Warto pamiętać, że Amazuma ma równe 800cm.
Mam tez starego Robinsona SX2 7m i jego realna długość to niecałe 670cm.
Ciekaw jestem czy wszystkie topowe ósemki trzymają wymiar, bo gdyby zabrać Jaxonowi 30cm może też byłby "idealnie" wyważony?
Źle na to patrzysz. Uważam, że długość powinna być podawana do przedostatniego elementu wraz ze średnicą szczytówki.
Możesz wsadzić krótszą szczytówkę wklejkę albo pustą w środku np. od Robinsona, która ma aż 105 cm

Więc sama szczytówka tutaj robi olbrzymią różnicę w długości.
Colmic ma szczytówki 115 cm a i tak im brakuje 10-20 cm do pełnej długości, ale czy to naprawdę coś zmienia? Większość wędek ma niepełne metry, bo brakuje średnio 10 cm.
Wyważenie zależy tylko i wyłącznie od sztywności węgla, więc jeżeli masz szczytową akcję to wędka będzie w miarę sztywną, jeżeli lejąca się akcja to niestety wyważenie będzie kiepskie oraz operowanie nią (zarzucanie, zacinanie) będzie bardzo mało wygodne.
Edit: Najnowszy robinson CTX2 został mocno poprawiony, z tego co widzę to odchudzili blanki, wg mnie głównie na wzmocnieniach elementów, ale tylko przypuszczam ze zdjęć.
Przykładowo 8m waży mniej niż Colmic

bo w okolicach 270-272g (info z kilku sklepów), ale niestety ceny praktycznie takie same jak za Colmica

a wątpie, że użyli nowego włókna, bo się tym nie chwalą, więc nadal będzie to dużo gorzej wyważony bat, bo w porównaniu poprzednich Robinsonów TX2/TX4/CTX do Colmica o długościach 7m i 8m to jest nadal 2 klasy na korzyść Colmica.