Autor Wątek: Hangery - Avid Carp BoBBins  (Przeczytany 2173 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Hangery - Avid Carp BoBBins
« dnia: 13.11.2017, 14:42 »
Witam
Czy ktoś z was miał z tymi hangerkami do czynienia ???

Maciek

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Odp: Hangery - Avid Carp BoBBins
« Odpowiedź #1 dnia: 13.11.2017, 16:10 »
Mam 3szt  ;).

Bobbiny od Avid Carp prezentują się na żywo naprawdę świetnie. Są bardzo filigranowe, a wyróżniają je m.in. 2 wymienne klipsy do żyłki, które możemy użyć na kilka sposobów. Najlepiej zobrazuje to ta fotka:

Można je stosować tradycyjnie, tak jak w wielu hangerach z klipsem kulkowym, czyli żyłka przechodzi przelotowo pod kulkami klipsa, lub na sztywno na zasadzie klamerki, która zapina się na żyłce. To drugie rozwiązanie pozwala wychwycić nawet najdelikatniejsze (1-1,5cm) pociągnięcia ryb. Jeśli do tego posiadamy czułe sygnalizatory, to jesteśmy w stanie reagować na najbardziej himeryczne brania, szybkim zacięciem. W komplecie uchwyt do podpórki, 2 łańcuszki o różnych długościach, 2 różne obciążniki i korpusy oraz 2 wymienione wcześniej klipsy.

Tak w zbliżeniu wyglądają klipsy (u góry klips "na sztywno"):

Miałem je kilkanaście razy nad wodą. Ich główne przeznaczenie, to połowy na wodach stojących, raczej na bliskich odległościach z racji małej masy. Jeśli rzeki, to tylko o małym uciągu. Są bardzo czułe, szczególnie w wersji zaklipowanej na żyłce. Podoba mi się ich wykonanie, filigranowość, kolory, czułość. Pewnie nie na każde warunki połowu, ale u mnie się spisują. Ogólnie 9/10.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 13.11.2017, 17:16 »
Mam 3szt  ;).

Fragment wątku z 23 czerwca...

Bobbiny od Avid Carp prezentują się na żywo naprawdę świetnie. Są bardzo filigranowe, a wyróżniają je m.in. 2 wymienne klipsy do żyłki, które możemy użyć na kilka sposobów. Najlepiej zobrazuje to ta fotka:

Można je stosować tradycyjnie, tak jak w wielu hangerach z klipsem kulkowym, czyli żyłka przechodzi przelotowo pod kulkami klipsa, lub na sztywno na zasadzie klamerki, która zapina się na żyłce. To drugie rozwiązanie pozwala wychwycić nawet najdelikatniejsze (1-1,5cm) pociągnięcia ryb. Jeśli do tego posiadamy czułe sygnalizatory, to jesteśmy w stanie reagować na najbardziej himeryczne brania, szybkim zacięciem. W komplecie uchwyt do podpórki, 2 łańcuszki o różnych długościach, 2 różne obciążniki i korpusy oraz 2 wymienione wcześniej klipsy.

Tak w zbliżeniu wyglądają klipsy (u góry klips "na sztywno"):

Miałem je kilkanaście razy nad wodą. Ich główne przeznaczenie, to połowy na wodach stojących, raczej na bliskich odległościach z racji małej masy. Jeśli rzeki, to tylko o małym uciągu. Są bardzo czułe, szczególnie w wersji zaklipowanej na żyłce. Podoba mi się ich wykonanie, filigranowość, kolory, czułość. Pewnie nie na każde warunki połowu, ale u mnie się spisują. Ogólnie 9/10.
Dzieki, super post leci :thumbup:
Powiedz mi łańcuszki są metalowe?
A głowica plastikowa do żyłki?
Maciek

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 13.11.2017, 17:30 »
Tak łańcuszki są metalowe, a głowice plastikowe.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 13.11.2017, 17:42 »
Tam jest jakieś miejsce na świetlik?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 13.11.2017, 19:28 »
Tam jest jakieś miejsce na świetlik?

No miałem właśnie dopisać, że do środka tego dłuższego korpusu hangera (w komplecie jest też krótszy) wchodzi mały świetlik - max. 3mm średnicy i 30mm dł. Testowałem to raz, niestety z niepowodzeniem, bo kupiłem chyba jakieś stare świetliki (w kolorze niebiesko-fioletowym). Świeciły słabiej niż beta-lighty, nawet z odległości 1m były słabo widoczne >:O. Gdyby były świeże, to myślę, że efekt mógłby być bardzo przyzwoity. Nie było mi jednak dane spędzić więcej nocek nad wodą w tym roku :'(.
Dodatkowo, za grosze można dokupić mini o-ringi gumowe (3x1 - 3x1,5mm), bo te firmowe kiedyś mogą sparcieć i poluzować się, co może osłabić działanie głowicy, w wersji do klipowania na żyłce. Dodatkowe o-ringi możemy dodać także tam, gdzie nie zostały umieszczone firmowo (np. między głowicą a korpusem itp.) Oczywiście to tylko propozycja, dla takich estetów z natręctwami jak ja :P 8).