Autor Wątek: Pytanie o kołowrotek Daiwa Ninja  (Przeczytany 28078 razy)

Online flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Pytanie o kołowrotek Daiwa Ninja
« Odpowiedź #75 dnia: 26.11.2021, 21:11 »
Dzięki pany za wpisy. Podsumowując rozważania w żołnierskim skrócie to chodzi o to czy lepiej wziąć DAIWA NINJA LT 6000 czy DAIWA NINJA LT MATCH/FEEDER 6000-SS do użytkowania mając na uwadze to, aby nie powstały szybko luzy na korbce.
Marcin

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #76 dnia: 26.11.2021, 21:17 »
System składanej korbki Daiwa opanowała doskonale , czy to w tańszych modelach np Procasterze evo , których mam kilka czy w TDR ,czyli górnej półce nie sprawia i nie będzie sprawiał problemów. Budowa jest prosta i niezjebliwa. Problemy to piszczenie w tych tańszych modelach ale też nie wszystkich, także korbką i luzami bym się nie przejmował ,bo to tylko ułatwia użytkowanie/transport sprzętu.

Pozdrawiam Łukasz

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #77 dnia: 26.11.2021, 21:32 »
Marcin weź match&federa sobie :beer:

Offline Krisss

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 85
« Odpowiedź #78 dnia: 27.11.2021, 00:01 »
No to z tym się nie zgodzę, bo wymieniałem akurat z taką przypadłością Ninja A 4000 ,ale temat był wałkowany na forum też z droższą Daiwą Td .
Ja pisałem o serii LT, o którą kolega pytał. Nieważne, teraz mamy jasność.

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
« Odpowiedź #79 dnia: 27.11.2021, 00:44 »
No to się dogadaliśmy ;)

Pozdrawiam Łukasz

Online flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
« Odpowiedź #80 dnia: 30.11.2021, 16:22 »
Dzięki pany za info.
Marcin

Offline Podleszczak123

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #81 dnia: 13.06.2024, 22:38 »
Jako, że n'zon to podobno taka ninja do feedera z mniejszym przełożeniem to miałbym pytanie konkretnie o model n'zon lt 6000ss-p. Pytanie jest teoretycznie proste - warto czy nie warto do metody, a jak nie to co innego? Zastanawiałem się też nad różnymi klonami, np z flagmana (armadale grand feeder, sherman pro new generation, mascot), z prestona (extremity), by dome (fine carp). Może w tej półce jednak lepsze klony niż daiwa? Dokładać więcej nie chcę. 400zł to jest już maks i do tej kwoty jestem w stanie zdobyć wymienione kołowrotki.

Offline marcopolo

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #82 dnia: 13.06.2024, 22:50 »
Pytanie do jakiego kija chcesz podpiąć kołowrotek, na jakie odległości chcesz rzucać i jakie ciężkie podajniki?

Offline Podleszczak123

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 14.06.2024, 09:39 »
Pytanie do jakiego kija chcesz podpiąć kołowrotek, na jakie odległości chcesz rzucać i jakie ciężkie podajniki?

Mikado katsudo slim method feeder 3.50/90g. Podajniki 30/40g, rzuty do 80m. Jeśli ktoś ma przy okazji informację, czy w n'zonie da się wymienić klips na bezpieczny flagmana, to również będę wdzięczny.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #84 dnia: 14.06.2024, 11:20 »
Moim zdaniem Ninja LT jest najlepszym wyborem na rynku w tej cenie. Będzie kręcił bardzo płynnie, miał sporo mocy i jakościowo wykonany dobrze. U konkurencji zawsze coś może poza Ryobi.

Offline Podleszczak123

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 14.06.2024, 14:36 »
Moim zdaniem Ninja LT jest najlepszym wyborem na rynku w tej cenie. Będzie kręcił bardzo płynnie, miał sporo mocy i jakościowo wykonany dobrze. U konkurencji zawsze coś może poza Ryobi.

No właśnie, a nie lepszy n'zon z niższym przełożeniem? I jak to jest z wymianą tych klipsów zarówno w ninjy, jak i w nzonie? Da się zmienić na gumowe od flagmana? Do armadale przekonują mnie dwa klipsy amortyzowane, w tym jeden gumowy (nie trzeba się ewentualnie przejmować koniecznością wyczepiania klipsa przy większej rybie), wkręcana korba i 10+1 łożysk. Marcopolo twierdzi, że sherman new generation jest bardzo przyzwoity, a armadale to jeszcze dodatkowe 4 czy 5 łożysk, wormshaft i ogólnie bliźniak flagmana grantham. Mimo całej sympatii, jaką mam dla marki daiwa są pewne niejasności co do ich kolowrotków w tej półce cenowej, głównie przez te klipsy. Jest jeszcze fakt, że składana rączka jednak potrafi z czasem nabrać luzów no i cała korba jest na trzpieniu, a nie wkręcana:( Obawiam się, że nie ma tu lepszego wyboru, a jest to głównie kwestia preferencji. Jeśli ktoś coś wie o możliwości wymiany klipsów w daiwie to ponownie proszę o informacje:))

Offline marcopolo

« Odpowiedź #86 dnia: 14.06.2024, 16:48 »
Ja mam Nzona 5000 i w porównaniu do Prestona Extermity 520 czy Flagmana Shermana 5000, to Daiwa sprawia wrażenie bardziej delikatnego kołowrotka, z mniejszą mocą, w Daiwie masz mniej łożysk i większe przełożenie, jeśli model 6000 ma taki sam korpus jak 5000 to moim zdaniem jest to za słaby kołowrotek do kija o cw 90 i chęci rzucania na 80m, tak na marginesie to raczej nie ma szans rzucenia tym kijem takiej odległości :).
Dodatkowo Preston czy Flagman mają fajne okrągłe klipy.
Jak kupowałem Extermity, to oglądałem również Maskota i jego praca była dużo mniej płynna niż Prestona, w Shermanie takiej różnicy nie zauważyłem.
Najlepszym rozwiązanie jest zakup kilku kołowrotków na all.... i następnie zwrot tych, które nie będą Ci pasowały, z usługą Smart przesyłki i zwroty są za darmo.

Offline Podleszczak123

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 14.06.2024, 17:44 »

Jak kupowałem Extermity, to oglądałem również Maskota i jego praca była dużo mniej płynna niż Prestona, w Shermanie takiej różnicy nie zauważyłem.

Dziękuję za pomoc. Biorąc pod uwagę Twoje wskazówki zastanawiam się teraz nad flagmanem armadale grand feeder 5000, a prestonem extremity 520 (rozumiem, że preston ma wkręcaną korbę?) Myślisz, że w prestonie da się wymienić jeden z klipsów na flagmanowski gumowy? Extremity trochę bardziej podoba mi się już czysto wizualnie od armadale. Z drugiej strony flagman ma więcej łożysk:/ Chyba muszę założyć wątek o tym armadale, może znajdzie się jakiś posiadacz. Ostatecznie pewnie zamówię oba i porównam, tak jak radzisz.

Offline magister82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #88 dnia: 14.06.2024, 18:12 »
Ogladalem w sklepie kilka kolowrotkow Mascot Ninja i Noctis z mikado nowy. Padlo na tego ostatniego praca byla troche lepsza jak w flagmanie, daiwa odpadla na przedbiegach ze zgledu na klips. Masz teraz promocne na flagmana w tej cene kupisz 2 kołowrotki 5000. Mikado kupiłem za 250 w promocji i jeszcze nie testowalem na sucho chodzi ladnie i smaru w fabryce nie żałowali. wszystko kwestia jak kto często jeździ nad wodę

Offline marcopolo

« Odpowiedź #89 dnia: 14.06.2024, 19:49 »

Dziękuję za pomoc. Biorąc pod uwagę Twoje wskazówki zastanawiam się teraz nad flagmanem armadale grand feeder 5000, a prestonem extremity 520 (rozumiem, że preston ma wkręcaną korbę?) Myślisz, że w prestonie da się wymienić jeden z klipsów na flagmanowski gumowy?

Preston nie ma wkręcanej korby, ma standardową śrubą wkręcaną w trzpień korby po drugiej stronie korpusu, dodatkowo system składania jest oparty na "zatrzasku", który przesuwa się przy składaniu, niektórzy narzekają na ten system, ja użytkuję kołowrotki 2 sezony i jestem zadowolony z tego rozwiązania,  nie ma u mnie żadnych nadmiernych luzów na korbie. Sherman ma korbę wkręcaną w korpus. Co do klipu to się nie wypowiem, dla mnie oryginalny jest bardzo dobry.