Autor Wątek: Barwienie zanety i przynety  (Przeczytany 5657 razy)

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Barwienie zanety i przynety
« dnia: 11.08.2016, 07:13 »
Wczoraj wieczorem siedząc na kompie przypomniano mi się że ok. 2 tyg. temu zabarwiłem pelet kurkumą. Ładny żółciutki kolorek trochę przypominający kukurydzę. Wyniki w sumie nie były najgorsze. Przeglądając ofertę na alegro znalazłem takie oto coś   http://allegro.pl/barwnik-spozywczy-barwniki-spozywcze-sloiczki-i6095195529.html  i pomyślałem sobie że skoro te barwniki są bardzo wydajne i do tego bez smaku i zapachu to czemu nie spróbować. Można by zabarwić nie tylko pelet ale i kulki lub dumbelsy na intensywne kolory co być może by przyniosło większe efekty bo przecież każdy z nas nęci łowisko zanętą lub peletem która kolorem przypomina np. kukurydzę. Można by zabarwić pelet np. na kolor żółty a kulkę do metody na czerwono tak by wyróżnialna się w podajniku. Czy ryby odrózniają kolory.Co koledzy na to jakie są Wasze wstępne opinie.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Barwienie zanety i przynety
« Odpowiedź #1 dnia: 11.08.2016, 07:38 »
Co do koloru ,to faktycznie ma to sens,o czym przekonałem się na ostatniej sesji.Żółta przynęta bez względu na smak,kolor,kształt to był absolutny top. Pisał o tym nieraz Lucjan,i trzeba mu przyznać ,że wiedział co pisał :)

Tak czy inaczej,żona używa czasem barwników spożywczych.Kupiła je już parę lat temu. Wydajność tego cudu jest tak piorunująca,że chyba wszelkie znane mi pigmenty mogą się schować. Trzeba naprawdę ostrożnie dawkować. Mikro szczypta z damskiej dłoni zabarwi cała michę ciasta na głęboki kolor. Co się może stać,gdy rozsypiemy taki barwnik,coś nim "przypudrujemy" nieopatrznie - wolę nie pisać ;)
Może mieć niegłupie zastosowanie w wędkarskiej kuchni.

Czesiek

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 11.08.2016, 07:38 »
Ja barwie kukurydzę i pęczak kurkumą .
Pamiętam czasy jak barwiłem pęczak barwnikiem żółtym do barwienia tkanin .
Coś musiało być na rzeczy bo ryby na biały pęczak tak ładnie nie brały jak na ten żółciutki .

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 11.08.2016, 07:52 »
Koledzy to co napisaliście to zanęta ok a w sprawie kulek czy też dumbelsów chodzi mi o to czy dobarwienie na bardziej intensywny kolor np. drenana krab& krill rózowym kolorem lub zmiana na zupełnie inny bardziej odmienny zielony lub niebieski dało by wieksze efekty ?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 11.08.2016, 08:00 »
Nie wiem, jak z kulkami, natomiast mam te słoiczki i szczypta do pelletu, zalewasz wodą i masz czerwony, żółty... jaki chcesz. Wystarczy naprawdę ociupinka.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!