Autor Wątek: Temperatura wody?  (Przeczytany 34354 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Temperatura wody?
« Odpowiedź #30 dnia: 18.04.2015, 23:15 »
Ścigacz, temperatura odnosi sie różnie do gatunków ryb i do pory roku. Wiosną wystarczy impuls, aby pobudzić ryby do brania. Czasami skok z 6 na 8 stopni da świetne wyniki. Ogólnie powyżej 10 stopni ryba powinna już dobrze w miare żerować. Wiosną, po 'przebudzeniu się', musi ona nabrać 'masy' przed tarłem - więc żeruje intensywnie i często agresywnie. Natomiast ta sama temperatura jesienią moze sprawić, że ryba żeruje bardzo słabo...

Leszcz, płoć, kleń, brzana i okoń - żerują w zimnej wodzie, karp potrzebuje ciut cieplejszej - ale i w takiej 4 stopnie sie je łowi, karaś i lin natomiast muszą miec wyższą temperaturę aby 'zaskoczyć'.

Tak więc wiosną, mając już wodę o temperaturze 10 stopni - jak radzi Arek powinno się nęcić grubiej i śmielej. Dzien juz jest dłuższy od nocy, i słońce robi swoje. Oczywiście nie bez znaczebnia jest miejsce gdzie łowimy - na płyciznach jest cieplej i tam powinno byc lepiej zazwyczaj, choc leszcz woli raczej wodę głębszą - lin, karp i karaś wybiora płytszą. Przy łowieniu feederem lub wagglerem i tak dopasowujemy się do ryb, powinny podpowiedziec więc, w jakim są humorze.

Lucjan

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 19.04.2015, 05:30 »
Dziękuję za info :D

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #32 dnia: 19.04.2015, 07:03 »
W literaturze jakiejs fachowej ichtiologicznej  odnosnie lina wyczytalem ze przy temp.wody 8st rzekomo przestaje zerowac, a w temp 4st zapada w zimowy letarg.
Tez poszukuje roznych wiadomosci tego typu odnosnie zachowania ryb w odpowiednich porach roku i temp.wody. Taka wiedza jest niezbedna 8)
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 19.04.2015, 07:38 »
Arunio pogruntuj swoje łowisko,mj ma rację
Problem w tym że na całym odcinku nikt nie łowi.A nie na moich miejscówkach. Tak jak by ta ryba w ogóle nie żerowała.Wiadomo że rzeka się cały czas zmienia, ale żadnych drastycznych zmian dna ni głębokości nie zauważyłem.Spróbuję jeszcze na napływach,ale woda musi ciut opaść żeby można było na główkę wejść.
Arek

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 19.04.2015, 09:45 »
W literaturze jakiejs fachowej ichtiologicznej  odnosnie lina wyczytalem ze przy temp.wody 8st rzekomo przestaje zerowac, a w temp 4st zapada w zimowy letarg.
Tez poszukuje roznych wiadomosci tego typu odnosnie zachowania ryb w odpowiednich porach roku i temp.wody. Taka wiedza jest niezbedna 8)

Być może znalazłeś takie info w książce Cz. Grudniewskiego "O rybach dla wędkarzy". Oczywiście lin jest ciepłolubny. Jak najbardziej. Na większości moich wód złowienie tej ryby jest możliwe dopiero w wodzie o temp powyżej 10 st. A powyżej 15st bierze już dobrze.
Jednak wiem, ze są w naszym kraju akweny gdzie prosiaczki można skutecznie łowić w zimnej wodzie. Nawet poniżej 5st. Temat ogólnie jest bardzo szeroki. Wpływ ma tutaj wiele czynników.

Z ciekawostek, to w 98r miałem okazję codziennie łowić karpie w wodzie o temp 2-4 st. Pierwszego trafiłem w chwili, gdy na wodzie były jeszcze kawałeczki lodu. Łowisko bardzo płytkie, około 1m. Fakt, że były to ryby z powodzi w 97r. Ale akwen był bardzo żyzny i mulisty. Typowe "bagno" linowo-karasiowe.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #35 dnia: 19.04.2015, 22:47 »
Rzeczywiście, w większości wód aktywność lina jest wyjątkowo uzależniona od temperatury i kiedy nie osiągnie ona właściwej wartości, to można bardzo się starać i nic z tego nie będzie.

Różnie też wędkarze mierzą temperaturę. Jedni przy brzegu, inni rzucają na wodę. Jedni przy powierzchni, inni w toni.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Maro81

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Drennan
« Odpowiedź #36 dnia: 19.04.2015, 23:18 »
Ja mierze termometrem elek. bezdotykowym powierzchnie wody przy brzegu stanowiska.Ostatnio w sobote na stawie temp.wody wynosila 12,5 st.,i ryba dobrze zerowala.Lowilem na 2m gruncie,karpie,plocie,wzdregi,i jeden ladny leszcz sie trafil.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #37 dnia: 19.04.2015, 23:24 »
Mój termometr niestety się zepsuł. Zwykle mierzyłem temp. w toni i rzucałem go na żyłce z ciężarkiem.
Muszę kupić nowy sprzęt.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline gregorio

• Ekspert
« Odpowiedź #38 dnia: 20.04.2015, 01:14 »
Ja pomiarow dokonuje termometrem akwariowym szklanym , rteciowym jeszcze, i powiem ze jest naprawde dobry. Zazwyczaj wrzucam go do wody na swoim stanowisku on ladnie sie ustawia  w pionie i sobie plywa. Ostatnie moje wypady byly na przelomie polowy marca i poczatek kwietnia , temp. wody 8st gatunki ryb jakie udalo mi sie odlawiac przy tej temp.wody to ploc,okon,leszcz,wzdrega,karp.Co do ilosci bran i roznorodnosci gatunkow najlepsze odnotowane przy ustabilizowanej pogodzie i cisnieniu.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #39 dnia: 20.04.2015, 08:19 »
Ja pomiarow dokonuje termometrem akwariowym szklanym , rteciowym jeszcze, i powiem ze jest naprawde dobry. Zazwyczaj wrzucam go do wody na swoim stanowisku on ladnie sie ustawia  w pionie i sobie plywa. Ostatnie moje wypady byly na przelomie polowy marca i poczatek kwietnia , temp. wody 8st gatunki ryb jakie udalo mi sie odlawiac przy tej temp.wody to ploc,okon,leszcz,wzdrega,karp.Co do ilosci bran i roznorodnosci gatunkow najlepsze odnotowane przy ustabilizowanej pogodzie i cisnieniu.

Grzegorz powiedz mi z tego co piszesz to mierzysz pod powierzchnia 
a jak lowisz na gruncie 2 mb to nie mierzysz na dnie

Tam chyba bedzie zimniej -ja mierze na dnie nie na powierzchniprzecierz ryby jak lowie na dnie to sa w wodzie na dnie
co o tym sadzisz ?
Maciek

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #40 dnia: 20.04.2015, 08:29 »
Tu Wam przedstawię taki wykresik zmiany temperatury wraz z głębokością. To ta czerwona linia.
Dodatkowo na zielono przedstawiono zawartość tlenu.
Oczywiście dotyczy to lokalnego jeziora, nie wszystkich.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #41 dnia: 20.04.2015, 08:39 »
Czyli z przynajmniej z tego dolnegomwykresu wynika ze dopiero na 10 mb jest spadek
U mnie praktyce na 2 mb podkreslam na wiosne bo to bardzo wazne na powierchni w cieply sloneczny dzien i bezwietrzny czyli warunki optymalne w nocy bez przymrozkow roznica miedzy powierzchnia a dnem jest okolo 2 stopni na korzysc powierzchni
Bardzo wazne jest tez dno na mule jak na wiosne pomierzymy zwlaszcza w sloneczne dni kiedy slonce do dna dociera procesy gnilne zaraz w chodza w gre to natura i woda tez jest cieplejsza
Maciek

Offline gregorio

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 20.04.2015, 08:44 »

Grzegorz powiedz mi z tego co piszesz to mierzysz pod powierzchnia 
a jak lowisz na gruncie 2 mb to nie mierzysz na dnie

Tam chyba bedzie zimniej -ja mierze na dnie nie na powierzchniprzecierz ryby jak lowie na dnie to sa w wodzie na dnie
co o tym sadzisz ?

Dobrze mowisz Maciek tez tak myslalem aby zamontowac termometr na bolonce ktora mi sluzy za marker , obciazyc go i aby zarzucac i mierzyc z dna.Powiem tak tam gdzie akurat lowie i stosuje ten moj pomiar duzych wachan w glebokosci nie bedzie maksymalna roznica to 1.7m , nie sa to glebokie wody. Wiec i roznica w temp. nie powinna byc znaczaca, tak mi sie wydaje.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #43 dnia: 20.04.2015, 08:48 »
Wiesz ja mam wody mocno naplywowe gorskie wody na wiosne bardzo zimne na jeziorach zaporowych namktorych lowie sa nonstop prady i dnem wali zazwyczaj zimniejszy prad
zato w lecie jak jest lampa u mnie mozna pieknie polowic bo te prady sa pieknie dotlenione i rybki wspolpracuja na wed gdy na innych jeziorach jest lipa i przyducha
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #44 dnia: 20.04.2015, 09:33 »
Być może znalazłeś takie info w książce Cz. Grudniewskiego "O rybach dla wędkarzy". Oczywiście lin jest ciepłolubny. Jak najbardziej. Na większości moich wód złowienie tej ryby jest możliwe dopiero w wodzie o temp powyżej 10 st. A powyżej 15st bierze już dobrze.
Jednak wiem, ze są w naszym kraju akweny gdzie prosiaczki można skutecznie łowić w zimnej wodzie. Nawet poniżej 5st. Temat ogólnie jest bardzo szeroki. Wpływ ma tutaj wiele czynników.

No w Polsce wędkarze nie do końca mają jak zbudowac pewna wiedzę, bo jak lina nie ma, to i latem go złapać trudno. Dawniej zaś nie było jak go dobrze łapać. ;)
Lin nie do końca jest ciepłolubny, rzekłbym raczej, że im zimniej, tym bardziej się 'wyłącza'. Jednak w wodzie o temperaturze miałekm kilka linów, a łowiłem na Bury Hill. Woda miała 4-5 stopni i na sesję z 8-9 rybami trafił się kilka razy lin (mowa o trzech różnych wyprawach w styczniu 2013, 2014, 2015). Tak więc kompletnie na pewno się nie wyłącza, ale istotne jest szukanie ryby.
Natomiast w marcu, gdy woda miała juz 8 stopni, mozna byl połowić z 5-6 linów. Podchodziły do necenia mało i często, tak więc szukały pokarmu. O wiele więcej ryb łowi sie wiosną w tej temperaturze niż jesienią, na co pewnie wpływ ma dłuższy dzień (marzec ma dzień długi tak jak wrzesień) i inny cykl - ryba szykuje się do tarła.
Co ciekawe, trafiłem lina na wyprawie do Twynersh Farm na głębokiej wodzie (około 5 metrów)  gdy bylo bardzo zimno. Woda na takiej głębokości musiała być chłodna, nie sądzę by miała więcej niż 6-8 stopni.
Na pewno trudno złowic lina jak jest lód - przy zerze stopni nie żeruje w ogóle. Karp natomiast jest do złowienia nawet wtedy...
Lucjan