Autor Wątek: Flagman Grantham feeder 420, 130 g - prośba o opinie  (Przeczytany 6107 razy)

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Flagman Grantham feeder 420, 130 g - prośba o opinie
« Odpowiedź #15 dnia: 11.11.2019, 20:24 »
Czy mógłbym prosić o wymiary szpuli Browning black viper mk 850 fd:
Średnica i wysokość nawoju.
Średnica szpuli 57 mm / wysokość nawoju 30 mm (pomiar dokonany zwykłą miarką więc możliwa niedokładność pomiaru 1/2 mm )
Generalnie jest to średnica szpuli jak typowe feederowe maszyny wielkości 5500 typu flagman inspiration/ preston externity/ matrix horizon. Jednak browning wygrywa zdecydowanie jeśli chodzi o wysokość nawoju i płytką szpulę gdzie łowiąc plecionką nie potrzebne żadne podkłady. Kołowrotek ma przełożenie 5,5 jednak nie brakuje mu mocy. Średni nawój konkurencji to 90 cm a Browning ma 105.
Podsumowując jeśli łowił bym poniżej 80 metra wziąłbym flagmana/prestona/matrixa ze względu na większą moc i mniejsze przełożenie. Jadnak jeśli chcesz łowić między 80-100 metrem browning będzie lepszym wyborem bo nie dość że pleciona wylatuje z mniejszymi oporami to szybciej zwijasz zestaw co przy takich odległościach robi sporą różnicę w komforcie łowienia szczególnie klasykiem gdzie wykonuję kilkadziesiąt rzutów na sesję i często holuję z takich dystansów małe ryby.

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #16 dnia: 11.11.2019, 20:45 »
Hej
Daiwą SLR 11ft rzucam 65 metrów podajnikiem prestona o wadze 30 gramów z żyłką 8lbs hyper sensor, 40tka spokojnie poleci na 70m bez żadnych lotek.
Kijek pod grubszą rybę, dopiero takie piąteczki zaczynają coś tam przyginać. Akcja progresywny.
Na początku miałem spinki zarybieniówki holując siłowo, ale już wygląda to lepiej.
Po zakupie byłem zawiedziony pałowatością, ale po kilku wypadach to Acolyt'y wydają się być jakieś takie kluskowate bez mocy ;)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Dzięki za info.
Jednak dopiero 13tka jest w 3-składzie . Tak mam ,  że wolę długość transportową do max 1,5 m.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 682
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 12.11.2019, 17:57 »
Czy mógłbym prosić o wymiary szpuli Browning black viper mk 850 fd:
Średnica i wysokość nawoju.
Średnica szpuli 57 mm / wysokość nawoju 30 mm (pomiar dokonany zwykłą miarką więc możliwa niedokładność pomiaru 1/2 mm )
Generalnie jest to średnica szpuli jak typowe feederowe maszyny wielkości 5500 typu flagman inspiration/ preston externity/ matrix horizon. Jednak browning wygrywa zdecydowanie jeśli chodzi o wysokość nawoju i płytką szpulę gdzie łowiąc plecionką nie potrzebne żadne podkłady. Kołowrotek ma przełożenie 5,5 jednak nie brakuje mu mocy. Średni nawój konkurencji to 90 cm a Browning ma 105.
Podsumowując jeśli łowił bym poniżej 80 metra wziąłbym flagmana/prestona/matrixa ze względu na większą moc i mniejsze przełożenie. Jadnak jeśli chcesz łowić między 80-100 metrem browning będzie lepszym wyborem bo nie dość że pleciona wylatuje z mniejszymi oporami to szybciej zwijasz zestaw co przy takich odległościach robi sporą różnicę w komforcie łowienia szczególnie klasykiem gdzie wykonuję kilkadziesiąt rzutów na sesję i często holuję z takich dystansów małe ryby.
Dzięki :thumbup: Faktycznie świetny kołowrotek do dalekich rzutów. Boję się jednak trochę, czy wystarczy mi do łowienia karpi na 80 m. Czy nie lepiej wziąć Ultegrę 550 :-\. Do plecionki jest ok ale żyłki 0,26/0,28 wejdzie ok. 100 m. To niezbędne minimum.
Pozdrawiam,
Tomek