Ankieta

Czy jeździsz na komercje?

nigdy
10 (23.3%)
często
6 (14%)
od czasu do czasu
25 (58.1%)
nie mam zdania
2 (4.7%)

Głosów w sumie: 40

Głosowanie skończone: 20.03.2015, 19:51

Autor Wątek: Łowiska komercyjne - za czy przeciw?  (Przeczytany 69697 razy)

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Łowiska komercyjne - za czy przeciw?
« Odpowiedź #105 dnia: 23.05.2015, 22:32 »
na tym zniesławionym ''burdelu''
Już daj spokój, ciekawe że nikt z łowiących na komercji nie obraża wód PZW ???
Może to o czymś świadczyć.

Świadczy  :thumbup: O tym , że w jeziorach PZW trzeba się mocno nagłówkować , napracować i naszukać ryb aby je - ''duże'' złowić . Nikomu nie ujmuję , wielu na tym forum to rozumie , niektórzy łowiący '' tam '' nawet sami o tym wspominają ( doceniam i nisko chylę czoła  ) . Jednak wyniki na komercjach , wędkarze łowiący tam mają się nijak do chłopaków , którzy spędzają całe miesiące na obserwacji wody , na sondowaniu dna , na wielomiesięcznych próbach dobierania zanęty metodą prób i błędów . Bo na wielkim zbiorniku jest jedna watach karpi ,leszczy czy linów  , same miśki - konia z rzędem temu co pozna ich ścieżki ...

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #106 dnia: 23.05.2015, 22:41 »
na tym zniesławionym ''burdelu''
Już daj spokój, ciekawe że nikt z łowiących na komercji nie obraża wód PZW ???
Może to o czymś świadczyć.

Świadczy  :thumbup: O tym , że w jeziorach PZW trzeba się mocno nagłówkować , napracować i naszukać ryb aby je - ''duże'' złowić . Nikomu nie ujmuję , wielu na tym forum to rozumie , niektórzy łowiący '' tam '' nawet sami o tym wspominają ( doceniam i nisko chylę czoła  ) . Jednak wyniki na komercjach , wędkarze łowiący tam mają się nijak do chłopaków , którzy spędzają całe godziny na obserwacji wody , na sondowaniu dna , na wielomiesięcznych próbach dobierania zanęty metodą prób i błędów . Bo na wielkim zbiorniku jest jedna watach karpi ,leszczy czy linów  , same miśki - konia z rzędem temu co pozna ich ścieżki ...

powiem ci tak łowco główkujacy łowie z pzw 25 lat nie obrazam nikogo opisujac bzurne nazwy lowisk gdzie lowia
Dla mnie dyszenie nad woda i zastanawianie sie nad strategia w wodzie gdzie ryby niema lub sie konczy to strata czasu lub dyszenie tydzien i czekanie na jeden odjazd
obserwujac co sie dzieje z wodami pzw za 5 lat bedziemy lowic ryby albo w wodach komercyjnych albo w stawach sekcyjnych
to ze kolego siedzisz nad woda kilka dni w tygodniu  pewnie z telefonem przy uchu gdzie cos stuknie puknie to niemow ze koledzy ktorzy nie maja tego czasu i lowia na kokercjach to wedkarze drugiego gatunku
poprostu szanujmy sie bo nie nie jest sztuka wysiedziec rybe tylo z buta zlowic
troszke szacunku w stosunku do siebie panowie
Maciek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #107 dnia: 23.05.2015, 22:47 »
Gratulacje dla wszystkich.
MjMaciek :thumbup:

Moje zdanie: dyskusja wody komercyjne kontra PZW osiągnęła poziom polskiego gimnazjum.
Uważam, że tak jak wody PZW ogromnie się od siebie różnią (spędziłem na nich około 35 lat, łowiąc na 100-200 różnych łowiskach),
tak różnią się od siebie różne komercje. A Luk w Anglii to już w ogóle nie powinien ryb łowić (bo jest ich tam za dużo)
Nie będę się już na ten temat wypowiadał :(
;)

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #108 dnia: 23.05.2015, 22:55 »
Dyszę z telefonem ?  Gdzie coś stuknie ?  Czekam na jeden odjazd i do tego siedzę kilka dni w tygodniu  ?
Domagasz się szacunku a sam go nie okazujesz i lecisz hipokryzją , to typowe gdy kończą się argumenty a zaczynają się nerwy . Zluzuj Maciej  ;D
A tak dla wyjaśnienie , ja mam '' odjazdów '' sporo bo wiem gdzie szukać ryb , wiem gdzie zerują i przez lata doświadczeń wiem na co maja ochotę . Owszem , czasem dostaje baty ale to tylko mobilizuje mnie do głębszego rozpoznania mojej bezrybnej wody - Ty nie masz o tym pojęcia

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #109 dnia: 23.05.2015, 22:57 »
Gratulacje dla wszystkich.
MjMaciek :thumbup:

Moje zdanie: dyskusja wody komercyjne kontra PZW osiągnęła poziom polskiego gimnazjum.
Uważam, że tak jak wody PZW ogromnie się od siebie różnią (spędziłem na nich około 35 lat, łowiąc na 100-200 różnych łowiskach),
tak różnią się od siebie różne komercje. A Luk w Anglii to już w ogóle nie powinien ryb łowić (bo jest ich tam za dużo)
Nie będę się już na ten temat wypowiadał :(

Mariusz 100% racji :thumbup:

dodam ze mam kilkunastu przyjaciol po kiju ktorzy zlowili w swym zyciu bez przesady kilka ton karpi z dzikiej wody pzw na glowe w kalibrze 8 kg plus od dluzszego czasu odpuscili pzw bo doszli do wniosku ze szkoda zdrowia teraz lowia w zbiornikach prywatnych gdzie ryby sa i mozna je zlowic i pytam czy to wedkarze drugiej kategorii.......
Maciek

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #110 dnia: 23.05.2015, 23:00 »
Dyszę z telefonem ?Gdzie coś stuknie ?  Czekam na jeden odjazd i do tego siedzę kilka dni w tygodniu  ?
Domagasz się szacunku a sam go nie okazujesz i lecisz hipokryzją , to typowe gdy kończą się argumenty a zaczynają się nerwy . Zluzuj Maciej  ;D
A tak dla wyjaśnienie , ja mam '' odjazdów '' sporo bo wiem gdzie szukać ryb , wiem gdzie zerują i przez lata doświadczeń wiem na co maja ochotę . Owszem , czasem dostaje baty ale to tylko mobilizuje mnie do głębszego rozpoznania mojej bezrybnej wody - Ty nie masz o tym pojęcia

oj kolego nieznasz mnie bardziej wyluzowanego goscia zadko spotkac

co do nosa pogratulowac i zycze sukcesow wedkarskich
z wedkarskimi pozdrowiejniami
Maciek

Offline andrzej

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #111 dnia: 23.05.2015, 23:11 »
Jedrula, to ty może wyluzuj z twoich wypowiedzi wynika że jak ktoś łowi na komercji to jest gorszej kategorii wędkarze.Powiem Ci tak ze nawet w burdelu Kasanowa może nic nie zdziałać.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #112 dnia: 23.05.2015, 23:14 »
Widzę jednak Maćku po ostatnich Twoich słowach żeś  człek na poziomie ,  umiesz dyskutować i jak widać nie boisz się konstruktywnej krytyki . Szczerze muszę przyznać , że mnie zaskoczyłeś , jestem zdumiony . To budujące ale pozwól , że na Twoje wyniki z nad wody będę spoglądał na swój sposób ... ;)

oczywiscie kolego przeciez tak jak piszez masz doswiadczenie znasz zwyczaje ryb umiesz ja podejsc znasz jej zwyczje - to bardzo cenne umiejetnosci ktore zdobywa sie latami zazdroszcze ci tej wiedzy

coz ja prosty wedkarz z gor

pozdrawiam
Maciek

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #113 dnia: 23.05.2015, 23:18 »
Jedrula, to ty może wyluzuj z twoich wypowiedzi wynika że jak ktoś łowi na komercji to jest gorszej kategorii wędkarze.Powiem Ci tak ze nawet w burdelu Kasanowa może nic nie zdziałać.

Absolutnie ! Po pierwsze ! To się pisze '' Casanova '' , po drugie taki kochanek jak on zawsze dogodził - jakbyś poczytał jego dokonania to byś o tym wiedział  ;D I po trzecie , nigdy nikogo nie kategoryzowałem bo łowi na komercji ( czytaj ze zrozumieniem ) , pisze , że łowiący TYLKO na komercji mają łatwiej i nie mają tyle wiedzy i doświadczenia ile łowiący na bezrybnych wodach PZW .

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #114 dnia: 23.05.2015, 23:24 »
Oj jak to dobrze zyc w kraju gdzie kazdy obywatel jest lekarzem , mechanikiem (bez urazy dla osob wykonujacych te zawody to tylko w ramach przytoczenia w dyskusji), poprostu znaja sie ludzie na wszystkim sa fachowcami prowadza slowna szermierke na poziomie sa mistrzami riposty aprzytym znakomicie lowia ryby
Bu ha ha-konczac ta polemike umiejac przyjac na siebie krytyke z wedkarskimi pozdrowieniami
Maciek

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #115 dnia: 23.05.2015, 23:29 »
Oj jak to dobrze zyc w kraju gdzie kazdy obywatel jest lekarzem , mechanikiem (bez urazy dla osob wykonujacych te zawody to tylko w ramach przytoczenia w dyskusji), poprostu znaja sie ludzie na wszystkim sa fachowcami prowadza slowna szermierke na poziomie sa mistrzami riposty aprzytym znakomicie lowia ryby
Bu ha ha-konczac ta polemike umiejac przyjac na siebie krytyke z wedkarskimi pozdrowieniami

Rozumiem Cię Maćku w tej kwestii w 100 %-tach , słusznie prawisz . Ja znam się bardzo dobrze na łowieniu ryb i na leczeniu dzieci , inne dziedziny nie są mi obce ale pojęcie '' dobrze '' w tym przypadku to za dużo powiedziane . Pozdrawiam Cię serdecznie i połamania...

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #116 dnia: 23.05.2015, 23:44 »
Czołem koledzy!

Odnosząc się do Waszej "polemiki"... Myślę, że musimy tu wszyscy zrozumieć, że wędkarstwo to nie jest praca zawodowa i nikt tu nas nie rozlicza z ilości złowionych ryb i z umiejętności wędkowania. To forma spędzania wolnego czasu.
Ja często jestem świadkiem, kiedy znajomi wędkarze chwalą mi się, że połowili wielkie karpie na komercji. Czują się dumni i cieszą się ze swoich życiowych rekordów. Mogę się w duszy śmiać i wiem, że ja takich rekordów na wodzie PZW raczej nie pobiję, ale jednocześnie cieszę się, że oni mają z tego radochę.
Faktem jest, że kogoś, kto lubi wędkować na wodach ogólnodostępnych może irytować, kiedy koledzy łowiący na komercjach się przechwalają. I to zapewne może rodzić pewne spięcia. To już chyba taka męska natura, że lubimy konkurować, się przechwalać: wielkością, ilością... :)

Podsumowując - mamy na forum wędkujących na różnych wodach: na komercjach, łowiskach PZW (mniej i bardziej rybnych), wodach sekcyjnych.
I właśnie dlatego musimy być delikatni w swoich wypowiedziach, żeby nie urazić innych.

Pozwolę sobie podzielić ten wątek i jego część dotyczącą kwestii łowisk komercyjnych i niekomercyjnych dołączyć do innego wątku, który kiedyś rozpoczęliśmy, bo te wypowiedzi mogą stanowić jego cenne uzupełnienie.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #117 dnia: 23.05.2015, 23:51 »
Powiadasz Mateusz delikatni ? No taaak , słusznie prawisz i masz całkowitą rację .
Obiecuję na przyszłość , że będę bardziej elokwentny . Zresztą , nie będę już podejmował wcale wątku komercji i basta  :thumbup: :)

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #118 dnia: 23.05.2015, 23:56 »
Acha , że tutaj możemy o tym gadać  :) No tak , to całkowicie zrozumiałe . Oczywiście ...

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #119 dnia: 23.05.2015, 23:56 »
:thumbup:
Pozdrawiam
Mateusz