Autor Wątek: Wielkość podbieraka (feeder na komercji)  (Przeczytany 13403 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wielkość podbieraka (feeder na komercji)
« Odpowiedź #15 dnia: 18.04.2015, 16:15 »
Siatki pokryte gumą(latexem) Są świetne bo szybko schną ,nie zbierają zapachów. Ale? Paskudnie ciężkie. przy krótkiej sztycy aż tak tego nie odczujemy ,ale przy takiej 3m. i w nurcie? ;)
Arek

Offline andrzej

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 19.04.2015, 20:34 »
Kubator podbierak Matrix jak dla mnie :thumbup:,mimo ze pogoda nie za bardzo dzisiaj wyskoczyłem dzisiaj na rybki .Kilka rybek wylądowało na brzegu ,specjalnie łapałem na jeden przypon i nic się nie urwało .

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 26.04.2016, 10:44 »
Siatki pokryte gumą(latexem) Są świetne bo szybko schną ,nie zbierają zapachów. Ale? Paskudnie ciężkie. przy krótkiej sztycy aż tak tego nie odczujemy ,ale przy takiej 3m. i w nurcie? ;)

Nie do końca zgodzę się z tym, że gumowana siatka nie łapie zapachów i szybko schnie. Mam taką od niedawna i trochę czuć rybą/wodą. Na razie również nie schnie szybko ale w taką pogodę chyba tylko żyłka jest od razu sucha.

Faktycznie dość ciężko operuje się nim na sztycy 3m, ale założyłem pływak i jest lepiej.

Duże oczka już zdążyły mi urwać dwa pushstopy więc jest to minus, za to zmniejsza się chyba opór w wodzie.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #18 dnia: 28.04.2016, 10:14 »
Poszukuję kosza takiego jak podał Grzes77,ale ciężko go dostać, więc może jakieś podobne modele polecacie. Zależy mi na systemie składania jak w powyższym modelu, czyli klasyczny karpiowy o mniejszych rozmiarach (70-75cm). Dzięki za podpowiedzi.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #19 dnia: 28.04.2016, 10:32 »
Wydaje mi się, że zapominacie o drugiej podstawowej zalecie podbieraków gumowanych: haczyk się w nie wczepia w oczka. Jest to istotne zwłaszcza podczas łowienia w nocy. Swego czasu miałem zwykły podbierak i to mnie mocno irytowało, kiedy w nocy pod odpięciu ryby haczyk wpadał w oczka i się wczepiał.

Co do wielkości podbieraka istotne znaczenie czy łowicie sami i czy w łowisku pływają duże ryby. Przez to straciłem swojego największego amura, bo po prostu nie byłem w stanie sam go wprowadzić do podbieraka 60cm. Rybkę szacowałem na około 90 cm, bo jej 1/3 wystawała poza obrys podbieraka. 2 razy próbowałem ją zaparkować, ale wiadomo co wyprawia amur gdy poczuje "ciało obce". Gdybym miał kogoś do pomocy to pewnie byłby mój :-), bo zagarnąłbym go od dołu. Dlatego najlepiej mieć dwa podbieraki ;-).

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #20 dnia: 28.04.2016, 11:13 »
Wydaje mi się, że zapominacie o drugiej podstawowej zalecie podbieraków gumowanych: haczyk się w nie wczepia w oczka. Jest to istotne zwłaszcza podczas łowienia w nocy. Swego czasu miałem zwykły podbierak i to mnie mocno irytowało, kiedy w nocy pod odpięciu ryby haczyk wpadał w oczka i się wczepiał.

QM1 dał radę ale ogólnie potwierdzam, że są pod tym względem lepsze :)
Miałem też chyba 3 karpie, które zaczepiły się kolcem grzbietowym ale wydaje mi się, że miały trochę poszarpane płetwy przez co kolec bardziej wystawał. Na szczęście dość łatwo idzie je uwolnić w przeciwieństwie do podbieraków z linek, które musiałem ciąć żeby odczepić rybę.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline pawel899

• Reputacja: 32
« Odpowiedź #21 dnia: 31.12.2016, 17:32 »
Witam, odświeżę wątek ponieważ zastanawiam się nad kupnem podbieraka.
Będę łowił na komercji w której jest dużo jesiotra, może ktoś polecić jakiś zestaw kosz+sztyca?
Chciałbym się zamknąć w 200 zł.

Do tej pory używałem takiego http://skleptrabucco.pl/podbierak-lorpio-super-team-metal-clip-280cm-nowosc1/ ale nie wytrzymał i się porwał...

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #22 dnia: 31.12.2016, 17:45 »
Jeżeli Jesiotr duży występuje, to ja polecam głęboki kosz, tak żeby taka torpeda się zmieściła.
Robert

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #23 dnia: 31.12.2016, 17:55 »
Używam Daiwa Team Daiwa Aquadry  60cm x 50 cm 36 cm głęboki.Karpie 10 kg mieści ,jesiotr 110 cm też się zmieścił.Są dwa rodzaje siatki gęsta drobne oczka i duże oczka ,posiadam ten z dużymi ,wbrew obawą nic się nie plącze i nie zaczepia.Mocy solidny kosz :D
Sztyca Daiwa złamała się na 2 kilowym karpiu ,zareklamowałem  i przysłano nowy model wzmocniony ,sztywna mocna sztyca :narybki:
kosz i sztyca taki jak na fotkach ,kosz bardzo lekki ,siatka nie nasiąka mocno wodą,sztyca dość ciężka ale za to bardzo mocna .
Pozdrawiam
Jacek

Offline pawel899

• Reputacja: 32
« Odpowiedź #24 dnia: 31.12.2016, 18:06 »
Dzięki jaco :thumbup:
Poszukam takiego :-)

No chyba że jeszcze ktoś coś :-)

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #25 dnia: 31.12.2016, 18:15 »
Dzięki jaco :thumbup:
Poszukam takiego :-)

No chyba że jeszcze ktoś coś :-)

Przy tym zestawie spokojnie zmieścisz się w 200zł , więc warto się zastanowić ;)
Pozdrawiam
Jacek

Offline kismet75

• Reputacja: 21
« Odpowiedź #26 dnia: 31.12.2016, 18:17 »
Akurat mam identyczny zestaw jak jaco . Też polecam jak w takim przedziale cenowym .
Pozdrawiam
Mariusz

Offline Pajone

• Ekspert
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #27 dnia: 31.12.2016, 18:22 »
Ja mam podbierak Dragona za 80zł tradycyjny składany 80x80 na teleskopie. Oczka średniej wielkości i miałem sytuacje że Jesiotr nosem zrobił w nim dziurę :D a nie był to jakiś rekin. Miał ok 3kg
Paweł

Offline DarekM

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #28 dnia: 12.04.2017, 17:26 »
Zauważyłem, że na coraz większej ilości łowisk komercyjnych wymagane są podbieraki 1m x 1m ???.
Osobiście uważam to za przesadę. Co o tym sądzicie Koledzy? Zakupiłem niedawno Koruma 26" wydaje się duży a tu już trzeba kupić 1x1 :(
Rozumiem, że czasem trafi się duży karp czy amur, jednak olbrzymia większość poławianych ryb nie wymaga aż tak dużego podbieraka. Jak tu podbierać karpiki 3kg, leszcze czy liny tak olbrzymim podbierakiem. Trzeba chyba dwa rozkładać, mniejszy dla małych i większy dla dużych ;)
Pozdrawiam Darek

Offline Laur77

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Galeria
« Odpowiedź #29 dnia: 12.04.2017, 17:29 »
Zauważyłem, że na coraz większej ilości łowisk komercyjnych wymagane są podbieraki 1m x 1m ???.
Osobiście uważam to za przesadę. Co o tym sądzicie Koledzy? Zakupiłem niedawno Koruma 26" wydaje się duży a tu już trzeba kupić 1x1 :(
Rozumiem, że czasem trafi się duży karp czy amur, jednak olbrzymia większość poławianych ryb nie wymaga aż tak dużego podbieraka. Jak tu podbierać karpiki 3kg, leszcze czy liny tak olbrzymim podbierakiem. Trzeba chyba dwa rozkładać, mniejszy dla małych i większy dla dużych ;)

Niestety taka prawda i ja osobiście taką metodę stosuję. Rozkładam dwa podbieraki i się nie martwię jaka ryba weźmie. Trzeba być przygotowanym na wszystko ;D jednakże 1x1m to uważam już za lekką przesadę...
Wawrzyn