Autor Wątek: Acolyte 13 ft Ultra vs Rive R-Waggler Light 390 3-8 g  (Przeczytany 1673 razy)

Ryba1987

• Gość
Moje małe porównanie odnośnie tych dwóch kijków na prośbę MrProper'a

Od razu mówię że to tylko moje odczucia i u innych mogą wystąpić skrajnie odmienne wrażenia..
Wg mnie Acolyte szybciej gaśnie niżeli Rive, natomiast rive jest bardziej spolegliwa przy obciążeniu - wchodzi w głębszą parabole. Zrobiłem test na litrowych bultekach, zdjęć nie ma bo nie miał kto pstryknąć ;)
To co mnie lekko zdziwiłem to że rivk'a ma na ogólnie większą pierwszą przelotkę mimo tego że czytając c.w. miałem w świadomości że to będzie wszystko zrobione jako "mini".. no ale to nie r-desing gdzie c.w. jest 1-4 i jest wklejana szczytówka i karp kilówka to nie lada wyzwanie :P
Co do danych technicznych to wszystko w necie jest ale ta rive jest najlżejszą odległościówką w swojej długości - 120 gr na 390cm.
Przelotek nie liczyłem, uchwyty na przynęty posiadają oba kije. Wg mnie bardziej sprężysty tak jak wyżej wymieniłem jest acolyte i to wg mnie dalej się machnie.. w sumie samo c.w. daje obraz rivki 3-8. Osobiście mało na spławik łowiłem w tym roku ale jak już to był to drennan insert 2-2,5 gr i obydwa kije nie miały problemu z zarzucaniem.
Bardziej szczegółowe fotki jak się dorobię aparatu lepszej klasy albo na zlot mogę zabrać jeśli będzie gdzieś w okolicy np batorówka :)
Fotki

MrProper

• Gość
Odp: Acolyte 13 ft Ultra vs Rive R-Waggler Light 390 3-8 g
« Odpowiedź #1 dnia: 27.09.2017, 17:18 »
No i ślicznie podziękował :thumbup:

Szukałem porównania właśnie obu kijków.
Zaciekawiła mnie właśnie waga R-Wagglera 120 gr ??? choć Acolytka 135 nie wielka rożnica, ale swoje robi :D

Wychodzi na to że rivka nada się na waleczne plocie - zabawa przednia 8)
Na wiosnę przyjrzę się jej bliżej,

Jestem bardzo wdzięczny za twój opis, gdyż machając na sucho Acolyte (niestety nie miałem jeszcze okazji połowic) mam pełen obraz rivki - tak można powiedzieć

Jeszcze raz dzięki ;) :thumbup:

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27.09.2017, 18:35 »
Jeśli chcesz extremalnie delikatne kije to spójrz na Rive R-Waggler Design 360cm 1-4 g oraz Sphere Rod Hot 345 cm 1-5 g. To są dopiero trzciny :) Bączek 20-30 cm już wybiera linkę z młynka bo kij klęka :P Także na płocie będzie w sam raz :)

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27.09.2017, 21:53 »
Dzięki wielkie, ale raczej tak delikatnie się nie będę nastawial - może kiedyś, aleeeee :)

Jest dobrze, mam porównanie i to wystarczy - chyba :P

Jeszcze raz Dzięki :thumbup: