Witam. Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów odnośnie łowienia na metodę jesienią, a dokładniej chodzi mi o rozmiar podajników. Czy stosować najmniejsze dostępne? I chciałem zapytać o rodzaje mixów do metody tzn. kolor, zapach, oraz przynęty również o kolory i zapachy czy w silniejszej wodzie lepiej będą się sprawdzać bardzie stosowane kolory czy może coś bardziej widocznego np. dumbels tutti frutti, łowię na metodę od lata więc to będzie moja "pierwsza jesień z metodą".
Tak na prawdę nie dostaniesz określonej regułki którą należy się trzymać i która się sprawdza , bo to czy połowisz jesienią czy nie zależy od wielu czynników których z czasem poznasz i się nauczysz

Jak dobrze sobie przypominam , a z pamięcią u mnie różnie

, w poprzednim sezonie a dokładnie w listopadzie na wodach pzw zamiast typowej methody (a miałem jeszcze wtedy podajnik S i L Drennana), stosowałem coś takiego :
- żyłka główna + Łączniki Drennan Quick Change Beads do wymiany przyponów , gotowy przypon 30 cm z hakami 10-12 zakończony gumką , przynęta to wafters fluo w kolorze różowym/żółtym ( chociaż różowy był kilerem ) , oryginalnie waftersy 10 mm ale skracałem je nożyczkami do rozmiaru ok. 6-8 mm . W połowie przyponu , czasami bliska haczyka montowałem wałeczek zrobiony z formy do zanęty Preston Quick Cone and Bait Mould - Medium ( średnica 2 cm ) . Papu : pellet 2 mm z Ringersa + zanęta Krill z FB . Zestaw lądował na głębokiej wodzie , max 30 min w wodzie , chyba że rybki częściej się skusiły a tak było

Mimo listopada , wody pzw i warunków jakie wtedy panowały wyholowałem kilkanaście sztuk , ale muszę przyznać że brania były bardzo delikatne .
Co do komercji , to mimo że na zewnątrz mogą być warunki kiepskie , to nie znaczy że ryba nie będzie aktywna . Jeśli jest taka możliwość to warto zmierzyć temp. wody , temp. wody może Cię zaskoczyć bo może być tak że przekracza 10 stopni a wtedy karp może dobrze jeszcze żerować .
Właściciele komercji karmią swój przybytek , a w okresie jesiennym czy też nawet teraz idzie tego towaru jeszcze więcej , bo ryba do okresu zimowego też musi się dobrze przygotować .
Wskazane są jak najbardziej przynęty fluo , waftersy, popki, smużące . U ryb w takim okresie spowalnia się metabolizm i bodziec wzrokowy jest bardzo ważny . Zanęta zaś w kolorze ciemniejszym , polecam na początek MMM Dark z Sonu .
Co do wielkości podajników , możesz zacząć od Small jeśli ryba będzie dobrze żerować i będzie jej więcej możesz się przerzucić na Large.