Witam
Jak już kiedyś wspomniałem, kupiłem sobie małą kamerkę Sony FDR - X3000R. Kamerka sportowa, będzie mi służyła do relacji znad wody oraz w pogoni za grzybami w lesie, żebym mógł się podzielić z Wami moimi wyprawami

W komplecie było wszystko oprócz mocowania kamerki do czapki lub kasku rowerowego. Bo takie rzeczy dokupuje się oddzielnie. Stwierdziłem jednak, że za drogie to jest, postanowiłem coś z tym zrobić i zmontować to z czego innego w inny sposób do mojej czapeczki

Mam statyw, w którym mi się złamała rączką do sterowania kamerą (góra, dół) więc postanowiłem wziąć interesujące mnie części z tego statywu, które mi się przydadzą do przeróbki, którą chcę wykonać.

Tak wygląda ta część którą będę musiał zdemontować i powtórnie wykorzystać.

Odkręciłem ze statywu dwie części które mnie interesują.

I tak te dwie części się razem prezentują.

Mam trzy czapeczki na testy, zanim je zniszczę postaram się wymyślić w jaki sposób zamontować ten element na daszku. Tak mówiąc mam tylko 3 podejścia, bo tylko 3 czapeczki mam

I teraz podejście pierwsze, bierzemy się za próbę dołożenia tego do daszku i jak to ma się prezentować.

Czy od góry będzie umieszczona kamerka?

Czy raczej od dołu ją zamontować? Kamerka ma możliwość, że może nagrywać do góry nogami. Ale w ten sposób miałbym ją w sumie na nosie... Odpada ta opcja.

Więc postanowiłem ją zamontować na wierzchniej stronie daszka. Ale zauważcie tą pomarańczową strzałkę. Że przed zamontowaniem tego na stałe do daszka, będę chciał pozbyć się tej części, którą zaznaczyłem strzałeczką. Bo stwierdziłem, że ten element tylko waży a do niczego mi się nie przyda. Więc go obetnę.

Wiertło, nit, nitownica w rękę. Mamy już na stałe zamontowany uchwyt.

Tak się prezentuje od spodu. Dodałem podkładkę, żeby to się ładnie trzymało do daszka.

Pora zamontować kamerkę i zobaczyć jak to się ma w rzeczywistości.

Prezentuje się fajnie, nawet mi się podoba. Nawet na czapce znalazła się nazwa mojego koła wędkarskiego, czyli Iskra

Do całego zestawu wyjąłem zdalnie sterowany pilot z podglądem na to co nagrywamy, czas to założyć na głowę i wypróbować

Tak się to prezentuje na mojej osobie.

Czyli:
Wszystko ładnie się prezentuje, ładnie się to trzyma na daszku, nie jest za ciężkie, dzisiaj sprawdziłem nad wodą, ładnie nagrywa, ale o tym się przekonacie jak zmontuje i wstawię na swój kanał filmik z nagraniem z tej właśnie kamerki!

A co do statywu tego co na zdjęciu poniżej, mam na niego już jak to w Kiepskich mawiano "mam pomysła"

I na pewno resztę wykorzystam.

Pozdrawiam