Autor Wątek: Zestaw karpiowy na duże dystanse  (Przeczytany 12020 razy)

Offline ViS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Kamil
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Zestaw karpiowy na duże dystanse
« dnia: 03.01.2015, 18:58 »
Witam,
chcial bym zebyscie mi doradzili jaki powinien wygladac zestaw koncowy przy lowieniu karpi do rzutow na dystansie okolo 100m. Poczytalem troche w prasie i  na necie i mam kilka pytan..
Czy potrzebny jest przypon strzalowy przy zylce glownej Daiwa Infinity Duo  0,31mm  i przy obciarzeniu okolo 100g (lacznie cierzarek plus PVA)?

Czy zestaw koncowy do stosowania z PVA bedzie lepszy:
helikopterkowy, z biezpiecznym klipem, z cierzarkiem in-line(centrycznym) a moze to Korda Cog System czy zaproponujecie cos innego lepszego?
Nie mam zabardzo doswiadczenia w wedkowaniu na odleglosciach powyzej 50-60m a w karpiarstwie to juz wogole zielony jestem... :)
!Przepraszam za brak Polskich znakow!
:)
https://www.facebook.com/polishvikingscarp

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Zestaw karpiowy na duże dystanse
« Odpowiedź #1 dnia: 03.01.2015, 19:04 »
Maciek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 03.01.2015, 20:13 »
Zdecydowanie boczny ciężarek w kształcie gruszki np. tzw. bomba Arleseya.
Mocowanie boczne na krętliku i większym oczku powoduje, że żyłka nie przeszkadza w locie ciężarka tak jak w zestawie z obciążeniem centrycznym.

Ale 100 metrów z PVA to już wyczyn rzucić :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Hassan

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #3 dnia: 03.01.2015, 21:54 »
nigdy nie byłem zmuszony do rzutów na odległość 100m, ale jeżeli muszę oddać daleki rzut, używam helikoptera w ten sposób, że sztywny przypon ( 10 max 15 cm ) pakuje do siatki pva razem z ciężarkiem. zasypuje to wszystko kulką i kawałkami kulek, związuje na końcu i dodatkowo oplatam nicią pva. przyponu strzałowego nie używam z uwagi na to, że mam grubaśną żyłkę główną 0.40 18lb esp mono ( polecam bo jest dobra i tania ).

Offline ViS

• Kamil
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 03.01.2015, 22:06 »
ja  mam na lowisku fajna wysepkę w odlegolosi okolo 90-100m wiekszosc wedkarzy na tym lowisku używa lodek zdalnie sterowanych do wywozki bo z pontonem czy lodka ciezko tam sie dopchac trzeba od drugiej strony zachodzic zbiornik(okolo100-120ha powierzchni ) i malo kto tak robi a ja narazie nie moge sobie pozwolic na żadna z tych przyjemnosci... jak mi sie nie uda osiagac takiej odleglosci to bede szukal innych miejscowek na otwartej wodzie... znalazlem gdzies ze caly zestaw z klipem i ciezarkiem wkladaja również do worków pva w kolejnosci najpierw hak potem zaneta i cierzarek i to zawiazuja... efekt bedzie podobny pewnie? Najwyżej w ostateczności zostanie mi necenie rakieta i dostrzeliwanie proca czy rura a zestaw bede posylal z samym cierzarkiem... jak nie bedzie wyjscia bede kombinowal... poczatki zawsze trudne w każdej dziedzinie :)

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #5 dnia: 03.01.2015, 22:11 »
Kurcze myślę że ciężko byłoby na 100m machać praktycznie w jeden punkt choć nie jest to wykluczone. Ja zbudowałem sobie łódkę do takich celów choć nie mówię że jest to ostateczność.

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline ViS

• Kamil
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 03.01.2015, 22:19 »
o ludzce czy pontonie bede mog pomyslec dopiero na nastepny sezon w ten musze opanowac rzuty:) no zobaczymy...
Ja zbudowałem sobie łódkę do takich celów
  Ostap widzialem twoja lodke w innym temacie  no i jestem pod wrazeniem ja to bym kilka paczek papierosow musial wypalic a i tak bym nerwicy dostal... podziwiam ludzi ktorym chce sie siedziec dlubac przy takich rzeczach szczegolnie jak takie efekty osiagaja ;)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #7 dnia: 03.01.2015, 23:54 »
o ludzce czy pontonie bede mog pomyslec dopiero na nastepny sezon w ten musze opanowac rzuty:) no zobaczymy...
No właśnie. Ja widzę często, że nie wszyscy karpiarze wiedzą jak daleko rzucać.
Często obserwuję próby dalekich rzutów na łokciach. A tym czasem trzeba pracować całą obręczą barkową, która wygeneruje znacznie większą siłę niż stawy łokciowe.
Nieczęsto (może ostatnio trochę częściej) widuję karpiarzy rzucających (chcących rzucić) daleko na wyprostowanych łokciach.

Polecam obejrzenie instruktaży Marka Hutchinsona:

Pozdrawiam
Mateusz

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 23.02.2015, 15:03 »
 Masz zamiar wykonywać rzuty na 100 metrów z workiem pva?... Ciężki temat. Osobiście założyłbym  ciężarek centrycznie przelotowy oczywiście  ,,na sztywno". Sam ciężarek wraz z tym, co zamierzasz włożyć do pva spakowałbym w jedno. To powinno znacznie poprawić zasięg i celność rzutu. Zapewne wiesz, że wszystko co będzie w czasie lotu odstawało potencjalnie może poplątać zestaw.
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Offline ViS

• Kamil
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 23.02.2015, 16:09 »
Masz zamiar wykonywać rzuty na 100 metrów z workiem pva?... Ciężki temat. Osobiście założyłbym  ciężarek centrycznie przelotowy oczywiście  ,,na sztywno". Sam ciężarek wraz z tym, co zamierzasz włożyć do pva spakowałbym w jedno. To powinno znacznie poprawić zasięg i celność rzutu. Zapewne wiesz, że wszystko co będzie w czasie lotu odstawało potencjalnie może poplątać zestaw.

Dzięki temat już się trochę zmienił jakby, rzuty do 60 m mi wystarcza, będę niedługo miał do dyspozycji łódkę zdalnie sterowana składamy się ze znajomym :)(nie bede jej mial codziennie do dyspozycji niestety ale na poczatek wystarczy w razie jak jej nie bedzie bede wybieral inne stanowiska) 90-100m od brzegu jest wysepka którą chciałem obławiać ale teraz będę używał łódeczki do wywózki tego a po za tym 50-60 metrow powinno mi wystarczyć z wyrzutu w zupelnosci bo mam takie miejsca gdzie głębokości i ogolnie dno zbiornika jest takie same na całej danej części łowiska.  A zresztą chyba chciałem się na początek "porwać z motyka na słonce" z tym moim karpiowaniem :) zmienilem troche podejscie po przeczytaniu sporej liczby artykulow w prasie polskiej, holenderskiej i belgijskiej obejrzałem kupe filmow i doszedlem do wniosku ze na poczatek trzeba sie nauczyc wedkowac na "normalnych"  odleglosciach i bez zbednego kmbinowania :) lowiska mam takie ze dam rade skutecznie wedkowac nawet do tych 60 m z rzutu z pva(ludki bede staral sie tylko uzywac do wstepnego podnecenia jakis dywan czy cos  lub ewentualnie dodatkowo do wywózki na duze odleglosci) Bylem ostatnio pierwszy raz z karpiowka nad woda i zobaczylem ze to nie takie latwe takim kijem i ciezarem machnac na 50 metrow nawet. Podstawa to jak narazie dobrac odpowiednia wage obciazenia w stosunku do pva i cw kija i mozna dzialac:) Przyzwyczaiłem sie do feederow i pickerow i taka przesiadka na sztywne i ciezkie kije to troszke szok na poczatku :)

Mam kija 3,5lb 3,90dl i kręciołek jakis big pit ze szpula long cast narazie nic specialnego bo zakupilem go na "chwile" az uzbieram na cos lepszego (chyba ze sie ten sprawdzi to nie bede zmienial narazie pracuje nawet dobrze :) ) zylka Daiwa  Infinity Duo 0.31mm na druga szpule planuje zakupic cos grubszego (moze 0,40?  czy przesada?) zeby moc sie dostosowywac bez przeszkód do lowisk :)  Narazie urzywam Korda cog system ale zmienie to chyba na zwykly zestaw z klipsem lub ciezarek centryczny co bedzie lepsze? Czy zalezy od lowiska raczej? :)

Pozdrawiam
Kamil