Autor Wątek: Wybór bata  (Przeczytany 15345 razy)

Offline scottie76

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 9
    • Galeria
Odp: Wybór bata
« Odpowiedź #15 dnia: 08.04.2015, 19:30 »
Jeśli 6 ma leżęć w ręce to tylko 6,30 Labacchetta Magica Milo - bat do zadań specjalnych
Mam takiego od kilku miesiecy jest elstyczny jak lasso ale na ryby przez duże R jak znalazł

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #16 dnia: 08.04.2015, 19:40 »
Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi. :)
A jakieś opinie odnośnie Caimana? :D
Ja mam z Caimana bolonkę Sargasso 5 m. Producent me niedaleko mnie sklep, więc często tam bywam.
Ciężko mi się wypowiedzieć na temat użytych do produkcji kompozytów. Niby podane jest, że węgiel IM10.
Firmę prowadzi jakiś pan zza wschodniej granicy. Może to wydawać się takie niepewne, ale kiedy po raz pierwszy chwyciłem tę bolonkę, to nie mogłem o niej zapomnieć. Chodziłem po innych sklepach, macałem drogie kije Trabucco, Shimano itp. i finalnie zaryzykowałem i kupiłem tę bolonkę z Caimana. Przetrwała do dziś. Raz szczytówkę złamałem, podjechałem, gość wymienił, wkleił mi przelotki i gra.
Z pewnością wędki Sargasso urzekają swoją lekkością i małą średnicą dolnika.

Nie łowię na bata od bardzo dawna, więc na temat batów niewiele mogę powiedzieć. Jedyny bat, jaki posiadam, to 20-letni Shakespeare, który waży chyba ze 100 kilo ;)
Tak więc opisałem jedynie moje wrażenia odnośnie bolonki Caimana z tej samej serii.

Pewnie Gienek napisze coś konkretniejszego, bo on bardzo lubi batem łowić. Tak wiec też warto poczekać na jego odpowiedź.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline desertsky

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #17 dnia: 08.04.2015, 19:54 »
Dziękuję za opinie i czekam na dalsze odpowiedzi.
Daliście mi trochę do myślenia z tym Jaxonem (tani i lekki), ale jestem ciekaw, jak tam z jego awaryjnością, mam dziwne uprzedzenia do tej firmy...

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 08.04.2015, 20:02 »
Od lat używam Mikado Ultraviolet 6 i 7. Fajny kijek w dobrych pieniądzach. Osobiście polecam, ale tak jak pisali koledzy najlepiej pomacać.
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Offline desertsky

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 08.04.2015, 21:22 »
A co sądzicie o tym baciku? Ma ktoś z nim jakieś doświadczenia?

http://allegro.pl/nowosc-vde-r-team-hmc-dynamic-pole-mx-6m-robinson-i5067372697.html

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 08.04.2015, 21:28 »
Tego nie znam,ale milo miały fajne baty w Twoim budżecie
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 08.04.2015, 21:42 »
Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi. :)
A jakieś opinie odnośnie Caimana? :D
Caiman polecałem tu ktoremuś z kolegów, jest naprawdę dobry . Nie pamiętam nicka - Ascdic , Adeptus czy coś podobnego. Poszperam na forum, może to znajdę
Pozdrawiam - Gienek

Offline Druid

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #22 dnia: 08.04.2015, 21:47 »
Już mam - kolega Adeptus. Wpisz w wyszukiwarce caiman i znajdziesz w temacie Wyniki . Ten kolega nawet od razu złamał tego bata na karpiu ale firma natychmiast mu uwzględniła reklamację i wysłała połamany element
Na targach w Zabrzu zachwycił mnie bat Milo tzw karpiowy - i taki sobie na pewno kupię z myślą o karpiach i komercji :
http://www.matchpro.pl/Sklep/2767_2514_produkty/11017_baty-uklejowki/Produkt/50201_la-bacchetta-magica-630m-bat-milo-304lb0630.aspx
Jeśli szukasz naprawę mocnego bata to ten jest idealny. Facet z Matchpro dociskał szcztówkę do podłogi a ja po prostu wisialem na tym bacie zaparty piętami . Nigdy czegoś takiego nie widziałem :)
Pozdrawiam - Gienek

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #23 dnia: 08.04.2015, 21:57 »
Jakie ryby zamierzasz  łowić, jakiej głębokości i szerokości jest ta rzeka ??. Jak nie masz kasy na kilka batów to kub jak najdłuższy i najlżejszy na jaki cię stać bo odjąć 1 element można beż problemu natomiast dodać się nie da . czy będziesz chciał łowić z amorkiem czy bez, jak z to szczytówka musi być pusta jak nie chcesz kupować 2 i przy montażu amorka tracisz minimum 50% długości szczytówki   
Krzysztof

Offline desertsky

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 08.04.2015, 21:59 »
Czytałem ten temat, dlatego zainteresowałem się tym batem.
Więc warto go brać? Kolega Adeptus mógłby się wypowiedzieć, jak tam po zakupie...
Mętlik w głowie mam, co wybrać. Ten Jaxon jest kuszący... ale ten Caiman...
Jeśli brałbym Jaxona to wersję 7m, ale Caimana to 6m, w sumie 6 m powinno wystarczyć, muszę to przemyśleć. :D

Offline Druid

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #25 dnia: 08.04.2015, 22:02 »
Caimana możesz trzymać pół dnia w ręku i nie zmęczysz ramienia. Poza tym - ma cienki blank więc jest mniej podatny na wiatr. Ma akcje szczytową, nie pływa tak jak  jaxony . Napisz PW do kolegi Adeptusa , odpisze i sie dowiesz
Pozdrawiam - Gienek

Offline desertsky

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 08.04.2015, 22:03 »
Jakie ryby zamierzasz  łowić, jakiej głębokości i szerokości jest ta rzeka ??. Jak nie masz kasy na kilka batów to kub jak najdłuższy i najlżejszy na jaki cię stać bo odjąć 1 element można beż problemu natomiast dodać się nie da . czy będziesz chciał łowić z amorkiem czy bez, jak z to szczytówka musi być pusta jak nie chcesz kupować 2 i przy montażu amorka tracisz minimum 50% długości szczytówki

Raczej będą to leszczyki, płocie, krąpie, okonie, MOŻE czasem sie trafi jakis karaś czy linek, ale to rzadkość u mnie, niestety agregat robi swoje, co poradzić. Chyba skuszę się jednak na Jaxona, czytałem teraz opinie o nim i podobno faktycznie wart uwagi i to w takiej cenie.
Ale ten Konger Arcus Pole 700 będzie gorszy od tego Jaxona? Słyszałem pochlebne opinie o nim...Dam sobie trochę czasu na zastanowienie się. DZIĘKI!

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 08.04.2015, 22:04 »
Nie napalaj się jaxony sprawdzone ,mój jaxon nie pływa ,caiman nie wiadomo co to,zapytaj adeptusa na pw
Staś
Klasyczny Feeder

Offline desertsky

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 08.04.2015, 22:08 »
Ok, dziękuję, zapytałem. :)

Offline Druid

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #29 dnia: 08.04.2015, 22:12 »
Nie napalaj się jaxony sprawdzone ,mój jaxon nie pływa ,caiman nie wiadomo co to,zapytaj adeptusa na pw
Sorry ale chyba jeszcze dobrego bata nie miałeś w ręku skoro polecasz Jaxony. Jaki konkretny bat tej firmy twoim zdaniem jest dobry ? Łowię batami od 40 lat, przez 20 wyczynowo ( w tym 4 sezony liga włoska ) , wygrałem około 30 zawodów tylko i wyłacznie batami . Miałem w ręku chyba 90% obecnych w handlu gdyż byłem testerem sprzętu Colmic i Lineaffe , uczestniczyłem w badaniu najlepszych batów na świecie . Jaxon niestety nie umywa się nawet do średniej półki
Pozdrawiam - Gienek