Autor Wątek: Matematyka wędkarska, czyli c.w. a lbs  (Przeczytany 27726 razy)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Matematyka wędkarska, czyli c.w. a lbs
« Odpowiedź #15 dnia: 26.07.2018, 20:33 »
Porzućcie matematykę, oceniając wędziska i ich możliwości, bo to nie ma sensu. Serce i rozum zgodnie podpowiedzą co i jak.
Jacek

Offline pylson

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #16 dnia: 27.07.2018, 11:08 »
Gorzej jak serce i rozum to wieczni optymiści. I cyk wędeczka złamana ;D

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #17 dnia: 27.07.2018, 11:24 »
Każdy kto parał się karpiarstwem to wie.Tak dla uproszczenia,żeby łatwiej było zapamiętać i się w tym wszystkim nie pogubić,to zawsze należy do lbs przypisanego dla wędki,przypisywać o 0,5 % więcej obciążenia liczonego w oz,czyli uncji. Np. dla wędki o ugięciu 3 lbs optymalnym obciążeniem będzie 3,5 uncji. Uncja to prawie 29 gram.
Stan 3.0 a 3.5 to prawie 17% wiecej, a nie 0.5%.
Kol.Zembo LBS to krzywa testowa kija podana w Poundach (Funtach)1 lb = 0,453 592 37 kg
Natomiast Kol stan pisze o przeliczeniu z krzywej testowej na ciężar wyrzutu.Tego sposobu akurat nie znałem ale to by pasowało
1 oz =28,34952981 g. 3,5 oz=99.223354335 g.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 28.07.2018, 00:21 »
Metoda przeliczenia krzywej ugięcia na ciężar wyrzuty jest bardzo prosta i stara, jak... angielskie wędkarstwo:
Ciężar wyrzuty w uncjach (oz) jest równy krzywej ugięcia w funtach (lb). Przy czym:

CW = całkowity ciężar wyrzucanego zestawu (np. koszyczek + zanęta + przynęta) powodujący najlepszą pracę wędziska (najdalsze wyrzuty) ale bezpieczny jeszcze dla wędziska.
Krzywa ugięcia = ciężar, pod którym szczytówka zaczyna tworzyć z resztą poziomo usytuowanego wędziska kąt prosty.
Nie należy tej wartości mylić z zalecaną wytrzymałością linki, podawanej również w funtach. To zupełnie inne wartości. Nie możemy zatem mówić o wartości lbs przypisanej do wędziska, nie określając, czy chodzi o krzywą ugięcia, czy zalecaną moc linki.

Metoda ta pochodzi z czasów wędzisk robionych z klejonki ale można ją zastosować również dzisiaj do większości nowoczesnych wędzisk. Jakkolwiek nowoczesne wędziska mogą wytrzymywać większe przeciążenia niż dawne klejonki (chociaż czasem niestety mniejsze), to jednak najefektywniejszą pracę wędziska podczas wyrzutu uzyskuje się przy CW w oz równym krzywej ugięcia w lbs.

O ile pomiar krzywej ugięcia jest w miarę prosty, jeśli chodzi kije inne niż feeder, to w przypadku feedera mam wątpliwości. Drgająca szczytówka feedera jest znacznie delikatniejsza, niż jest to potrzebne do optymalnej pracy całego wędziska. Wynika to z jej oczywistej funkcji - sygnalizacji delikatnych brań. Poza tym najczęściej mamy do dyspozycji kilka szczytówek o różnej czułości. Osobiście nigdy nie dobieram szczytówki bezpośrednio do ciężaru wyrzucanego zestawu ale do warunków na łowisku tj. wiatru, fali, uciągu wody itp. I tak użyję tej samej szczytówki wyrzucając cięższy zestaw na dużą odległość na wodzie stojącej przy bezwietrznej pogodzie i idealnie spokojnej wodzie jak i wyrzucając lżejszy zestaw na bliższą odległość podczas wietrznej pogody i przy dość silnej fali. Nigdy jeszcze podczas kilkudziesięciu lat łowienia na feedera i pickera szczytówka mi się nie złamała pod ciężarem wyrzucanego zestawu (pomijam przypadki zawinięcia się żyłki wokół szczytówki podczas wyrzutu). Podczas wyrzutu ciężkiego zestawu z delikatną szczytówką, ustawia się ona w linii prostej z resztą wędziska a całą pracę związaną z wyrzutem przejmuje właśnie reszta kija.

Dlatego moim zdaniem można przyjąć, że krzywa ugięcia dla feedera i pickera to ciężar, kiedy pierwszy, poza szczytówką, segment kija tworzy z resztą wędziska kąt prosty.

Początkujący wędkarze często wybierają zbyt mocne kije ale to temat na inny wątek, bo powodem tego nie jest już matematyka wędkarska ale mentalność. ;)
Pozdrawiam,
Tomek

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #19 dnia: 30.10.2019, 09:45 »
Na ostatniej stronie katalogu Anaconda 2020, znalazłem fajną tabelę ciężarów wyrzutowych. Może będzie przydatna :).

Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Darek_Darek1968

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #20 dnia: 30.10.2019, 10:39 »
Po tej tabeli to już nic nie ogarniam ;-)
Mam karpiówkę 3lbs i jakbym się dobrze zaparł, to mógłbym siebie wyp... w kosmos razem z fotelem, a w tabeli, że ideal to 85g :P

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #21 dnia: 30.10.2019, 10:53 »
Mam karpiówki 2,75lbs i zalecany w tabeli ciężar wyrzutowy, w zakresie 70-90g jest w moim przypadku jak najbardziej zgodny, lub raczej komfortowy na odległość max 70m. Oczywiście łowiąc bliżej mogę założyć większe obciążenie, ale będą to rzuty mocno asekuracyjne, z tzw. duszą na ramieniu ???. Zdaję sobię sprawę, że podane tam przeliczenia nie sprawdzą się w wielu przypadkach. Bo jak to się ma do brzanówek, np. Korum Barbel 2,5lb przy CW 240g :o...
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline garowy

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #22 dnia: 30.10.2019, 14:05 »
Wychodzi z tabeli, że najlżejsza barbelka z Koruma , może obsługiwać koszyki z towarem w zakresie 40-60g??? Specem nie jestem, ale aż tak lekko rzecznych lokomotyw się chyba nie łowi. Druga sprawa, że na stronie drapieżców ta sama barbelka widnieje z opisem "Ciężar wyrzutowy: do ok. 140g" co na sucho wydaje mi się bliższe prawdy

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #23 dnia: 30.10.2019, 14:41 »
Tu wytłumaczyłem o co chodzi ;)

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=16058.msg439709#msg439709

To jest tabela dla wędek karpiowych. Brzanówki to inna para kaloszy, i opisy pod kątem cw należy interpretować inaczej.

Warto też zaznaczyć, że to nie jest uniwersalna tabela, a podana przez konkretnego producenta. Przykładowo, moje kije 3,25 lb  (innej firmy) "jako-tako średnio" ładują się przy ciężarkach 85 g, 106 g jest uniwersalnym ciężarem, ale ładowanie takie "na maksa", do najdalszych rzutów, to raczej teren między 106 a 121 g, ze wskazaniem na tą drugą gramaturę.

Jest też niepisana, niepotwierdzona, ale prawdopodobna zasada - im lepsze materiały blanku i ich obróbka, tym wyższe ciężary dany blank może miotać, przy teoretycznie tej samej krzywej ugięcia.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #24 dnia: 30.10.2019, 21:17 »
Wydaje mi się, że Anaconda podając taką tabelkę poszła na łatwiznę podając stary, standardowy przelicznik "CW w OZ = Krzywa ugięcia w lbs".
Jak pisałem w poście przed tabelką, przelicznik ustanowiono ok. 100 lat temu, dla klejonek. Należy go traktować bardzo orientacyjnie, chociaż nadal w większości przypadków jest dość miarodajny.

Jednak praca wędek robionych współcześnie, z innych materiałów i czasem ze zróżnicowaną strukturą w różnych częściach wędki może się różnić od tych z klejonek, gdzie struktura (klejonka) była równomierna na całej długości a moc i akcję wędki determinowała grubość blanku i stopień jego zwężania się ku końcowi. Nie było wtedy wędek progresywnych!

Optymalny ciężar wyrzutu dla określonej, nowoczesnej wędki może się więc czasem różnić znacznie od tego tabelarycznego.
Koń w jednym ze swoich postów doskonale opisał, jak to doświadczalnie wyznaczyć dla swojej (kupionej już ;)) wędki.

Inną sprawą jest to, co producenci podają, jako CW, obciążenie optymalne dla najlepszego załadowania kija, czy jego wytrzymałość maksymalną ::)
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 30.10.2019, 21:21 »
A faktycznie:

Przywiąż do żyłki agrafkę, i zaczep na niej oliwkę 10 gramów. Rzuć, najpierw lekko, potem mocniej, dalej - ale nadal płynnie, bez szarpania. Jeśli poczujesz w rękach, że wędka nie naładowała się należycie, zmień oliwkę na 15 gramów. Potem 20, 25 i tak dalej, aż poczujesz, że przy mocniejszym rzucie kij "spowalnia" i nie daje już ani takiego dystansu, celności, ani poczucia pewności przy rzucie. W ten sposób ocenisz rzeczywiste i dość bezpieczne CW dokładniej niż przez internetowe wróżenie z fusów :)

Przy czym przy Korumie Barbel to zacząłbym bez stresu od 80 gramów i zwiększał co 10 ;)

Offline hobby

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #26 dnia: 30.10.2019, 22:04 »
Mateusz a jak przeliczać parametry podane np. w Vertexach Drennana gdzie np:
Drennan Vertex Method Feeder 10FT
Długość: 10FT // 3.05m
Dł. transportowa:  157cm, 2+2 składy
Waga: ok. 156g
Wytrzymałość linki: 5-8lb (2.27-3.63kg)
szczytówki 2oz szklana, 3 oz węglowa
i to dotyczy całej gamy Acolyte, Vertexa.....
czyli?? wytrzymałość linki = cw? raczej nie...
...Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić, nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem...
Jurek

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 30.10.2019, 22:09 »
Absolutnie nie. Tu już darujmy sobie jakiekolwiek wzory.

Wystarczy praktyczne podejście. Vertex w długości 3 m, z method feeder w nazwie, będzie na pewno dobry do podajników 20-30 gramów w rozmiarze L plus zanęta. Czy do większych? Pewnie przy 40 gramach będzie rzucało się ok, ale już z mniejszym marginesem błędu ;) Dlaczego tak sądzę? Bo długość 3 m to kij na bliskie i średnie dystanse, natomiast takie "uniwersalne" kije metodowe w angielskim stylu, zwłaszcza z pełniejszą akcją jak ten Drennan, projektowane są co do zasady właśnie do podajników 30 gramów, +/- 10 g. Do tego moc linki dla blanku (do 8 lb) też została określona jako taka po prostu standardowa ;)

Możliwe, że kijek ogarnie też podajniki XL w 40 gramach. Ale to już trzeba by na żywo wyczuć.

Offline hobby

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #28 dnia: 30.10.2019, 22:23 »
Dokładnie tak samo myślę, i znaczy to nie mniej nie więcej ze decydując się na zakup tego rodzaju wędek (z tak podanymi parametrami) niezbędna jest podstawowa wiedza, lub co bardziej niezawodne - :thumbup: pomoc doświadczonych Kolegów jak na Naszym Forum, ponieważ sklepy z niewielkimi wyjątkami opierają się na suchych danych katalogowych i odpowiedziach typu..."myślę że do 40-tu spokojnie da rade"... :P
...Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić, nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem...
Jurek

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #29 dnia: 31.10.2019, 13:46 »
Tu troszkę o przeliczaniu (na gotowo), może komuś pomoże...

http://www.forumsumowe.pl/t-rozne_przeliczniki_i_miary.html