Autor Wątek: Wędka karpiowa Nash Pursuit Shrink  (Przeczytany 3372 razy)

Offline Losiu74

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: method feeder
Wędka karpiowa Nash Pursuit Shrink
« dnia: 22.05.2017, 19:46 »
Witam
Szukałem, szukałem i...niewiele znalazłem wiec proszę o opinie posiadaczy karpiówki Nash Pursuit Shrink gdyż to właśnie na nią padł wybór po długich przemyśleniach i gruntownym potwornie upierdliwym przekopaniu ofert innych wędzisk. Wstępny opcja to wzmocnione 3.5 lb (czyli w praktyce jakieś niecałe 3.7lb) jednak zastanawiam się nad modelem 3.25lb,Jak wiadomo wędka wędce nie równa a i parametry parametrom również wiec porada kogoś kto zna te wędki z łowiska bezcenna.Przeznaczenie wędki to głównie PVA w średniej i małej wielkości.Dystans na moich ulubionych miejscówkach to zazwyczaj 80 do max 100 m. O ile z S Shrink sprawa jasna o tyle co do delikatniejszego wariantu wędziska nie mam pewności jak sobie poradzi z odległością i ciężarem PVA.
Rzutowcem jestem raczej przeciętnym bez wybitnych umiejętności choć bardzo się staram :P

Chod-Rig

• Gość
Odp: Wędka karpiowa Nash Pursuit Shrink
« Odpowiedź #1 dnia: 23.05.2017, 15:26 »
Każdą wędką karpiową jesteś w stanie wyrzucić zestaw z PVA.
Jeśli ma być to typowo wędka do rzutu na taką odległość to brałbym 3,5LBs.
Jak to w Nash'ach różnica między 3,25 a 3,5 jest niewielka. Grubość blaków jest taka sama. Model 3,25 ma jedynie nieznacznie spolegliwszy szczyt.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #2 dnia: 23.05.2017, 15:32 »
Miałem komplet 3x nash Pursuit x.s w wersji 12 ft 3 lb spod i markera też, jak dla mnie kije zdecydowanie za miękkie, nie nadają się pod PVA czy nawet ciężarki powyżej 3 oz.

Chod-Rig

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23.05.2017, 15:51 »
Jeśli chciałeś osiągnąć dystans 100+ to chyba rzecz jasna.
Wędki do rzutu siłą rzeczy muszą być mocne, fizyki tutaj nie oszukasz.

Ja swoimi Prologic'ami C3 RAS 3Lbs rzucam bez problemu ponad 80m (ciężarek 78g+średnia PVA), chociaż gdy pierwszy raz wziąłem je do ręki to się załamałem, że są takie miękkie.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 23.05.2017, 16:00 »
Czy rzut 116m.

Czy 70 m te wędki po prostu sie nie nadaja pod pva.

Chod-Rig

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23.05.2017, 16:34 »
Na dystans 100m owszem, mija się to z celem.
Na niewielkie odległości nie ma znacznia czy rzucasz 50g workiem PVA z niewielkim ciężarkiem, czy samymi 90 gramami.
Chcesz mieć dużą powtarzalność trafień na dalszych dystanasach to potrzeba wędziska typowo do rzutu.

Swoje kije przeładowywuję niemalże dwukrotnie ale rzucam na krótsze odległości, gdy chcę dobrze zanęcić punktowo.

Offline Losiu74

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 23.05.2017, 20:27 »
Dziękuję za opinie,dało mi to do myślenia i o to chodziło...generalnie szukam rzutówki do pva i teraz raczej skieruję się w inną stronę.Rozważam czeskie Mivardi Phantom Carp 13" 3,5 lb lub Francuski wynalazek Prowess Prophecy 13" 3,5 lb. Niestety to mało znane firmy z ciekawą ofertą i znów trzeba zasięgnąć języka i info bo w sieci nie ma prawie nic przydatnego.Jeśli ktoś miał z tym sprzętem do czynienia proszę o jakieś słówko w temacie

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
« Odpowiedź #7 dnia: 23.05.2017, 20:47 »
A nie myślałeś o Chub?
Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline Losiu74

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 23.05.2017, 21:39 »
Tak,myślałem...od dwóch dni siedzę i wertuję każdy strzępek informacji w sieci i wszystko co jest dostępne w sklepach :P
Rozważałem Greys-a ale zniechęcił mnie poziom krajowego serwisu.Na chwilę obecną zostały mi trzy opcje - właśnie wspomniany przez ciebie chub Outkast MKII 50 w wersji 3,5 lb lub wędki Mivardi i Prowess  opisane wyżej.Różnica w cenie ok 400zł w stosunku do chub-a więc muszę się mocno zastanowić.Mieszkam w Poznaniu więc planuję wizytę w Carpshopie i liczę że dowiem się czegoś rzetelnego i konkretnego w temacie od jak by nie było głównego dystrybutora tego sprzętu w kraju.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 24.05.2017, 05:18 »
Ja na chwilę obecną używam Free spirit Ctx 3,5lb S.U. 120 metrów przy moich gabarytach przy dość dużym wietrze to nie problem cena jak najbardziej do przełknięcia przy takiej jakośći, to kij na lata.