Masz zamiar wykonywać rzuty na 100 metrów z workiem pva?... Ciężki temat. Osobiście założyłbym ciężarek centrycznie przelotowy oczywiście ,,na sztywno". Sam ciężarek wraz z tym, co zamierzasz włożyć do pva spakowałbym w jedno. To powinno znacznie poprawić zasięg i celność rzutu. Zapewne wiesz, że wszystko co będzie w czasie lotu odstawało potencjalnie może poplątać zestaw.
Dzięki temat już się trochę zmienił jakby, rzuty do 60 m mi wystarcza, będę niedługo miał do dyspozycji łódkę zdalnie sterowana składamy się ze znajomym

(nie bede jej mial codziennie do dyspozycji niestety ale na poczatek wystarczy w razie jak jej nie bedzie bede wybieral inne stanowiska) 90-100m od brzegu jest wysepka którą chciałem obławiać ale teraz będę używał łódeczki do wywózki tego a po za tym 50-60 metrow powinno mi wystarczyć z wyrzutu w zupelnosci bo mam takie miejsca gdzie głębokości i ogolnie dno zbiornika jest takie same na całej danej części łowiska. A zresztą chyba chciałem się na początek "porwać z motyka na słonce" z tym moim karpiowaniem

zmienilem troche podejscie po przeczytaniu sporej liczby artykulow w prasie polskiej, holenderskiej i belgijskiej obejrzałem kupe filmow i doszedlem do wniosku ze na poczatek trzeba sie nauczyc wedkowac na "normalnych" odleglosciach i bez zbednego kmbinowania

lowiska mam takie ze dam rade skutecznie wedkowac nawet do tych 60 m z rzutu z pva(ludki bede staral sie tylko uzywac do wstepnego podnecenia jakis dywan czy cos lub ewentualnie dodatkowo do wywózki na duze odleglosci) Bylem ostatnio pierwszy raz z karpiowka nad woda i zobaczylem ze to nie takie latwe takim kijem i ciezarem machnac na 50 metrow nawet. Podstawa to jak narazie dobrac odpowiednia wage obciazenia w stosunku do pva i cw kija i mozna dzialac:) Przyzwyczaiłem sie do feederow i pickerow i taka przesiadka na sztywne i ciezkie kije to troszke szok na poczatku
Mam kija 3,5lb 3,90dl i kręciołek jakis big pit ze szpula long cast narazie nic specialnego bo zakupilem go na "chwile" az uzbieram na cos lepszego (chyba ze sie ten sprawdzi to nie bede zmienial narazie pracuje nawet dobrze

) zylka Daiwa Infinity Duo 0.31mm na druga szpule planuje zakupic cos grubszego (moze 0,40? czy przesada?) zeby moc sie dostosowywac bez przeszkód do lowisk

Narazie urzywam Korda cog system ale zmienie to chyba na zwykly zestaw z klipsem lub ciezarek centryczny co bedzie lepsze? Czy zalezy od lowiska raczej?

Pozdrawiam
Kamil