek-daiwa-emcast-25a.html

Zielony korpus i 7 łożysk, a jak jest np. tu:

https://bialaryba.pl/kolowrotek-daiwa-emcast-25-a-p-11717.html

...grafitowy korpus i 5 łożysk ???. Osobiście brałbym szare Daiwy, ale to wiesz co dostaniesz :P?
Jak żyć... :facepalm: :P.

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #6 dnia: 17.04.2017, 10:21 »
Ten zielony to Emcast A http://www.daiwa.info.pl/produkty?category=kolowrotki-match-feeder z katalogu na 2017 r.

Pozdrawiam
Mirek

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 04.05.2017, 19:31 »
Słowo się rzekło, a więc pierwszy z trzech małych big pitów, już wisi przy mieczu 8):

Już tupię nóżką w oczekiwaniu na kolejne dwa big-piciki :P

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04.05.2017, 19:50 »
Bardzo ładny ,,miecz" i niesamowita ,,rękojeść" doskonale skomponowany zestaw kolorystycznie i funkcjonalnie jednym słowem czarny kordelas do zadań specjalnych - niech moc będzie z Tobą  leci :thumbup:

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 04.05.2017, 20:05 »
Bardzo ładny ,,miecz" i niesamowita ,,rękojeść" doskonale skomponowany zestaw kolorystycznie i funkcjonalnie jednym słowem czarny kordelas do zadań specjalnych - niech moc będzie z Tobą  leci :thumbup:

U mnie (nie)stety wszystko musi do siebie pasować...takie już mam zboczenie. A miecz ten, to pierwszy model Anaconda Undercover 13ft 3-3,25lb, niesamowicie cienki, paraboliczny blank, bodajże z 2010r (nawet w necie nie mogę go już znaleźć ??? :facepalm:). Poprzednie młyny, które były podpięte pod te patyki ważyły 770g, a te 527g, więc masa czyni cuda, choć oczywiście objętościowo są to mniejsze młynki. Do mojego sporadycznego (mam :beg:, że nie) łowienia grubych ryb będą jak znalazł. Na razie na sucho (choć już niejedno :beer: za niego wychylylyłem), jestem bardzo zadowolony z całokształtu tego młynka. Miałem kiedyś podobnej wielkości Cormoran'y Big Ben 4500 7PI, ale to było w okresie, gdy ta firma robiła już badziewie :facepalm: (choć do dziś mam 1szt Big Ben UK Carp 6000 10PI). Myślę, że to jeden z najważniejszych i najlepszych zakupów tego roku! Czekam na 2 pozostałe |-) ;).

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 06.05.2017, 15:08 »
Stajnia big-picików już uzupełniona! W czwartek po południu zamówienie, w piątek zajeżdżam przed 15tą do firmy, a paczka już czeka na mnie na biurku 8) :thumbup: :beer:.

Co do pytania kolegi Arkady 1321, dotyczącego wyglądu, pracy i hamulca...Cóż mogę powiedzieć - nad wodą jeszcze nie były, ale po wstępnych macankach pierwszego egzemplarza, zostałem zmuszony do zakupu dwóch kolejnych ;) :P O:). Praca bardzo płynna, wygląd minimalistyczny (to lubię 8)), korpus jest koloru grafitowego a nie zielonego, jak na niektórych fotkach, w tym w katalogu Daiwa 2017 ??? :facepalm:. Widocznie fotki robione były pod nieodpowiednim światłem - choć na moich też idealnie tego nie widać :-X.  Hamulec super - choć nie jest to quick drag, to jednak po obrocie o 360 stopni, ze szpuli dokręconej na sztywno otrzymujemy pełen luz. Taki przedłużony QD :D. Nie jest to całkiem budżetowy i okrojony big-picik, ale oczywiście też nie extra klasa. Akurat tej ostatniej, na tą chwilę nie potrzebuję. Można oczywiście dopatrzyć się na ostrych krawędziach jakichś mikro załamań lakieru, ale nawet takiemu zboczonemu estecie jak ja to nie przeszkadza, to znaczy, że jest bardzo dobrze :P. Wydaje mi się, że w przedziale 350-400pln, Daiwa uzupełniła segment specjalistycznych kołowrotków bardzo poprawnie!

Offline arkady1321

• Ekspert
  • Reputacja: 24
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 06.05.2017, 15:54 »
Dziękuję kolego :thumbup: