Autor Wątek: Feeder wg Grzes77  (Przeczytany 23909 razy)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Feeder wg Grzes77
« Odpowiedź #30 dnia: 26.03.2015, 20:58 »
To rzeczne zestawy,proponuje obejrzeć pozostałe propozycje trochę się może rozjaśni,ja nie wiem jak,może ktoś podpowie to zrobię to sam 
Staś
Klasyczny Feeder

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 26.03.2015, 21:02 »
Sorki grzes77że się podpinam ale jestem  miłośnikiem tradycji w nowszym wydaniu i mnie zainspirowałeś :beg:
Tematy służą do wymiany własnych spostrzeżeń i by inni mogli z nich skorzystać, więc każdy może się podłączać do dyskusji, po to jest ten temat :beer: :).
Ja lubię dyskusje i często jestem skłonny przyznać komuś rację, jak rozsądnie pisze. Sam sprawdzę kręcenie na dwie łapy w niedzielę i to własnie po wymianie spostrzeżeń w rozmowie z Tobą ;).

Marcin spoko, nie mówię i nigdzie tego nie powiedziałem, że inne mogą się komuś nie sprawdzać. Nawet kwestia stosowanych koszyków może zmieniać rotację w powietrzu i moje zestawy mogą przy innych koszykach się nie sprawdzać, ja to rozumie. Wspólnym mianownikiem wszystkich poruszanych przeze mnie kwestii jest to, abyśmy analizowali i potrafili się dostosować do warunków nad wodą i naszych łowisk ;).

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 30.03.2015, 18:31 »
Skręcając żyłkę do przyponu radzę skręcą lewą i prawą ręką z tym żę kręcimy w dwie różne strony wtedy trok wychodzi prościutki i nie jest konieczne stosowanie pętelki.Sprawdzone przetestowane. :thumbup: za filmik
No i sprawdziłem. Moim zdaniem nie chodzi o kręcenie dwoma dłońmi, czy jedną. Tak jak myślałem, to raczej kwestia sztywności materiału. Trabucco z filmików są dojść miękkie jak na żyłki i po skręceniu lekko wyginają się, sztywniejsze Mikado UV wychodzą prościej i sploty bardziej gęsto spiralki wychodzą. To kwestia wprawy i żyłki, może lekko na przewagę kręcenia oburącz, ale mi jest wygodniej jedną ręką i tak zostanę. Kręcenie dwoma dłońmi w różnych kierunkach, trochę ciężej opanować ;).

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 01.04.2015, 19:54 »
Moje sposoby na montowanie pelletów. Uważam, że na początku brania ryba musi jak najmniej wyczuwać wszelki opór, więc stosuję włos z miękkiej plecionki, jednak by wyszło samozacięcie od haka powinna iść żyłka, lub fluorocarbon.
Polecam obejrzeć sposób na montaż kruchych przynęt na włos, bo często spotykam się z opinią, że trudno zakładać je na hak, bo się rozpadają, a przecież to takie proste, zobaczcie mój pomysł i jak się spodoba, to łapka w gorę. Montaż kruchych przynęt od około 19 minuty, polecam ;).
Następnie będą chyba sposoby przygotowania ziaren w termosach, koszyczki nowe wersje chyba bliżej jesieni, bo coraz bardziej krucho z wolnym czasem u mnie ;).
Na filmiku długie przypony, bo łowię z koszykami, można je robić na krótko do metody ;).

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 02.07.2015, 10:53 »

Mój sposób na łowienie na methodę w szczególności na PZW, gdzie rybę trzeba podnęcić czymś grubszym na początku, bo drobny pellet z podajników wymiata szybko drobnica. Na końcu filmu pokazuję, co zauważyłem i do czego można jeszcze wykorzystać szybkozłączki Drennana ;).

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #35 dnia: 02.07.2015, 22:05 »
Fajna sprawa, choć nie mogę się za metodę zabrać :bravo:
Staś
Klasyczny Feeder

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 03.07.2015, 08:44 »
Stas1 wiem, że Odra szybciej i ładniejszym okazem pewnie wynagrodzi, ale methoda ma swój urok i "to coś".
Na pewno nie wolno się zrażać, najważniejsze jest opanowanie mixów, to jest najcięższe, no ale takiemu wędkarzowi z doświadczeniem będzie łatwiej, niż komuś, kto się wszystkiego uczy od podstaw. Polecam, spróbuj bo warto ;).

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #37 dnia: 03.07.2015, 18:46 »
Czekam na matrixa dedykowanego do metody,wtedy chyba wręcz się zmuszę do tego trochę zakupów poczyniłem ale ciężko będzie mi odpuścić swoje leszki dla karpi ,a kupuję go z myślą o leszczach właśnie i  kanałach odrzańskich
Staś
Klasyczny Feeder

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 11.10.2015, 09:05 »

Tym razem zrobiłem porównanie podajników, w przyszłym sezonie postaram się zanęty i te ziarna z termosów ;).

W tym jeszcze chyba przypony nakręcę ;).

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #39 dnia: 11.10.2015, 09:39 »
Jak mocno siedzi ten Quick Change Beads w Korumie?
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 11.10.2015, 09:52 »
Powiem Ci, że na tyle mocno, by wykonać samozacięcie. Tu może nie chodzi o moc trzymania, ale o głębokość. Ta szybkozłączka jest mała i siedzi głęboko, przez co następuje samozacięcie i ryba może swobodnie wysuwać żyłkę. Mi najbardziej podobają się właśnie te podajniki i te tanie Behry, reszta to jest ale do "lansowania" na komercji - taki żarcik ;).

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #41 dnia: 11.10.2015, 09:57 »
Ja stosuję taki patent do jacksonów, że zamieniam ten ichni krętlik na http://andraex.home.pl/pl/p/2kg-nr.20-agrafka-z-kretlikiem-SPINWAL-10szt./627 (sklep przypadkowy, nie reklamuję), które luźno latają w podajniku, a przed podajnikiem daję dwa stoperki gumowe. Wtedy następuje samozacięcie, ale każde szarpnięcie głową ryby powoduje przesunięcie stoperków i odsunięcie podajnika od ryby, co utrudnia im wyhaczenie się.
Dodatkowo, jeśli akurat nie patrzyłem na wędki, a nastąpiło branie bez zacięcia, to po wyjęciu to widzę - stoperki są lekko przesunięte.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #42 dnia: 11.10.2015, 10:03 »
Panowie, ale jak żyłka się wysuwa z podajnika, to też nastąpi piękne samozacięcie, zwłaszcza przy podajnikach 30 gram wzwyż. Jeżeli będzie ktoś łowił na luźnej żyłce to będą problemy, na napiętej już nie. Podajnik się trudniej nabija, ucieka na żyłce - ale  zacina się prawie tak samo...
Lucjan

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 11.10.2015, 10:13 »
Może i tak Luk, ale ja zawsze czymś stopuję, jestem pewniejszy, że wystąpiło samozacięcie ;).

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #44 dnia: 11.10.2015, 10:14 »
Pytam, bo widziałem już patenty odnośnie małej modernizacji tego elementu.

Jeśli Quick Change Beads wchodzi głęboko to o samozacięcie nie ma co się martwić.

Foremka w Korumie jest świetna. Prestonowską można sobie palce pociąć.
Szkoda, że Guru nie wpadło na pomysł żeby do swojej hybrydy również takową zrobić.

Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish: