Autor Wątek: Jesienne łowienie na metodę  (Przeczytany 10226 razy)

Offline Borek88

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
Jesienne łowienie na metodę
« dnia: 24.09.2017, 12:04 »
Witam. Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów odnośnie łowienia na metodę jesienią, a dokładniej chodzi mi o rozmiar podajników. Czy stosować najmniejsze dostępne? I chciałem zapytać o rodzaje mixów do metody tzn. kolor, zapach, oraz przynęty również o kolory i zapachy czy w silniejszej wodzie lepiej będą się sprawdzać bardzie stosowane kolory czy może coś bardziej widocznego np. dumbels tutti frutti, łowię na metodę od lata więc to będzie moja "pierwsza jesień z metodą".

Offline KrzysztofR

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
    • Naturalne leki
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Jesienne łowienie na metodę
« Odpowiedź #1 dnia: 24.09.2017, 14:05 »
Wszystko zależy od wody na jakiej wędkujesz.Mam taką komersie gdzie przez cały rok używam tylko małych podajników i są brania na duże są ale sporadyczne to samo zauważył mój syn i tylko używa małych podajników ,na innych wodach jesień  i wiosna podajniki małe latem duże .Co do przynęt tutu frutti jeszcze działa ale jak się ochłodzi to w ruch pójdzie pikantna kiełbasa ,halibut

Offline Borek88

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24.09.2017, 14:16 »
Łowie na komercji, jedna z nich to Łowisko cicha woda w Niedrzwicy kościelnej koło Lublina a drugie to przystanek stawy w Grebowie koło stalowej woli, jak na razie używam podajników w rozmiarze L, z drenana to te ktore pasują do pomarańczowej foremki, a rozmiar S jest najmniejszy i pasuje do zielonej foremki, wszystko zależy od producenta ale S-ki z Drenana są naprawdę malutkie, a odnośnie przynęt chodzi mi konkretniej o kolory, bo tak sobie myślę ze ryba teraz będzie słabiej zerowac i czy np kolory typu pomarańczowy żółty czy inne fluo nie będą jej odstraszyć.

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 24.09.2017, 16:40 »
Nie łowie na komercji, a na wodach PZW. Wczesna jesień to u mnie czas dużych podajników np. ESP 56 gramów.
Ryby zerują intensywnie przed zimą.
Przynęty raczej duże i śmierdzące 14/16 mm.
Ostatni połowiłem na kraba, a le wyniki koledzy mają też na halibuta czy ośmiornica/kałamarnica.
Feeder & spinning

Offline Borek88

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 24.09.2017, 19:26 »
To używasz bardzo dużych podajników i przynęt, 14-16 mm to już typowo karpiarskie rozmiary, ja łowię na ma max 12 mm i mam dużo lepsze rezultaty niż na duże przynęty, i łowię naprawdę spore ryby, jakiej firmy używasz przynęt i jakich? Pelet czy kulki?

Offline fEeDeReK

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 24.09.2017, 19:47 »
Moim celem jest karp, leszcz, japoniec , jaź i kleń.
Dla nich kulka 16 czy pellet 14 to pikuś ;)
Łowię kulkami carp zoom i traper, te ostatnie to też zanęta.
Pellety mam przeróżne, muszą mieć minimum 14 mm.

Każdy łowi jak mu pasuje i gdzie mu pasuje.
Feeder & spinning

Offline Borek88

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 24.09.2017, 20:17 »
Dokładnie tak każdy łowi jak chce, nikogo nie krytykuje i chce tylko wymienić się doświadczeniami, jeśli taki ,,kaliber" przynosi pożądany efekt i selekcjonuje drobnice

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 24.09.2017, 21:38 »
Witam. Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów odnośnie łowienia na metodę jesienią, a dokładniej chodzi mi o rozmiar podajników. Czy stosować najmniejsze dostępne? I chciałem zapytać o rodzaje mixów do metody tzn. kolor, zapach, oraz przynęty również o kolory i zapachy czy w silniejszej wodzie lepiej będą się sprawdzać bardzie stosowane kolory czy może coś bardziej widocznego np. dumbels tutti frutti, łowię na metodę od lata więc to będzie moja "pierwsza jesień z metodą".

Tak na prawdę nie dostaniesz określonej regułki którą należy się trzymać i która się sprawdza , bo to czy połowisz jesienią czy nie zależy od wielu czynników których z czasem poznasz i się nauczysz 8)

Jak dobrze sobie przypominam , a z pamięcią u mnie różnie :-[ , w poprzednim sezonie a dokładnie w listopadzie na wodach pzw zamiast typowej methody (a miałem jeszcze wtedy podajnik S i L Drennana), stosowałem coś takiego :

- żyłka główna + Łączniki Drennan Quick Change Beads do wymiany przyponów , gotowy przypon 30 cm z hakami 10-12 zakończony gumką , przynęta to wafters fluo w kolorze różowym/żółtym ( chociaż różowy był kilerem ) , oryginalnie waftersy 10 mm ale skracałem je nożyczkami do rozmiaru ok. 6-8 mm . W połowie przyponu , czasami bliska haczyka montowałem wałeczek zrobiony z formy do zanęty Preston Quick Cone and Bait Mould - Medium ( średnica 2 cm ) . Papu : pellet 2 mm z Ringersa + zanęta Krill z FB . Zestaw lądował na głębokiej wodzie , max 30 min w wodzie , chyba że rybki częściej się skusiły a tak było :fishonhook: Mimo listopada , wody pzw i warunków jakie wtedy panowały wyholowałem kilkanaście sztuk , ale muszę przyznać że brania były bardzo delikatne .

Co do komercji , to mimo że na zewnątrz mogą być warunki kiepskie , to nie znaczy że ryba nie będzie aktywna . Jeśli jest taka możliwość to warto zmierzyć temp. wody , temp. wody może Cię zaskoczyć bo może być tak że przekracza 10 stopni a wtedy karp może dobrze jeszcze żerować .

Właściciele komercji karmią swój przybytek , a w okresie jesiennym czy też nawet teraz idzie tego towaru jeszcze więcej , bo ryba do okresu zimowego też musi się dobrze przygotować .

Wskazane są jak najbardziej przynęty fluo , waftersy, popki, smużące . U ryb w takim okresie spowalnia się metabolizm i bodziec wzrokowy jest bardzo ważny . Zanęta zaś w kolorze ciemniejszym , polecam na początek MMM Dark z Sonu .

Co do wielkości podajników , możesz zacząć od Small jeśli ryba będzie dobrze żerować i będzie jej więcej możesz się przerzucić na Large.
Z poważaniem Marcin

Offline Borek88

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 24.09.2017, 21:50 »
Bardzo ciekawe uwagi dziękuję za poradę , tego co mi wiadomo na tych łowiskach na których lowie nie występuje raczej zjawisko dokarmiania ryb przez właścicieli bo są dosyć dobrze znane i bardzo często brak na nich wolnych stanowisk więc wędkarze raczej sami je dokarmiaja, mógł bys nieco precyzyjniej opisac zestaw którego urzywales bo brzmi ciekawie, czym można zmierzyć temp wody po za echosada?

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 24.09.2017, 22:18 »
Bardzo ciekawe uwagi dziękuję za poradę , tego co mi wiadomo na tych łowiskach na których lowie nie występuje raczej zjawisko dokarmiania ryb przez właścicieli bo są dosyć dobrze znane i bardzo często brak na nich wolnych stanowisk więc wędkarze raczej sami je dokarmiaja, mógł bys nieco precyzyjniej opisac zestaw którego urzywales bo brzmi ciekawie, czym można zmierzyć temp wody po za echosada?

Hehe , rozbawiłeś mnie . Nie wiem jak na komercji w okolicach Lublina , ale myślisz że taki Grębów nie jest dokarmiany przez właściciela ? Jest to sporo łowisko z dużą ilością rybostanu i pływają tam ładne sztuki które potrzebują dużo papu , i nie sądzę żeby właściciel ich nie dokarmiał. Ostatnie zawody kończą się gdzieś w okolicach października , a później co ? Ryba ma wyjeść wszystko co zalega na dnie i tak się przygotować do zimy ? Czy może właściciel ma liczyć na wędkarzy którzy przyjadą bądź też nie , w zależności od pogody . Ale to moje takie gdybanie , bo prawdy dowiesz się u samego źródła i to nie zawsze do końca ;D

Temp. wody zmierzysz najprościej termometrem .

Zestaw prosty jak drut zagięty :D :

- https://sklepdrapieznik.pl/sklep/laczniki-systemy-do-zaczepiania-koszyka-kretliki/12828-laczniki-drennan-quick-change-beads-mini.html
- https://sklepdrapieznik.pl/sklep/pozostale-akcesoria-do-method-feeder/11729-forma-do-zanety-preston-quick-cone-and-bait-mould-medium.html
- https://sklepdrapieznik.pl/sklep/drennan/15126-haczyki-drennan-eyed-barbless-power-bandits-roz10.html
- https://sklepdrapieznik.pl/sklep/oferta-ringers/17585-pellet-ringers-method-micro-900g.html
- https://sklepdrapieznik.pl/sklep/zanety-oraz-pellety-zanetowe-feeder-bait/18880-zaneta-feeder-bait-method-mix-800g-krill.html 
 ( bądź Hot Krill , obie są dobre ponieważ dobrze się trzymają podajnika , formy i podczas lotu nie rozpadną się a w wodzie bardzo dobrze pracują )
- https://sklepdrapieznik.pl/sklep/oferta-ringers/18873-ringers-allsort-wafters-10mm.html  - ale jak zauważysz są już w rozmiarze 6 mm

Oczywiście jest to mała podpowiedź , i możesz stosować według swojego uznania . Podpowiedź nie ma na celu żadnej reklamy produktów ani reklamy sklepu :-[
Z poważaniem Marcin

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 24.09.2017, 23:06 »
Błędne jest myślenie że jesienią stosuje się wyłącznie male podajniki . Taka strategia może się sprawdzać jedynie tam gdzie nie ma drobnicy czyli głównie na komercjach . Na normalnej wodzie dzikiej z krąpiem i płotką mały podajnik zostanie wyjedzony w kilka minut i nie będzie to działało dobrze . Stosuję podajniki w rozmiarze L lub M z powodzeniem
Pozdrawiam - Gienek

Offline fEeDeReK

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 30.09.2017, 18:34 »
Kilka minut? Bardziej bym to określił, max minuta ;)
Feeder & spinning

Offline iras-m66

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 06.10.2017, 07:40 »
:D
Łowie...i, a rozmiar S jest najmniejszy i pasuje do zielonej foremki, wszystko zależy od producenta ale S-ki z Drenana są naprawdę malutkie, ...

S-ki Drennan'a są niewielkie, ale jako malutkie to można określić S-ki Preston'a albo Mikado (Drennano-podobne)

...a po dłuższym namyśle muszę się zgodzić z Martinusem, do pomiaru temp. najlepiej się nadaje termometr (ino nie lekarski-rtęciowy) ;)

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Złów i wypuść (choćby po to, by mieć co łowić w przyszłości)
Irek