Dzieki Panowie za podpowiedzi. Chyba jestem bardziej sklonny wybrac wersje 12ft.
Jeżeli chcesz rzucać dalej i jesteś dość wysoki to bierz 13ft, jeżeli zaś jesteś niskiego lub średniego wzrostu bierz 12ft.
Tutaj raczej nie poszaleje, mam 170 cm

.
Ewentualnie jak chcesz dalej rzucić to skup się na wyborze wędki z większą pierwszą przelotką 50' i akcji szczytowej bądź semi parabolicznej.
Wlasnie takiej bede szukal z pierwsza przelotka 50 i akcja szytowa. Podoba mi sie bardzo Shimano Tribal TX-5 Intensity.
Po 7 latach doświadczeń ja wolę te 12.
Zaufam wiec Twemu doswiadczeniu

.
Witam Panowie. Przymierzam sie do zakupu wedki karpiowej. Mam maly dylemat, ktora bedzie lesza na srednie i duze rzeki: 12ft czy 13ft? Jakie sa podstawowe roznice po za dlugoscia i mozliwoscia dalszych rzutow wedka 13ft? I jeszcze jedno pytanko: dlaczego wiekszosc wedek karpiowych jest bez korka? Czy chodzi tu o cene? Dzieki z gory za pomoc.
Są kijki na korku ... jeśli jesteś fanem korka , na pewno coś znajdziesz...
Wiem ze sa kijki karpiowe z korkami. Mi nie chodzi o to, ze ja jestem fanem takiego rozwiazania i chce kupic kijek z korkiem. Chcialbym sie tylko dowiedziec dlaczego zdecydowana jednak wiekszosc wedek karpiowych jest bez niego? Czy w karpiarstwie takie rozwiazanie cos ulatwia?