Autor Wątek: Wędka Daiwa Windcast Picker  (Przeczytany 9799 razy)

Grzes77

• Gość
Wędka Daiwa Windcast Picker
« dnia: 21.03.2015, 12:59 »
Czy mieliście problemy z modelami tej firmy odnośnie dwukolorowych szczytówek, a dokładnie z odpryskami lakieru ?
Kupiłem pod koniec ubiegłego roku wędkę Daiwa Windcast Picker 300 i użyłem jej 3 razy (17, 19 i 20 marca). Po pierwszym łowieniu pojawił się odprysk lakieru między pierwszą a drugą przelotką. Na drugiej zasiadce zszedł prawie cały dwubarwny lakier z tej części kija, kolega który odwiedził mnie powiedział, że to pewnie przez to, że po zarzucie zanurzam szczytówkę pod wodę i zwijam luz (dla mnie to bzdura). Na trzecim wypadzie szczytówka pęka przy zarzucie w drobiazgi. Po weekendzie zadzwonię do sklepu, gdzie nabyłem ten kij, ale ciekaw jestem, czy z tymi kijami mieliście problemy? Może kij nie z najwyższej półki, bo kosztował coś lekko ponad 3 stówki, ale fajnie się prezentuje, lekki, cieniutki blank, tylko ta szczytówka mnie wnerwiła, proszę o wymianę swoich spostrzeżeń odnośnie takich wad.
Na zdjęciach szczytówka po złamaniu i fragment zdjęcia w powiększeniu (mam nadzieję, że wystarczająco wyraźny), zrobiony dosłownie godzinę przed złamaniem szczytówki. Widać od przelotki szczytowej do drugiej czarny blank bez lakieru.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wędka Daiwa Windcast Picker
« Odpowiedź #1 dnia: 21.03.2015, 13:25 »
Mam ten kij od 3 sezonów. Nic złego z nim się nie dzieje.Jak dla mnie odpryski były spowodowane wstępnym pękaniem szczytówki. Zanurzanie w wodzie nie ma wpływu . Przed deszczem też miał byś kij chować? Proponuję gwarancję . Tylko będzie to trwało a i ponoć szukają dziury w całym. Jeśli wyślesz  to proszę o relację z podejścia serwisu Daiwy do klienta!
Arek

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21.03.2015, 13:36 »
Dzięki za odpowiedź. Też uważam, jak wcześniej napisałem, że zanurzanie szczytówki nie miało wpływu na złamanie. Kij kupiłem w sklepie internetowym, tak jak większość sprzętu jaki mam, kontakt z właścicielem mam odpowiedni, to w sumie za jego podpowiedzą kupiłem ten kijaszek, więc teraz niech reaguje. Na pewno dam znać. Tak na marginesie, to koleś polecił mi ten kij, nawet spory upust dał, teraz z biegiem czasu, to nawet myślę, że wiedział od początku o jakiejś jego wadzie, tylko ja nic wcześnie złego nie zauważyłem. Druga szczytówka jaka jest w komplecie wygląda oki.

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #3 dnia: 21.03.2015, 17:08 »
Mam ten kij od 3 sezonów. Nic złego z nim się nie dzieje.Jak dla mnie odpryski były spowodowane wstępnym pękaniem szczytówki. Zanurzanie w wodzie nie ma wpływu . Przed deszczem też miał byś kij chować? Proponuję gwarancję . Tylko będzie to trwało a i ponoć szukają dziury w całym. Jeśli wyślesz  to proszę o relację z podejścia serwisu Daiwy do klienta!
Co do serwisu Daiwy ,to miałem przyjemność z niego korzystać i muszę powiedzieć że jestem zadowolony.Dwa razy wysyłałem kija (Daiwa Megaforce Tele 5-40 gr) i za każdym razem dostawałem nowy kij.Uszkodzenia były poważne , bo w obu przypadkach kij pękł na pół ,podczas wyrzutu.Tylko że to wszystko trwa,bo nie wiadomo kiedy sprzedawca wyśle kij do serwisu,potem serwis musi rozpatrzeć uszkodzenie,naprawić ,wysłać do sprzedawcy,i dopiero sprzedawca do nas.Tak że dużo zależy od sprzedawcy jak on się do tego zabierze ,a wiadomo jak jest u nas w kraju-jak kupujesz jesteś- cacy , jak reklamujesz jesteś- be!!
Maciek

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25.03.2015, 10:58 »
Na chwilę obecną nie dowiem się jak działa serwis Daiwy. Zadzwoniłem w poniedziałek rano do sklepu, w którym zaopatruję się od 2008r, większość (ok. 80%) sprzętu mam kupionego właśnie w tym sklepie. Gdy opowiedziałem sytuację z kijem właściciel Pan Krzysztof stwierdził, że ma na stanie taką szczytówkę i prześle mi ją w gratisie. Dopiero gdy ta nie da rady, wyślemy kij do Daiwy, nie ma z tym podobno problemu. No to teraz mają u mnie jeszcze większego plusa, niż do tej pory, a szczytówkę odebrałem wczoraj przed 17 ;).

Online Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #5 dnia: 05.05.2015, 09:13 »
Witam, zamierzam kupić tego pickera, mam pytania?, jak spisują się obecnie szczytówki, trochę się wystraszyłem po przeczytaniu, czy jest to wadliwa seria czy pojedynczy przypadek (wada fabryczna szczytówki), i jak nazywa się ten sklep internetowy - godny polecenia, proszę o odp.
Sławek

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 05.05.2015, 10:02 »
posiadam ten kijek 2,7m i łowiłem na niego parę razy. Bardzo fajnie pracuje. Narazie zawsze na szczytówkę 1oz i nie było żadnych problemów. Na drugiej jest mały uszczerbek lakieru na samym dole dwu kolorowej części ale nie wygląda to jakby miało się rozprzestrzeniać. Muszę wypróbować też tą szczytówkę.
Mariusz
Fishing Fighters Team

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05.05.2015, 12:11 »
Na drugiej jest mały uszczerbek lakieru na samym dole dwu kolorowej części ale nie wygląda to jakby miało się rozprzestrzeniać. Muszę wypróbować też tą szczytówkę.
Tak samo miałem i ja. Na początku było widać mały uszczerbek, następnie po pierwszym wędkowaniu trochę lakieru odprysło, po drugim już spory fragment, a na trzeciej sesji szczytówka się rozleciała. Obciążeniem były koszyczki szklane 17g, więc raczej nie przegiąłem tzw pały. Może ta wędka ma jakąś wadliwą serię szczytówek, sprawdź sobie ten kijek przed jakąś większą sesją, bo jak pojedziesz na dłuższy wypad i szczytówka się złamie w połowie wędkowania, to może zepsuć humor na dłużej, wiem jak to jest ;).

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 05.05.2015, 15:15 »
Na podstawie jednego przypadku wysnuwacie domysły że może to jakaś wadliwa seria! No weźcie chłopaki! Mam ten kij 3sezon sporo łowił i nic się nie dzieje! A podajniki jakie stosuję to od 20 +!
Arek

Offline lin2

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #9 dnia: 05.05.2015, 16:36 »
Mam ten kijek (dł. 3m.) drugi sezon i nic się nie dzieje. Nawet całkiem fajnie wykonany, lekki i ma fajna akcję.

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05.05.2015, 19:56 »
Na podstawie jednego przypadku wysnuwacie domysły że może to jakaś wadliwa seria! No weźcie chłopaki! Mam ten kij 3sezon sporo łowił i nic się nie dzieje! A podajniki jakie stosuję to od 20 +!
Wada była i to ewidentna, nie zamierzam z nikim drzeć kotów, ale coś jest na temacie, szczytówki nie przeciążyłem a trzasła jak zapałka.
Dobrze, że Ci służy, do podajników stosuję tą mocniejszą szczytówkę, bo ta delikatna średnio do nich mi pasowała.
Forum jest po to by wymieniać się uwagami do sprzętu i takie uwagi przedstawiłem, by następny klient wiedział, że coś kiedyś było z tym kijem nie tak.

Mam ten kijek (dł. 3m.) drugi sezon i nic się nie dzieje. Nawet całkiem fajnie wykonany, lekki i ma fajna akcję.

Też mi się podoba wizualnie, teraz zaadoptowałem go pod siebie i cieszę się wędkowaniem, nie potrzebuję tej delikatniejszej szczytówki, bo dzięki uczciwemu sprzedawcy mam teraz dwie te mocniejsze idealne do podajników, bo ta szczytówka, która mi pękła totalnie do podajników się nie nadawała (moje spostrzeżenie pod moje łowienie).

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 05.05.2015, 20:12 »

Wada była i to ewidentna, nie zamierzam z nikim drzeć kotów, ale coś jest na temacie, szczytówki nie przeciążyłem a trzasła jak zapałka.
Dobrze, że Ci służy, do podajników stosuję tą mocniejszą szczytówkę, bo ta delikatna średnio do nich mi pasowała.
Forum jest po to by wymieniać się uwagami do sprzętu i takie uwagi przedstawiłem, by następny klient wiedział, że coś kiedyś było z tym kijem nie tak.

Grześ mi też daleko do kłótni,ale ja w takich przypadkach piszę że moj sprzęt miał wadę a nie seria! To na razie pojedyńczy przypadek takiego uszkodzenia. Przykro że cię to spotkało!
Arek

Online Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #12 dnia: 06.05.2015, 07:35 »
Witam, jako że temat złamanej szczytówki odżył na nowo postanowiłem skorzystać z sytuacji i zadać pytanie do posiadaczy wyżej opisywanego pickera, panowie - posiadam podajniki 35 g (Drennan), czy ta wielkość podajnika pozwala na swobodne rzuty i czy zawsze trzeba używać tej twardszej szczytówki (ok. 1,5 oz).
Już miałem zamawić tego pickera ale po przeczytaniu odp. postanowiłem jeszcze się wstrzymać i dopytać użytkowników, picker z zdjęć wydaje się super (zapałeczka), ale czy sprawdzi się do metody?
Sławek

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #13 dnia: 06.05.2015, 11:57 »
Witam, jako że temat złamanej szczytówki odżył na nowo postanowiłem skorzystać z sytuacji i zadać pytanie do posiadaczy wyżej opisywanego pickera, panowie - posiadam podajniki 35g (drennan), czy ta wielkość podajnika pozwala na swobodne rzuty i czy zawsze trzeba używać tej twardszej szczytówki (ok. 1,5 oz).
Już miałem zamawić tego pickera ale po przeczytaniu odp. postanowiłem jeszcze się wstrzymać i dopytać użytkowników, picker z zdjęć wydaje się super (zapałeczka), ale czy sprawdzi się do metody?
CW wedki nie ma nic wspolnego z OZ na szczytowkach.
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06.05.2015, 13:19 »
Witam, jako że temat złamanej szczytówki odżył na nowo postanowiłem skorzystać z sytuacji i zadać pytanie do posiadaczy wyżej opisywanego pickera, panowie - posiadam podajniki 35g (drennan), czy ta wielkość podajnika pozwala na swobodne rzuty i czy zawsze trzeba używać tej twardszej szczytówki (ok. 1,5 oz).

Twardsza szczytówka nie jest wcale aż tak twarda, by stanowiła jakiś problem w odczycie brań. Ten kij jest świetny, delikatniejsze szczytówki super pasują do koszyczków 20g, te twardsze do podajników 35g można zakładać. Swobodne rzuty na dalsze odległości to raczej feeder.
Może się narażę, ale ostatnio łowię non stop na dwie wędki, powyższego pickerka i Mikadowską UV, feeder kupiony chyba w 2008r, ten to jest wędka rewelacja. Feeder o cw 120g ma cienki blank (jak na taką wędę) i dokupiłem do niego szczytówki ale od modelu z cw 90g. Teraz stosując białą szczytówkę (najdelikatniejszą do tego kija) lepiej odczytuję brania, niż na pickerku Dajwy, który służy mi do podajników właśnie, ale 30g i z takimi najlepiej mi się nim łowi. Gdy kupowałem pickerka miał służyć do delikatnego dłubania koszyczkiem, a feeder do podajników, wyszło odwrotnie, bo feeder ma delikatniejszą szczytówkę. Teraz po tym doświadczeniu nigdy bym nie wydał 3 stówek na tego pickerka, tylko dokupiłbym do feedera z 3 białe najdelikatniejsze szczytówki i wydałbym niecałe 4 dyszki resztę inwestując w coś innego. Pickerek podoba mi się, fajnie leży w dłoni, dobrze się nim holuje, wędka elegancka, ale ja bym już drugi raz jej nie kupił. Oczywiście gdybym łowił i czerpał radość z zabawy na wodach komercyjnych byłoby inaczej, tam się sprawdzi elegancko, oczywiście na takich kameralnych wodach jakie widzimy na większości filmów Luka.