Autor Wątek: Accessory Chair - uniwersalna/najlepsza konfiguracja akcesoriów  (Przeczytany 31038 razy)

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Jako że będę miał zastrzyk kasy który jeszcze nie jest rozdysponowany przez żonę :P postanowiłem zakupić sobie fotel koruma. Jeszcze zastanawiam się który to będzie ale najbardziej sen z powiek spędzają mi akcesoria dodatkowe bo nie wiem które kupić.

Problemem jest to że łowię zarówno na rzece jak i na jeziorach. Moje metody połowu to feeder, match i bat. I chciałbym skomponować zestaw akcesoria który będzie dobry do każdych warunków i metody połowu, albo chociaż w miarę dobry:) Narazie mam budżet 850zł(w tym fotel). Z czasem będę to rozbudowywał ale na początek co wybrać. W warszawie nie ma sklepu gdzie mogę sobie usiąść i sprawdzić najlepszą konfigurację.

Na pewno chce mieć jakiś stolik po lewej stronie. Mateo możesz udostępnić jakiś zdjęcie/link jak Ty to organizujesz i jaką tackę masz?

Do tego ramię feederowe ale chcę żeby było na dwie wędki. jaką podpórkę polecacie?
Ale co z tyłu do trzymania wędek? po prostu: http://sklepdrapieznik.pl/sklep/wkrecane-nasadki-podporki-na-wedki/12942-podporka-pod-wedke-preston-ripple-bar-single-short.html
Czy ramie feederowe sprawdzi mi się też do podparcia matchówki jak będę łowił na feedera i wagglera? Luk jak sobie z tym radzisz?
Chciałbym żeby sprawdził mi się fotel też jak łowię na bata ale czy ramię feederowe będzie do tego git

Tak naprawdę problemem jest właśnie mocowania wędki. Co kupić żeby było uniwersalne. Nie jest to tanie i nie mogę sobie pozwolić na osobne rozwiązanie na każdą metode którą łowię.

Z czasem pewnie kupię sobie też podnóżek, miskę i mocowanie parasola ale na początek będzie skromna baza.

Zachęcam do wrzucania zdjęć swoich foteli(nie koniecznie Korum/Preston).
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Accessory Chair - uniwersalna/najlepsza konfiguracja akcesoriów
« Odpowiedź #1 dnia: 07.04.2015, 19:15 »
Muszę zrobić jakieś zdjęcia, bo póki co mam takie, na których niewiele widać. W tym sezonie kupiłem nowe krzesło, więc zdjęcia z poprzednich sezonów nie będą aktualne.
Jak tylko jakieś zrobię, to wrzucę do Galerii.

Póki co będzie opisowo.
Opis dotyczy krzesła bez podnóżka.

Przednia prawa noga:
- ramię teleskopowe Preston Telescopic Feeder Arm
- głowica tylna Preston Ripple Butt Rest Arm (aczkolwiek dobra też będzie ta, którą pokazałeś w sklepie Drapieżnik)
Ramię jest dobre zarówno do feedera, jak i do spławikówki. Łowiąc feederem używam głowicy przedniej Preston Quiver Rod Rest, która jest bardzo dobra. Nachylone pod kątem nacięcia b. dobrze się spisują. W zależności od kierunku łowienia można głowicę sobie ustawić. Do łowienia wagglerem stosuję głowicę Preston Tube Rod Rest.

Tylna prawa noga
- tacka pod pudełka i akcesoria Preston Side Tray

Tylna lewa noga
- uchwyt do parasola Preston Mega Brolly Arm (krótki)

Przednia lewa noga
- tacka na przynęty Drennan Canal Waiter

Zapewne jest wiele przeróżnych również ciekawych akcesoriów, którym należałoby się przyjrzeć.
Kiedy łowię tylko na feedera, wtedy na lewej przedniej nodze montuję też Preston EVA Bowl & Hoop.

Różne też są możliwości konfiguracyjne tych akcesoriów. Pewnie wielu kolegów też coś napisze w tym wątku, więc będzie można podyskutować :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #2 dnia: 07.04.2015, 19:22 »
Jesli myslisz o 2 wedkach ustawionych obok siebie to Preston Ripple Butt Rest Arm bedzie za krotka, ta podporka jest na 1 wedke.

Do "dabla" wez Preston Ripple Bar - Single - Long

Ja przy swoim mam ramię Korum XT Tripod Feeder Arm -> nasadki Korum Xlarge Twin Rod Buzz Bar -> nasadka Korum Sidestrike Rest.
Przy 2 wedkach tripod jest stabilniejszy niz Telescopic Feeder Arm.
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #3 dnia: 07.04.2015, 20:30 »
:)
Jesli myslisz o 2 wedkach ustawionych obok siebie to Preston Ripple Butt Rest Arm bedzie za krotka, ta podporka jest na 1 wedke.

Do "dabla" wez Preston Ripple Bar - Single - Long

Ja przy swoim mam ramię Korum XT Tripod Feeder Arm -> nasadki Korum Xlarge Twin Rod Buzz Bar -> nasadka Korum Sidestrike Rest.
Przy 2 wedkach tripod jest stabilniejszy niz Telescopic Feeder Arm.
Z tym tripodem to jest racja,ja mam http://sklep-wedkarski-gozdawa.pl/preston-innovations/feeder/ramie-feedera-2-1m-dutch-master-feeder-arm.html składałem na sucho w domu i obawiam się o stabilność.Jak będzie trzeba to kupie tripod.

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 07.04.2015, 21:00 »
no to bym nieźle sie zdenerwował 200pln za ramie i może sie okazać mało stabilne, ale na pewno ktos sie znajdzie kto odkupi je na alledrogo czy gdzieś, a w zamian za to dobry tripod sie trafi :)
Krzysztof

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 07.04.2015, 21:07 »
Mam może śmieszne pytanie. Chodzi mi o to że gdy raz łowiłem z takiego fotela do którego ramy były przykręcone podpórki wkurzało mnie strasznie to że gdy trochę się wierciłem to drżala szczytówka federa, fałszowala delikatne brania. A gdy już było branie to siedzialem na bezdechu. Też tak macie na tych fotelach ?
Z tego wzgledu jednak wbijam podpórki w ziemię choć nie zawsze jest lekko bo moje chałdy są twarde jak skała
Pozdrawiam - Gienek

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 07.04.2015, 21:10 »
Tak jest ,osobiście odradzam wszelkie ramienia pod kij,chyba że do odkładania wędki podczas majstrowania przy zestawach,szkoda kasy,osobne podpórki dają większy komfort
Staś
Klasyczny Feeder

Offline andrzej

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 07.04.2015, 21:16 »
Potwierdzam mało stabilna wędka jest na tym ramieniu Preston Telescopic Feeder Arm,ja zastanawiam się nad takim  . Korum XT Tripod Feeder Arm .

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #8 dnia: 07.04.2015, 21:22 »
Skoro kije trzęsą się przy takich fotelach jak Korum ,to nie wyobrażam sobie co by było przy takich   http://damil.hu/hu/termekek/reszletek/genius-spec-feeder-chair    :o
Maciek

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 07.04.2015, 21:22 »
Ewentualnie fajka z boku przy nodze i sztywna podpórka wbita w ziemię pod szczytówke,ramiona są w miarę zadowlajęce pod splawikwkę bata ale nie do feedera gdzie występuje naprężenie szczytówka koszyk
Staś
Klasyczny Feeder

Offline andrzej

« Odpowiedź #10 dnia: 07.04.2015, 21:32 »
Tu na tym filmie używa ramiona pod dwa feedery i widać jak dyndają .https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=8_tKmg4RnU8 

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 07.04.2015, 21:34 »
Na tym filmie nic nie widać
Staś
Klasyczny Feeder

Offline andrzej

Offline andrzej

« Odpowiedź #13 dnia: 07.04.2015, 21:46 »
Teraz działa ,wcześniej złe skopiowałem link.Znajome łowisko Luk chyba nagrywał tam jeden z filmów.

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #14 dnia: 07.04.2015, 22:12 »
Ewentualnie fajka z boku przy nodze i sztywna podpórka wbita w ziemię pod szczytówke,ramiona są w miarę zadowlajęce pod splawikwkę bata ale nie do feedera gdzie występuje naprężenie szczytówka koszyk

Nie zawsze mozna wbic podporke bo czasami siedzimy na pochylych betonowych plytach dlatego z pomoca przychodza nam tripody a te dobre [stacjonarne] kosztuja ponad 200pln. Mysle,ze taki systemowy Korum XT Tripod Feeder Arm wart jest przemyslenia poniewaz nie trzeba go niczym dociazac i obawiac,ze ryba wciagnie wedke wraz z tripodem.
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish: