Autor Wątek: Feeder - dlaczego feder?  (Przeczytany 34903 razy)

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Feeder - dlaczego feder?
« Odpowiedź #75 dnia: 28.09.2015, 23:45 »
Lider to rzeczownik osobowy, więc ma też typową dla siebie formę w deklinacji.
Ale i jedno i drugie jest pochodzenia angielskiego. To nie są typowe odmiany dla polskich deklinacji.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Logarytm

• Ekspert
« Odpowiedź #76 dnia: 28.09.2015, 23:55 »
Okazuje się, że w słoniku istnieje słowo fider. Jest to jakiś rodzaj kabla. Nie mam pojęcia czy też jest to zapożyczenie. Pewnie tak.

Zapożyczenie od angielskiego "feeder". Ale spolszczone jest w zapisie - "fider". A nasz wyraz nie jest spolszczony. Myślę, że słowo to ukształtowało się w oparciu o jakąś elektrotechniczną literaturę fachową, co niekoniecznie musi mieć przełożenie w przypadku wędkarstwa. Ja jednak będę stawiał na federa. Ale niech tam...mogę i przegrać ten bimber, nawet z przyjemnością  :D
Darek
Lub po polsku:

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #77 dnia: 28.09.2015, 23:58 »
Ja bym wypił z chęcią :D
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #78 dnia: 29.09.2015, 00:29 »
A mi się wydaje, że fider jest bardziej poprawna formą. Może dlatego, że bardziej wpada w ucho to czego używamy na co dzień? Jak dla mnie obydwie formy są OK, w wymowie, nie w pisowni jednak. Nie wyobrażam sobie aby ktoś pisał Menczester Junajted lub Czelsi Londyn. O ile spolszczenie wielu słów wiązać się mogło ze słabą znajomością języka angielskiego, to teraz jest już z tym lepiej...
Lucjan

Offline Logarytm

• Ekspert
« Odpowiedź #79 dnia: 29.09.2015, 00:40 »
Nie wyobrażam sobie aby ktoś pisał Menczester Junajted lub Czelsi Londyn.
To są nazwy własne, więc nie poddają się tak łatwo spolszczeniu, ale może i na to przyjdzie czas. Przecież "Londyn" to nie "London". :) Jednak coś tu jest spolszczone. Zaczekamy 500 lat to może doczekamy się i "Czelsi Londyn". ???
A mi się wydaje, że fider jest bardziej poprawna formą. Może dlatego, że bardziej wpada w ucho to czego używamy na co dzień?
No właśnie, mieszkasz w miejscu, gdzie wszyscy tak mówią, to i lepiej wpada w ucho. U mnie nikt tak nie mówi - we wszystkich sklepach wędkarskich, wszyscy wędkarze i sprzedawcy tylko "feder" i "feder", więc mi w ucho wpada lepiej "feder".

Ale ten fider wykopany przez Mateusza jest ciekawym przykładem. Muszę zaraz się oddalić do snu, ale coś może jutro poszperam w szpargałach :)
Darek
Lub po polsku:

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #80 dnia: 29.09.2015, 00:42 »
Gorzej chyba będzie z wagglerem ;D
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Logarytm

• Ekspert
« Odpowiedź #81 dnia: 29.09.2015, 00:44 »
Gorzej chyba będzie z wagglerem ;D
Ale slajder jest slajder :)

P.S.
Zacznę chyba mówić "trzyczęściowa wędka z drgającą szczytówką" na oznaczenie feedera i "dwuczęściowa wędka z drgającą szczytówką" na oznaczenie pickera. ;) ;)
Darek
Lub po polsku:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #82 dnia: 29.09.2015, 01:14 »
Ja też cenię sobie polski język, jednak mieszkam na obczyźnie... Nawert nie macie pojęcia jak wiele słów tutaj 'spolszczamy' - oto przykłady

spodować, filować (szpachlować - od to fill), plastrować (od plaster - tynk wewn.), zastopować (zatrzymać). Moja dziewczyna musi mówić po angielsku w pracy i ja muszę ją poprawiać kiedy mówi coraz gorzej po polsku, z przerażeniem zauważam, że coraz częściej mówi do mnie po angielsku, ona twierdzi, że tak jest jej łatwiej się wysłowić :o
Trudno jest o pewne rzeczy więc - mówimy 'si aj ej' - CIA. ale kto mówi na PVA- 'pi wi ej'? Wielu Polakom się nie podoba to, bo obco brzmi - w przeciwieństwie do  'pe fał a'. Tak więc raz jest tak a raz tak.

Jednak w przypadku feedera, wg mnie zadecydował o wymowie brak znajomości języka angielskiego. Bo trudno mówić, że słuchamy 'beatlesów',  mówimy 'bitelsów' (the Beatles). Gdyby 'fider' osłuchał się w takiej formie, nie raziłby w ogóle.

Ja sam szukałem z pół godziny słowa w polskim języku na 'feeder'. Koszyk mi nie pasował, dlatego zacząłęm używać słowa podajnik, karmnik brzmi fatalnie przecież. Dlatego wiele rzeczy będzie nie do przetłumaczenia i trzeba się liczyć z brutalnym przeniesieniem z angielskiego. Na przykład spodować wzięło się od spod'a. Podoba mi się ten czasownik, o wiele bardziej niż 'nęcenie rakietą zanętową'. Wiąże się ze specyficznym nęceniem i taki czasownik wg mnie ma sens. Tutaj nie ma problemów z wymową na szczęście... :D Z tego co widzę, to ten czasownik też jest nowy w języku angielskim...
Lucjan

Offline Logarytm

• Ekspert
« Odpowiedź #83 dnia: 29.09.2015, 07:32 »
Jednak w przypadku feedera, wg mnie zadecydował o wymowie brak znajomości języka angielskiego. Bo trudno mówić, że słuchamy 'beatlesów',  mówimy 'bitelsów' (the Beatles). Gdyby 'fider' osłuchał się w takiej formie, nie raziłby w ogóle.

Pewnie tak właśnie jest, ale brałbym jako jeden z głównych czynników, czynnik gramatyczny.

Na przykład spodować wzięło się od spod'a. Podoba mi się ten czasownik, o wiele bardziej niż 'nęcenie rakietą zanętową'. Wiąże się ze specyficznym nęceniem i taki czasownik wg mnie ma sens.
Lepiej "spodować", niż "nęcić rakietą zanętową", bo krócej. Czynnik ekonomiczny w języku też jest ważny.

Darek
Lub po polsku:

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #84 dnia: 29.09.2015, 07:34 »
Miłośnikom spolszczeń polecam wizytę u mnie na targu i zakup jabłek "sanrajs" oraz "czisburgiera z serem" ;D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 29.09.2015, 08:43 »
Jak w tym dowcipie:

Jak się mówi na stolicę Stanów Zjednoczonych Ameryki?
-New Jork?
-Nowy Jork?
-czy Niu Jork?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #86 dnia: 29.09.2015, 10:17 »
Ciekawe ile jeszcze takich określeń wprowadzonych zostanie do języka polskiego?Taki Guru wypuścił teraz podajnik Hybrid. I jak go nazywać? Hajbrid, Hybrid lub po prostu - Hybryda? Jako, że nie ma żadnej komisji językowej zatwierdzających takie słowa, ten kto mocniej zacznie używać danego słowa w jakiś filmach o sporej oglądalności, ten wprowadzi daną wymowę.Tutaj stawiam na Hajbrida... :D
Lucjan

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 29.09.2015, 10:37 »
Ja myślę,że nad nazwami własnymi nie ma co dyskutować. To tak jak by zmieniać komuś imię lub nazwisko,bo się źle wymawia.

Zgadzam się z Logarytmem.
Jednak przyjmę zakład i stanę po drugiej stronie,co by flaszka przypadkiem nie trafiła w nie powołane ręce.

Offline rococo1234

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #88 dnia: 29.09.2015, 21:29 »
A tak swoją drogą jak nauczymy dziecko na gówno mówić papu to nie znaczy ze z automatu stanie się ono jedzeniem.

Feder nie jest prawidłowa wersją. Przyjeło się to od tego, że ktoś kiedyś nie potrafił poprawnie tego wymówić i poszło tak jak się pisze.
Z pikerem poszlo łatwiej.

A chcąc nie chcąc w Polsce używamy wielu zwrotów zapożyczonych z obcych języków i nic na to nie poradzicie.
Przykro to mówić ale argumenty że jesteście w Polsce i mówicie feder nie ma tu nic do rzeczy. Bo idąc tym tropem wierzę w Waszą konsekwencje i mówienie:
Menu zamiast meni
Facebook zamiast fejsbuk
Jeep zamiast Dżip
Trabucco zamiast Trabukko.
Itp.
Zrezygnujcie też z wymowy piker na rzecz polskiej przecież picker.
Jak trzymać się pewnych zasad to rękoma i nogami ;-)

Żarty zartami ale jeśli wyraz jest obcojęzyczny to powinniśmy starać się wymawiać go prawidłowo lub używać polskiego odpowiednika.
Czytanie i spolszczanie nie jest oznaką dbałości o język polski a niestety świadczy o braku znajmości języka, wymowy i innych takich.

Sam jestem przyzwyczajony do wymowy feder i mimo, że wiem od jakiegoś czasu o tym że prawidłową formą jest fider nie jest łatwo mi się przestawić.
Ale nie tłumaczę tego polskością ;-)

Błedy językowe tego typu są bardzo częste i trzeba po prostu akceptować pewne rzeczy.

Próbuję sobie wyobrazić np.chirurgów przy stole operacyjnym a pochodzących z różnych uczelni  w europie ,gdzie uczą lokalnych nazw (lub wykładowca miał wadę wymowy)narządów,procedur, narzędzi itd.Albo pilotów próbujących dogadać się z wieżą kontrolną ,a każdy gada swoim slangiem-no niezła beka ;D :P.Poszedłem po bandzie?Może po prostu nazywajmy rzeczy po imieniu tj poprawnie .A gwara niech zostanie gwarą ,w takim wypadku fider może być dla mnie gibałką ,bimbałką itp.

Offline pankowaty

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #89 dnia: 29.09.2015, 23:19 »
Samo angielskie słowo feeder zostało już spolszczone do słowa "fider ". Co prawda dotyczy to fidera antenowego,  czyli kabla łączącego nadajnik z anteną w urządzeniach radiowych, ale etymologia jest podobna. W wędkarstwie feeder oznacza karmnik, czyli koszyk z pokarmem, a w telekomunikacji feeder to kabel,  którym "karmi się " antenę.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka