Autor Wątek: Feeder lub wędka typu barbel do łowienia odległościowego  (Przeczytany 3132 razy)

Offline janus_z

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
Proszę was o poradę, szukam dla siebie jakiegoś wędziska najlepiej do 250 zł, będzie współpracowało docelowo z kołowrotkiem - SPRO Dome Gabor Team Feeder LCS 500.
Zależy mi na dobrych właściwościach rzutowych, najlepiej w okolicach do 180 gramów, zamierzam nim łowić na ciężką metodę karpie na komercji, ale również na rzece San chciałbym nim łowić na klasyczny feeder.
Najbardziej pasował by mi Korum Barbel 13 ft - 2,5 lb, tylko nie za bardzo pasuje mi długość transportowa wynosząca 2 m :facepalm:, pokrowiec mam na 1,45 metra i na San zdarzało mi się jechać rowerem, pasował by mi w 3-składzie ale takich już nie produkują >:O.
W ostateczności myślałem o Korum 12 ft Barbel Rod, również ma dwu-skład ale długość poniżej 190 cm a takie pokrowce są dużo bardzie popularne i tańsze.
Czy jest jeszcze jakaś wędka warta uwagi (może coś z polskich producentów?), może jakaś lekka karpiówka też by się nadała do tego celu? Lub jakiś feeder o dużych przelotkach i dobrych właściwościach rzutowych.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Feeder lub wędka typu barbel do łowienia odległościowego
« Odpowiedź #1 dnia: 04.11.2018, 13:27 »
Chyba jakiś twin-tip byłby lepszy, tylko nie wiem, czy tak potężne są produkowane. To masz wtedy jedną sekcję górną karpiówkę, a drugą z miękką szczytówką do feedera.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2 dnia: 04.11.2018, 22:02 »
Jest Daiwa Powermesh barbel 2.75 lb, która podobno jest świetna :) Ma ją Bartek, forumowicz, bardzo chwali. Niestety, kosztuje 90 funtów, a więc więcej niż Korum Barbel 2.5 lb. Jakby co to różnica wynosi 15 funtów :)

Michał dobrze radzi, powinieneś szukać Twin Tipa. Długość transportowa to 1.8 metra, niestety nie wiem jak z właściwościami rzutowymi. Ogólnie dobrze jest korzystać ze sprzętu mocnego do karpiowej Metody aby móc rybie stawić opór. Pamiętam jak dwa karpie pełnołuskie 7 kg każdy, sprawiły mi sporo kłopotu na brzanówce 1.75 lb. Kij jest mocno spolegliwy i z żyłką 12 lb hol trwał długo, aczkolwiek i ryby były bardzo silne i waleczne.

Nie wiem na jakie odległości chcesz zarzucać, ale jeżeli do 70-80 metrów, to wtedy Twin Tipy wystarczą. Ciężko jednak o dobre zarzuty jak przelotka największa ma 30 lub 25 mm. Moje Korumy 2.5 lb mają plus taki, że są dłuższe, więc zarzuty na duże odległości są dość łatwe. Czy feeder będzie tu odpowiedzią? Myślę, że też nie będzie tu strzału w dziesiątkę. Ciężko o idealny kij do zadań jakie mu stawiasz. Mi na ten przykład ciężkie feedery rzeczne nie podchodzą. Nie widzę sensu używać ich, gdyż wolę łowić z alarmami i kijami ustawionymi na wprost. Długi feeder ustawiony pod kątem 45 stopni to spory problem w ustawieniu się na łowisku. Więc może jednak Twin Tip? :)

Lucjan

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 04.11.2018, 22:25 »
Hej myślę, że zarówno dobry feeder czy karpiówka coś w stylu 3,6 2,75 lb nadadzą się do twojego łowienia ;) Zerknij sobie na ofertę Flagmana, mają świetne feederki o dużej mocy, na filmikach widać jak chłopaki śmigają nimi aż miło :) A karpiówka to oczywista sprawa, tyle że łapanie z alarmami.

Luk jako nasz ekspert możesz mi powiedzieć, jaka jest różnica między wędką typu barbel a takim feederem np. do 120 g wyrzutu? ;) Zastanawiałem się co lepsze i bardziej uniwersalne :)

Edycja moderatora:
Bardzo, bardzo serdecznie prosimy o używanie opcji "modyfikuj", w miejsce pisania kilku postów bezpośrednio pod sobą.

Offline janus_z

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 09.11.2018, 22:04 »
W podobnych wątkach parę osób proponowało Nevis Vanity Carp Feeder 3,90 m, c.w. 50-150 g, na stronie niestety mało informacji, a zastanawiam się jak taka wędka by współgrała z kołowrotkiem który mam - SPRO Dome Gabor Team Feeder LCS 500.

Offline hithlum

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 10.11.2018, 00:00 »
Przejrzyj ofertę Trabucco, wg mnie Trabucco Precision RPL Barbel + Carp Feeder może być tym czego szukasz. Wędki dostępne są w długościach 3,6 do 4,2 m.

Offline janus_z

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 10.11.2018, 17:23 »
Przejrzyj ofertę Trabucco, wg mnie Trabucco Precision RPL Barbel + Carp Feeder może być tym czego szukasz. Wędki dostępne są w długościach 3,6 do 4,2 m.
Ten kijek to jak na razie nie do kupienia w Polsce, przynajmniej nigdzie go nie znajduję.

A co sądzicie o Flagman SquadronPro Carp Feeder 3,9 m, 130 g wyrzut, lub Flagman SquadronPro Carp Feeder 4,2 m 160 g wyrzut? Są prawie o 100 zł tańsze a parametry wydają się podobne, akcja również progresywna.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 10.11.2018, 19:22 »
Posiadam Flagmana Cast Master do 120 g i powiem, że wędzisko jest super - jestem bardzo zadowolony, a i cena nie powala z nóg ;) Mam też kijek z Trabucco, i też jestem zadowolony. Tylko cenowo już drożej niestety, a różnicy w wykonaniu za dużej nie ma, nawet Flagman ma doskonalsze wykonanie.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 412
« Odpowiedź #8 dnia: 10.11.2018, 19:31 »
180 g to karpiówką będziesz miał problem żeby rzucić. No chyba, że na 40 m.

Offline janus_z

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: 11.11.2018, 11:05 »
Pewnie się jednak zdecyduje na Flagman SquadronPro Carp Feeder 4,2 m 160 g, myślałem tez  wcześniej własnie o Flagman Cast Master Feeder 4,2 m 180 g, ale te sa chyba bardziej sztywne, a wole jednak pod kątem karpików wędkę pracująca bardziej miękko.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 11.11.2018, 20:03 »
Janusz myślę, że Flagman Cast Master 4,2 do 180 g albo 3,9 do 150 g to będzie to czego szukasz ;) to mocne kije do dalekich rzutów i walki z poważnymi rybkami.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 12.11.2018, 08:43 »
Luk jako nasz ekspert możesz mi powiedzieć, jaka jest różnica między wędką typu barbel a takim feederem np. do 120 g wyrzutu? ;) Zastanawiałem się co lepsze i bardziej uniwersalne :)

Brzanówka jako feeder łączy cechy feedera odległościowego, jednak ma ugięcie progresywne, podczas gdy ten często może mieć inne. Na ten przykład rzeczne lub odległościowe feedery Koruma mają gruby blank, kojarzący mi się z zamierzchłymi czasami :) Nie mają też tak miękkiej pracy jak brzanowe, jednak lepiej zapewne zacinają dzięki temu, zarzucają też na pewno dalej.

Ogólnie na rzeki potrzebny jest feeder, który pod uciągiem nie wygina się w parabolę, ale tylko jego szczytowa część to robi. Jest to też ważne aby dobrze odczytywać brania. Kijami brzanowymi nie trzeba daleko rzucać, więc nie mają budowy takiej jak kije odlegościowe, które muszą być solidniejsze. Taki Korum Quiver dobrze się sprawuje z obciążeniem do 70-80 gramów, powyżej już zarzut jest utrudniony. Dlatego ogólnie brzanówki to takie odchudzone karpiówki, aby można nimi zarzucać sporymi koszykami, niekoniecznie daleko. Brania brzan są trudne do przegapienia, stąd taka konstrukcja. Same feedery do łowienia brzan stosuje się rzadziej, zazwyczaj na mniejszych rzekach lub gdy uciąg jest mały i można stosować koszyki do 60 gramów. Na Trencie na przykład ten kij nie jest dobry do brzan tak jak wersje bez miękkiej szczytówki.

Ogólnie jednak sam feeder brzanowy nie musi być do łowienia brzan, raczej do wszystkiego. Jest mocniejszy niż tradycyjne konstrukcje, więc lepiej radzi sobie z większymi ciężarami , na przykład dużymi podajnikami do Metody 56 gramów. Jest idealny do łowienia leszczy, dwie wymienne końcówki (4 i 6 lb) pozwalają na dobry odczyt brań. Jest to jednak przeciętny kij do łowienia płoci.

Ogólnie projektując kij na rzekę, można pomyśleć co chcemy łowić. Na zawodach łowi się wszystko, więc kij musi dobrze wskazywać brania mniejszych ryb, poradzić sobie za to z rybą większą. Pod brzanę natomiast kij musi dobrze miotać większe ciężary i nie uginać się pod uciągiem zbyt mocno, jednocześnie być na tyle progresywny, że zapewnia iż waleczna ryba, powyżej kilograma już, ma amortyzację. Sztywny kij przy odjazdach brzan spod nóg powodować może spinki, nawet hak z zadziorem nie pomaga.
Lucjan

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 12.11.2018, 09:41 »
Dzięki Luk za dokładne przedstawienie sprawy :beer: myślę, że pomoże to nie jednemu koledze, który ma dylemat co kupić ;) Osobiście zostanę przy feederkach, jednak to kijki bardziej uniwersalne :thumbup:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #13 dnia: 12.11.2018, 09:51 »
Typowe feedery rzeczne są jednak sztywne i mają akcję szczytową, w wielu przypadkach są do połowu ryb takich jak leszcz. Jeżeli się nastawiamy na brzany, musimy mieć na swój sposób bardziej finezyjny sprzęt. Bardzo często zrywa się przypony na brzanach, gdyż ta ryba jest bardzo silna, od początku walki muruje do dna, szuka kryjówek w zawadach. A zanim wprowadzimy ją do podbieraka mamy zagwarantowane kilka odjazdów. Nie każdy kij się do tego nada. Nie każdy też ma takie umiejętności aby sobie poradzić z taką rybą. Feedery komercyjne do połowu karpia (do 5 kg) maja specyficzna akcję, dzięki czemu jest to o wiele skuteczniejszy sprzęt. Podobnie jest z brzanowymi kijami. Ich amortyzacja przy nagłych zrywach daje nam większe szanse na skuteczny połów.

Pytanie co łowimy i gdzie. Na silnej rzece, łowiąc 'wszystko', musimy mieć kij o akcji szczytowej, pokazujący najdelikatniejsze brania pomimo ciężkiego koszyka. Przy nastawieniu na brzany, nie potrzebujemy takiej dokładności. Dlatego jest to kij do łowienia większych ryb.

Na przykład wiele razy na zestawie brzanowym wiesza się jakiś kiełb, okonek. Oprócz quivera, mało który kij brzanowy pokaże brania. Pamiętam jak rok temu, na moich brzanówkach 2.5 lb nie widziałem jak wisiały mi tam klenie 25-35 cm! To już spore ryby, miałem koszyki 85 gramów - i pomimo tego nie widziałem dobrze brań. Dlatego jest coś za coś :)
Lucjan