Autor Wątek: Standardowe pytanie - Jaki feeder ...?  (Przeczytany 4544 razy)

Offline Mario1988

• Ekspert
  • Reputacja: 123
  • Niemożliwe nie istnieje
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Standardowe pytanie - Jaki feeder ...?
« dnia: 08.02.2018, 22:37 »
Witajcie.
Dziś mam do was jedno z najczęściej zadawanych pytań - jaki feeder ... warto wziąć pod uwagę? :P Wybieram się do Poznania na targi, gdzie niewątpliwie będzie szansa przymierzenia się, "pomacania" i obejrzenia wielu feederów. Pewnie wielu z was teraz myśli sobie "Mój Boże, znowu to pytanie... ogarnij szukacza", ale nie chodzi mi tu o dyskusję, który feeder lepszy - chciałbym znać wasze typy, na które warto zwrócić uwagę.
Co do specyfikacji: Feeder długości 3,3-3,6 m do łowienia głównie na method feeder, rzadziej klasyczny feeder, czasem long distance (nastawiam się w tym przypadku na rzuty max 60-70 m, głównie odległość na której planuję łowić to 30-40 m), wody, w które celuję to głównie większe stawy (czasem komercje), jeziorka, rzadziej zaporówki. Cw jaki mnie interesuje to max 90 g. Akcja kija, na jakiej mi zależy, to paraboliczna, w miarę możliwości progresywna. Zależy mi na tym, aby kij miał w zapasie moc. Ryby do 5 kg + bonusy. Budżet do 500 zł.

Na uwadze mam już kilka kijków, w tym Delphin Opium, Flagman Sherman Pro, Flagman Mantaray Elite, Trabucco Selector, Daiwa Yank'n'Bank, Daiwa Windcast, a dalej mniej precyzyjnie Preston, Browning...

Jak już pisałem część tych kijaszków na pewno uda się obczaić, ale zapewne znajdą się też jakieś perełki (jak wspomniany opium), które pewnie ktoś użytkuje, a o istnieniu nie mam nawet pojęcia.

Proszę o pomoc w sprecyzowaniu, co konkretnie oglądać (a nie żebym łapał wszystko, bo raz - nie będzie to wykonalne, a dwa - po prostu zgłupieję :P)
Dzięki i pozdrwiam
Łączy nas pasja :) No i zloty SiG :D

Mapka forumowiczów<= Link do mapki :)

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
Odp: Standardowe pytanie - Jaki feeder ...?
« Odpowiedź #1 dnia: 08.02.2018, 22:57 »
Szukamy podobnego kija. Ja z chłopakami się na stoisku Shimano zatrzymamy po to
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/shimano/16486-shimano-beastmaster-dx-multi-feeder-274-335-70g.html

Offline Mario1988

• Ekspert
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
« Odpowiedź #2 dnia: 08.02.2018, 22:59 »
Szukamy podobnego kija. Ja z chłopakami się na stoisku Shimano zatrzymamy po to
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/shimano/16486-shimano-beastmaster-dx-multi-feeder-274-335-70g.html

Zwrócę na ten feeder uwagę na bank :)

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 08.02.2018, 23:15 »
Daiwa wind cast method feeder , selector i Shimano.
Dołącz do Marcina. Co kilka głów to nie jedna.
Ja też z chęcią dołączę i posłucham co mądre głowy powiedzą :)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Mateusz "Majcher"

Offline Ania

• Ekspert
  • Reputacja: 223
  • Trotka Warszawa
« Odpowiedź #4 dnia: 09.02.2018, 00:23 »
Ciężko wybrać, masz rację, mimo że wątek wałkowany, to i tak człowiek chce wybrać jak najlepiej, a możliwości wiele. Też szukam podobnego kija i myślę mocno o Nevis'ie, mają w Feederbait, będą na targach, możesz zerknąć. Różne długości, kije maja ładne ugiecie paraboliczne, można nimi ładnie machać i zapas mocy też jest, udanych poszukiwań :-)
Ania

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 09.02.2018, 00:24 »
Shimano aernos multi feeder, Daiwa exceler feeder

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #6 dnia: 09.02.2018, 08:07 »
To masz ciężkie zadanie ;)

Ja też wrzucę swoje 3 grosze, bo sam mam zawsze problem wybrać jakieś wędki.
Jeśli myślisz o kiju z zapasem mocy i w miarę dobrych właściwościach rzutowych, to rozmawiamy raczej o progresywnych blankach. Typowe kluchy, paraboliki, raczej się nieco gryzą z powyższymi cechami, chyba, że jakieś serie z wyższych półek, których nie znam ;)
Po pierwsze Windcast Method Feeder ma niezbyt wiele mocy i na większe sztuki bym sobie darował ten model, traci się kontrolę nad rybą. Frajda z użytkowania jednak wielka, a wędki są bardzo dobre jak na swoją cenę.
Windcast Feeder to inne kijki i tych niestety nie znam, aczkolwiek rzekomo ładnie się uginają.
Shimano Beastmastery to podobno kluchy i zapasu mocy w nich nie ma zbyt wiele, tak przynajmniej mówił mi Michał, a on coś tam wie o wędkach z uwagi na ilości, które posiada ;)
Wędki z Feeder Baita (czyli Nevis) miałem okazję pomacać i powyginać. Przyznam, że robią naprawdę dobre wrażenie, zarówno z wyglądu, jak i wykonania. Największą ich zaletą jest właśnie praca i ugięcie. To byłoby mniej więcej to, czego szukasz.
Kije marek angielskich, czyli Drennany, Mapy, Prestony.... Są sensownie zestrojone, chociaż pozornie wydaje się, że nie do końca jest to to, czego się szuka. Dla mnie główna zaleta to jakość i wykonanie. Wykończenia, drobne detale, jakieś opaski w zestawie, pokrowce nawet, to naprawdę duże plusy.
Czesiek

Offline Mario1988

• Ekspert
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
« Odpowiedź #7 dnia: 09.02.2018, 11:29 »
Dzięki :thumbup:
Ktoś, coś jeszcze może poradzić?

Offline zwir73

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #8 dnia: 09.02.2018, 12:04 »
To też coś dorzucę:

http://sklep.matchpro.pl/pl/p/PREMIERSHIP-PRECISE-Feeder-3%2C3mt-Milo-306PP0330/14742

Łowię tymi wędkami od początku przygody z methodą (ok.3 lat).Wg.mnie wędka do wszelkich zadań i na dalekie rzuty na Grębowie i precyzyjne łowienie na Grodzisku.
Brak w opisie ,ale jest do tego druga szczytówka i jest sygnowana przez Steve Gardnera. Wędka może i jest produkowana w Chinach ,ale mistrzowie pod byle czym się nie podpisują.

Jestem do tego stopnia zadowolony z tej wędki biorąc pod uwagę stosunek jakość/ceny że wygraną wędkę Preston Dutch Master sprzedałem. Wspomniany Preston wg.mnie jest bardziej paraboliczny fajnie się rybę holuje to fakt ,ale zarzuca mi się lepiej Milo i mam dwie w cenie jednego Prestona .

Offline zwir73

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #9 dnia: 09.02.2018, 14:01 »
Popytaj jeszcze o gwarancje: ile to trwa , co przechodzi ,co nie,czy serwis jest w Polsce ,bo z mojego doświadczenia (nie tylko w wędkarstwie) to sprzedawcy szastają gwarancją przy sprzedaży później już nie jest tak przyjemnie.