Autor Wątek: Bat 8m  (Przeczytany 5230 razy)

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Odp: Bat 8m
« Odpowiedź #30 dnia: 20.03.2025, 23:34 »
Trudno w ogóle porównywać bat 8 m do 7 m. Musiałbym mieć porównanie tego Jaxona do np Colmica X-Treme 8m, żeby doświadczyć naprawdę dobrego bata w tej długości. Także trudno mi powiedzieć ile ten Jaxon odstaje od najlepszych batów w swojej długości. To oczywiste, że ta 7-mka Robinsona jest dużo lepsza od tego 8m Jaxona. Tak góra ze 3 razy. Raczej nie więcej.
Czemu trudno? Rozłożyłem colmica 8m i tx2 7m, oba mają praktycznie to samo wyważenie, na korzyść oczywiście 7m, ale to jest maks 10%, sztywność niestety tutaj dominacja colmica a co za tym idzie operowanie sztywnym kijem, nie bujającym się to jest olbrzymia przewaga i tu nawet w wersji 8m colmic bije mocno robinsona 7m.

Ja z 8m nie byłem zadowolony dopóki nie kupiłem colmica. Po prostu nie da się łowić na te wędki. Miałem hydre oraz robinsona/jaxona topowe wersje.

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #31 dnia: 21.03.2025, 00:52 »
Chciałbym porównać tego Mojego Jaxona do topowych 8-ek, żeby przekonać się jak się prezentuje na ich tle. Wtedy mógłbym ocenić ile ten bat sobą reprezentuje. Tobie łatwiej wyrobić sobie zdanie, bo przerzuciłeś tych 8-ek i nie tylko duże ilości. Wiadomo, że Colmic 8m jest poza konkurencją. Ciekawi mnie jak prezentują się baty w tej długości pozostałych firm z którymi miałeś do czynienia na tle tego Robinsona TX4 - 7 metrów ?

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #32 dnia: 21.03.2025, 08:59 »
Warto pamiętać, że Amazuma ma równe 800cm.
Mam tez starego Robinsona SX2 7m i jego realna długość to niecałe 670cm.
Ciekaw jestem czy wszystkie topowe ósemki trzymają wymiar, bo gdyby zabrać Jaxonowi 30cm może też byłby "idealnie" wyważony?

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #33 dnia: 21.03.2025, 11:18 »
Warto pamiętać, że Amazuma ma równe 800cm.
Mam tez starego Robinsona SX2 7m i jego realna długość to niecałe 670cm.
Ciekaw jestem czy wszystkie topowe ósemki trzymają wymiar, bo gdyby zabrać Jaxonowi 30cm może też byłby "idealnie" wyważony?
Źle na to patrzysz. Uważam, że długość powinna być podawana do przedostatniego elementu wraz ze średnicą szczytówki.
Możesz wsadzić krótszą szczytówkę wklejkę albo pustą w środku np. od Robinsona, która ma aż 105 cm :) Więc sama szczytówka tutaj robi olbrzymią różnicę w długości.
Colmic ma szczytówki 115 cm a i tak im brakuje 10-20 cm do pełnej długości, ale czy to naprawdę coś zmienia? Większość wędek ma niepełne metry, bo brakuje średnio 10 cm.
Wyważenie zależy tylko i wyłącznie od sztywności węgla, więc jeżeli masz szczytową akcję to wędka będzie w miarę sztywną, jeżeli lejąca się akcja to niestety wyważenie będzie kiepskie oraz operowanie nią (zarzucanie, zacinanie) będzie bardzo mało wygodne.

Edit: Najnowszy robinson CTX2 został mocno poprawiony, z tego co widzę to odchudzili blanki, wg mnie głównie na wzmocnieniach elementów, ale tylko przypuszczam ze zdjęć.
Przykładowo 8m waży mniej niż Colmic 8) bo w okolicach 270-272g (info z kilku sklepów), ale niestety ceny praktycznie takie same jak za Colmica :) a wątpie, że użyli nowego włókna, bo się tym nie chwalą, więc nadal będzie to dużo gorzej wyważony bat, bo w porównaniu poprzednich Robinsonów TX2/TX4/CTX do Colmica o długościach 7m i 8m to jest nadal 2 klasy na korzyść Colmica.

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #34 dnia: 21.03.2025, 22:18 »
A gdzie można kupić tego Colmica w podobnych pieniądzach co Robinson CTX2?
Są ceny 800-900zl, ale za 500cm, taki 800cm to już ok 1700-2000zl, ale mogę coś źle sprawdzać.
Mówimy o Colmic Extreme?

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #35 dnia: 21.03.2025, 23:02 »
A gdzie można kupić tego Colmica w podobnych pieniądzach co Robinson CTX2?
Są ceny 800-900zl, ale za 500cm, taki 800cm to już ok 1700-2000zl, ale mogę coś źle sprawdzać.
Mówimy o Colmic Extreme?
Zapomnij, to nie jest kij do łowienia.

Offline Angler97

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #36 dnia: 22.03.2025, 07:08 »
Dlaczego to nie jest kij do łowienia?

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #37 dnia: 22.03.2025, 10:33 »
Dlaczego to nie jest kij do łowienia?
Są dużo lepsze kije do łowienia za mniejsze pieniądze. Pisałem o tym niejednokrotnie, poszukaj moich wypowiedzi i recenzji tego bata.

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #38 dnia: 22.03.2025, 12:19 »
Ciekaw jestem Twojej opinii właśnie o tym Jaxon Amazuma, najlepiej gdybyś wziął do ręki 8m wersję i i opisał swoje odczucia.

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 24.03.2025, 21:12 »
Ciekaw jestem Twojej opinii właśnie o tym Jaxon Amazuma, najlepiej gdybyś wziął do ręki 8m wersję i i opisał swoje odczucia.
Nie ma sensu, skoro Hydra (330g) i tx2(300g) mi nie podszedł to nie ma sensu testować tego modelu o wyższej wadze.
Dziś dostałem Robinsony CTX 500 oraz 600, jestem nieco zdziwiony, bo myślałem, że będzie to samo co TX2/TX4, a jednak nieco inne.
Wydają się dużo bardziej kruche, brak wzmocnień na końcówkach elementów na pierwszych elementach (chyba 3 ostatnie mają tylko mega delikatny oplot), ale to piszę tak na gorąco.
Pewnie nowe CTX2 to już w ogóle mega delikatne baty będą :)
Jak ktoś łowi karpie handlówki na pzw to kupujcie stare modele tx2/tx4 póki są, ewentualnie jaxony genesis pro czy green point z dopiskiem limited  pole, bo to są najlepsze baty.
A jak łowicie tylko i wyłącznie drobnice to ctx / ctx2