Autor Wątek: Pytanie o kołowrotek Daiwa Ninja  (Przeczytany 28084 razy)

Offline andreas

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Pytanie o kołowrotek Daiwa Ninja
« Odpowiedź #15 dnia: 05.02.2019, 18:53 »
Właśnie jedzie do mnie LT4000, była promocja na 200 PLN. w Decathlonie, to zgarnąłem. Zobaczymy co to za cudo. Przesyłka w obie strony gratis, najwyżej odeślę. Tak go chwalą, że nie omieszkałem sprawdzić.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 05.02.2019, 23:53 »
Posiadam wersję 4000a i od siebie mogę dodać,że jeżeli ktoś potrzebuje rzucić nieco dalej,to ten kołowrotek jest wskazany. Wielkość szpuli zdecydowanie bliżej  kręciołków 5000.
Mi ten młynek pomaga w dalszym rzucaniu mikado uv 3.5m.
Ogólnie w cenie 200 zł,uważam ninje za pozycję niedoścignioną.

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #17 dnia: 08.02.2019, 17:54 »
Dziś byłem w sklepie oglądałem tą Ninja 4000 LT kurcze maleństwo niestety nie mieli starszych ani większych modeli do porównania.  Na pewno ciekawie się prezentuje, zastanawiałem czy pod pickera nie brać.
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline PoProstuWędkarz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #18 dnia: 08.02.2019, 18:10 »
Ja dzisiaj kupilem rozmiar 3000 lt do lexus sapphire 260/13.Fajny zestawik.

Offline andreas

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #19 dnia: 08.02.2019, 18:32 »
Mnie Daiwa Ninja lt 4000-c idealnie wyważa spina Nexafe 2.70 ,10 do 30g. Fakt mały jest ale nawet pasuje do tej wędki. zobaczymy jak sprawdzi się w boju.Bedę spiningował na wodzie stojącej,przynętami do max 25 g. , jak będzie za słaby to przerzucę go do wędki do 12g,bo właśnie ją odkurzyłem.

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
« Odpowiedź #20 dnia: 08.02.2019, 23:39 »
Oglądałem dziś w sklepie "Daiwa 18 Ninja LT Feeder 6000 SS " czyli wersja feederowa w wielkości odpowiadającej poprzedniej  Daiwie Ninja 4000A/40012 od których jest nieco lżejsza.  Młynek niewątpliwie bardzo interesujący. Praca maślana, luz prawie niewyczuwalny. Szpula spłycona. Wygląda bardzo efektownie. Producent zrezygnował z okrągłego plastykowego klipsa i wstawił nowy podłużny, prostokątny  ale zamocowany spreżyście. Podobno jest bardzo mocny i nie kaleczy żyłki.  Jednak jak zawsze ma róży bez kolców:
Cena zależnie od sklepu wynosi jednak nieco ponad 300zł. (w Fishing Markt 338zł )  a  więc  sporo drożej niż "zwykłe" LT.  No i  jak w innych Ninjach LT brak  zapasowej szpuli.
Wiesiek

Offline Mejdzer

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #21 dnia: 07.04.2019, 01:18 »
Szukam szpuli zapasowej do kołowrotka - Daiwa 18 Ninja LT Feeder 6000 SS.
Ktoś zna sklep gdzie można ją kupić?

Offline Wiecho

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 07.04.2019, 11:27 »
W tym sklepie mają sporo szpul do Daiwy. Do 6000 LT na razie nie ma ale trzeba cierpliwie zaglądać na tę stronę albo zamówić e-mailem.   W ten sposób kupiłem u nich za w miarę przyzwoitą cenę. szpulę do Baitrunnera D 6000 których nie było nigdzie.
Jest  tam też polecana przez Cześka Daiwa BG na którą mam wielką ochotę.

https://www.nordfishing77.at/daiwa-ninja-lt-5000-c-10198
Wiesiek

Offline Mejdzer

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 07.04.2019, 15:45 »
:D to trzeba zacząć ja śledzić, może się wkrótce pojawi.. Albo napisze do nich maila z pytaniem, może będą w stanie ściągnąć 2 szt zapasowych szpul. A co to za kręcioł ta daiwa BG?

Offline Wiecho

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 07.04.2019, 17:21 »
Bardzo mocny i trwały młynek.  Jeden z najbardziej udanych.  Ma wszystko co trzeba, wkręcana korbka, potężny napęd, sztywny metalowy korpus. Ale to nie jest LT więc w "starym" rozmiarze 4000 waży nieco ponad 400g.  Wielkościowo odpowiada 6000 LT.
Czesiek go poleca, a to dla mnie wiele znaczy.
Wiesiek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 07.04.2019, 17:34 »
Parę dni temu miałem ponownie BG w rękach, niedawno kupioną. I najgorsze jest to, że firma znów zaczęła swoją dziwną politykę oszczędności, nie mówiąc nic nikomu. Wszelkie zalety BG pozostały, jednakże zmieniło się osadzenie szpuli, terkotka hamulca, zanitowano knob. Takie małe oszczędności na dolara, które jednak mogą denerwować i w pewien sposób wpłynąć na walory użytkowe...
To nie pierwszy model Daiwy, w którym są takie klocki.
Czesiek

Offline Mejdzer

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 07.04.2019, 18:58 »
To niby ma być lepiej, ale jakoś nie za bardzo chyba jest. Takie oszczędności które pozornie coś mają dać, jednego dolara mniej...
To dlatego Pan w wędkarskim patrzył się na mnie jak kupowałem Lt 6000.. 😉 Pewnie wyjść z podziwu nie mógł

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #27 dnia: 24.04.2019, 13:28 »
Kupiłem obie wersje Daiwa Ninja LT w zwykłej wersji oraz w tej Match&Feeder.
Jedyna różnica to rączka.
W zwykłej wersji LT jest ona rozkręcana i składana, waży zaledwie 26 gr i jest około 0,6 cm dłuższa od wersji w Match&Feeder, która waży aż 59 gr i jest składana na przycisk. Dużo lepiej kręci się tą w zwykłej wersji LT, czuć lekkość i nieco dłuższa sprawiła, że mam dużo lepsze odczucia. Do tego mamy większy wybór, bo są wersje z wyższym przełożeniem, gdzie w wersji dedykowanej Match 3000c nie ma wyższego przełożenia.

Wersja Match&Feeder jest dużo droższa co jest dla mnie niezrozumiałe.
Dlatego polecam nie przepłacać i kupić z lepszą rączką tańszą wersję za 199 zł w Decathlonie.
Do Matcha z wyższym przełożeniem: https://www.decathlon.pl/koowrotek-ninja-lt-3000-cxh-id_8535114.html
Do Feedera: https://www.decathlon.pl/koowrotek-ninja-4000-lt-id_8536611.html

Offline Wiecho

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 24.04.2019, 13:49 »
Przypuszczam że wersja feederowa jest  (powinna być) fabrycznie przygotowana do częstych uderzeń żyłki w klip podczas zarzucania koszyka.   Wtedy cała siła uderzenia poprzez szpulę i oś wali w krzywkę.  Chodzi mi o mocowanie osi szpuli do krzywki  posuwu szpuli i stabilizację samej krzywki w korpusie.  Tak przynajmniej jest w mojej feederowej Daiwie 4012 TDM. Trzeba zapytać Cześka bo on zapewne je już rozbierał i wie wszystko.  Może tak jest, a może nie...  nic mnie w tej materii nie zdziwi.
Za to ten podłużny plastykowy klip niezbyt mi się podoba. Występuje chyba we wszystkich modelach Daiwy LT.  Te okrągłe, metalowe są przecież dobre.  Koszt żaden więc dlaczego ich nie zastosowali ???
Wiesiek

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #29 dnia: 24.04.2019, 14:12 »
Ja zawsze stosuję gumki, jest to dużo lepsze rozwiązanie niż klipowanie żyłki. Można też zamiast gumki użyć rurki Guru tej micro co jest na haczyki - fajnie amortyzuje.
Sam klips jest plastikowy, dość sprężysty - występuje chyba w każdej daiwie z serii LT.