Autor Wątek: Kupiliśmy  (Przeczytany 5477320 razy)

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 902
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Odp: Kupiliśmy
« Odpowiedź #22785 dnia: 31.01.2025, 20:01 »
Boję się cokolwiek tu wrzucać, tak z poczucia winy ;).
A X3 do X1 to jak dzień do nocy :). Blank cieńszy (13,1mm), lżejszy, szybszy z oplotem diaflash w dolniku. Kijek dokładniej wykonany z dbałością o małe, subtelne szczegóły. Lepsze przelotki i uchwyt kołowrotka, więcej szczytówek (3szt), choć ja i tak dokupiłem po 2szt w skrajnych wyrzutach (1 i 4oz). Drapieżcy mi napisali, że ten model (3,6m do 100g) prawie niczym się nie różni od wersji do 80g, poza minimalnie sztywniejszym dolnikiem. Bałem się, że tak jak w przypadku modelu X1 "distance" do 90g, który był mocno zawyżony jeśli chodzi o możliwości, więc nie wchodziłem już w ten sam odpowiednik z serii X3. Pierwsze testy na mojej rzecce, jak się zrobi cieplej. Mogę tylko powiedzieć, że zapowiada się dobrze, a wiem bo mam od zeszłego sezonu wersję 3,05m do 60g i jest tak samo lepsza od X1, jak opisałem to powyżej dla modelu 3,6m. W każdym bądź razie, warto dołożyć 2 stówki, żeby mieć bardzo przyzwoite kijki, nie drenując boleśnie portfela.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #22786 dnia: 31.01.2025, 20:33 »
:thumbup:
Byłem bardzo ciekawy bo X1 to generalnie spoko kij ale moim zdaniem przeszacowany i mocno spolegliwy. W 12ft. 11ft jest super.
I miałem nadzieję,że 12ft w X3 to coś akcją bliższego do 11ft X1 i z Twojego opisu zdaje się,że tak jest.
Może odświeżę coś u siebie 🙂
Panowie, policzmy głosy:

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
« Odpowiedź #22787 dnia: 31.01.2025, 20:58 »
Taki tam z wolnym biegiem

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 902
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #22788 dnia: 01.02.2025, 11:13 »
Z ciekawostek dodam, że zanęta Sonu Natural jest "Made in Bulgaria" :o :)
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #22789 dnia: 01.02.2025, 11:25 »
Boję się cokolwiek tu wrzucać, tak z poczucia winy ;).
A X3 do X1 to jak dzień do nocy :). Blank cieńszy (13,1mm), lżejszy, szybszy z oplotem diaflash w dolniku. Kijek dokładniej wykonany z dbałością o małe, subtelne szczegóły. Lepsze przelotki i uchwyt kołowrotka, więcej szczytówek (3szt), choć ja i tak dokupiłem po 2szt w skrajnych wyrzutach (1 i 4oz). Drapieżcy mi napisali, że ten model (3,6m do 100g) prawie niczym się nie różni od wersji do 80g, poza minimalnie sztywniejszym dolnikiem. Bałem się, że tak jak w przypadku modelu X1 "distance" do 90g, który był mocno zawyżony jeśli chodzi o możliwości, więc nie wchodziłem już w ten sam odpowiednik z serii X3. Pierwsze testy na mojej rzecce, jak się zrobi cieplej. Mogę tylko powiedzieć, że zapowiada się dobrze, a wiem bo mam od zeszłego sezonu wersję 3,05m do 60g i jest tak samo lepsza od X1, jak opisałem to powyżej dla modelu 3,6m. W każdym bądź razie, warto dołożyć 2 stówki, żeby mieć bardzo przyzwoite kijki, nie drenując boleśnie portfela.

Gradacja w Shimano jest mocno widoczna. X1 to budżetowe kije, są spoko, ale bez polotu. Mam 2szt, króciaka używam do targania karpii na bombkę i młodemu na metodę go daję, a dłuższy służy mi do nęcenia baitupem, bo nie mam z tyłu głowy, że coś nie wytrzyma, ładuję i petarda. Mam też X5 i to zupełnie inna bajka kij, finezyjny, bardziej czuły, zupełnie inaczej pracujący pod rybami, dający dużo frajdy z łowienia. Na X3 polowałem, ale jakoś słabo z dostępnością było, więc finalnie nie kupiłem, natomiast wiem czego można się po nich spodziewać, że będzie to wersja pośrednia.

Offline Mariusz235

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
    • Rzeszów Podkarpackie
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #22790 dnia: 01.02.2025, 17:50 »
Ostatnio zamówiłem 10 kg zanęty od Trapera, już na wiosne pierwsze testy. Mam nadzieję, że udane ;D
Daj znać jak się sprawdzi, bo też miałem kupować Trapera, a ostatecznie stanęło na RaFish.
Wypoczynek nad wodą daje mi satysfakcję, kiedy odwiedzam jeziora i kąpieliska podkarpackie

Offline Marko27

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #22791 dnia: 01.02.2025, 20:21 »
A zamówiłem sobie w końcu sygnałek do federków, na nocne zasiadki w sam raz. Przynajmniej też pogadać normalnie będzie można nie patrząc ciągle na kije

Offline TOmaSZ93

• Reputacja: 37
« Odpowiedź #22792 dnia: 01.02.2025, 20:23 »
Ostatnio zamówiłem 10 kg zanęty od Trapera, już na wiosne pierwsze testy. Mam nadzieję, że udane ;D
Daj znać jak się sprawdzi, bo też miałem kupować Trapera, a ostatecznie stanęło na RaFish.

Kolega z Rzeszowa ja z okolic daj sobie spokój z tym pseudoyotuberkiem hahahahahhhaha!
C&R

Offline pknr1

• Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #22793 dnia: 01.02.2025, 20:45 »
Rafish na swoim filmie przyznał że dodaje do swoich zanęt jakiegoś piachu czy innego żwiru powołując się na to że inni producenci też dodają. Czy znacie jakiegoś dobrego producenta zanęt który dodaje do swoich zanęt piach czy żwir? Bo ja nawet w budżetowych Lorpio żadnego żwiru nie widziałem...
22:30

Naprawdę mam nadzieję że jego interes pójdzie w dobrą stronę i że od czasu wypuszczenia tego filmu zmodyfikował nieco skład tych swoich zanęt...

Offline Marko27

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #22794 dnia: 09.02.2025, 20:38 »
Brakowało mi kijków pod klasyka, znudzony ciągłym przezbrajaniem między klasyk a metoda, z racji posiadania Katsudo slim feeder postanowiłem, że pod klasyka wjadą dwie sztuki również ze stajni Mikado Katsudo XTS Feeder 280cm / do 25g

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #22795 dnia: 09.02.2025, 20:58 »
Brakowało mi kijków pod klasyka, znudzony ciągłym przezbrajaniem między klasyk a metoda, z racji posiadania Katsudo slim feeder postanowiłem, że pod klasyka wjadą dwie sztuki również ze stajni Mikado Katsudo XTS Feeder 280cm / do 25g

Będziesz zadowolony genialne kije do dłubania na klasyka.
- Arek -

Offline Przemek_M

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #22796 dnia: 10.02.2025, 00:23 »
Panowie, szukam lekkiego feedera, tzn kijka +/- 3m o ciężarze wyrzutowym do 35-40g w cenie okolo 200, max.300zl. Mile widziane polskie marki, ewentualnie japońskie jeśli zmieszczą się w budżecie.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 389
  • Rafał
Dzierżno uzależnia

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #22798 dnia: 10.02.2025, 08:46 »
Panowie, szukam lekkiego feedera, tzn kijka +/- 3m o ciężarze wyrzutowym do 35-40g w cenie okolo 200, max.300zl. Mile widziane polskie marki, ewentualnie japońskie jeśli zmieszczą się w budżecie.

https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/daiwa-nzon-wedki-nzon-super-slim-method-feeder/s/38389

Online pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 316
« Odpowiedź #22799 dnia: 10.02.2025, 14:41 »
Kupiłem na próbę Map Extremis SUV 11ft, podobno to samo co Black Edition, zobaczymy wieczorem.