Autor Wątek: Preston Tyson 10 ft & Preston Inertia 420 - prezentacja  (Przeczytany 19567 razy)

Offline tstg

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Łowie, bo lubię :)
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Preston Tyson 10 ft & Preston Inertia 420 - prezentacja
« Odpowiedź #60 dnia: 26.01.2019, 15:24 »
Właśnie to trochę problem na każdym forum tematycznym. Ktoś kupuję coś, jest happi i nagle wszyscy starają się udowodnić, jakie badziewie kupił. No ja wiem, że najlepiej kupować feedery Drennana Acolyte i Stelle, ale nie każdego stać. Wiem, że nie promujecie najdroższych produktów za wszelką cenę, ale cieszmy się razem. Niszczymy ludziom radość z tego co kupili :) Cieszmy się sprzętem razem :)

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 211
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #61 dnia: 26.01.2019, 16:02 »
Dlaczego większość firm wędkarskich wciska nam takie kołowrotki?? dokładnie z tych samych powodów, dla których np  producenci współczesnych smartfonów, oferują telefony bez możliwości wymiany baterii...

Ku pokrzepieniu serca dla koleżanki Ani... Jakieś dwa lata temu podpiąłem kołowrotek Jaxona pod picerka Garbolino, go przetestować, bo akurat nie miałem innego wolnego. Żeby było śmieszniej to kołowrotek podlodowy za jakieś 40 zł :D Działa do dzisiaj. Na tyle dobrze, że go nie wymieniam nawet :D Skoro ten tani Jaxon wytrzymał 2 lata, to Twój powinien przetrwać nawet dłużej :D

Adnotacja moderatora:
Prosimy zwracać uwagę na to, że po znaku interpunkcyjnym powinien znajdować się odstęp: piszemy "ten, który", a nie "ten ,który", ani też "ten,który".

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #62 dnia: 26.01.2019, 16:49 »
Właśnie to trochę problem na każdym forum tematycznym. Ktoś kupuję coś, jest happi i nagle wszyscy starają się udowodnić, jakie badziewie kupił. No ja wiem, że najlepiej kupować feedery Drennana Acolyte i Stelle, ale nie każdego stać. Wiem, że nie promujecie najdroższych produktów za wszelką cenę, ale cieszmy się razem. Niszczymy ludziom radość z tego co kupili :) Cieszmy się sprzętem razem :)

Ty tak na serio? ???

Buble czy szemraną jakość jaką sprzedają nam "producenci" należy wytłuszczać i piętnować.
Nie jedna/jeden z nas się naciął, i to zapewne nie jeden raz. Mógł to być kijek na ryby, żyłka, szczotka do zębów, telewizor czy nawet samochód.
Gdyby ludzie tak ochoczo i rzetelnie opisywali niektóre sprzęty na forach, przedstawiali ich wady i zalety, jak w komentarzach "poklepują" się po pleckach i deklarują wątpliwą radość z zakupu innych - świat byłby na pewno lepszy ;)
Dla mnie prawda i prawdziwe opinie mają większą wartość.

Nie sądzę, by Ani runął świat w gruzach :P
Pójdzie na ryby, połowi, nacieszy się sprzętem. Jak zacznie dziać się coś złego, to wie na czym stoi i wybrnie w taki czy inny sposób z sytuacji.
Czesiek

Offline Ania

• Ekspert
  • Reputacja: 223
  • Trotka Warszawa
« Odpowiedź #63 dnia: 26.01.2019, 19:17 »

Rozumiem o czym mówisz, jednak kupując Inertie wiedziałam poniekąd na co się piszę. Był to jeden z nielicznych zakupów, ktore zrobiłam w ciemno. Wiedziałam, że to nowość i nie będzie zbytnio opinii. Zaryzykowałam wiedząc, że kręciołek jest budżetowy, więc to nie jest maszynka typu Centris, mimo że logo to samo :D Nie jestem rozczarowana tym, co jest w środku, bo jednak się tego spodziewałam i dobrze, że takie fachowe opinie możemy wszyscy tutaj poznać. Ja sama nie rozkręciłabym kołowrotka i nie byłabym w stanie opowiedzieć co mu "duszy gra" 😀 Fakt, że jest zrobiony jak jest odzwierciedla też cena. Teraz jestem jeszcze bardziej ciekawa jak się sprawdzi nad wodą i dam znać jak nim pokręcę 🤗
Ania

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #64 dnia: 26.01.2019, 19:47 »
Aniu za recenzję :thumbup: Co do młynka Prestona mocne rozczarowanie :facepalm: Mimo wszystko, oby służył jak najdłużej ;) Oczywiście Czesiu dla ciebie też :thumbup:

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #65 dnia: 26.01.2019, 22:43 »
Anka, kręć młynkiem, sprawdzaj go w praktyce. Jedyne co ryzykujesz, to jego wyeksploatowanie - co prędzej czy później dopadnie każdy młynek, nieważne z jakiej półki cenowej. Podziel się opinią z łowienia, doświadczeniami - i dzięki temu każdy skorzysta. A nowy kołowrotek zawsze jakiś się dobierze, jeśli tylko będzie potrzeba ;)

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #66 dnia: 27.01.2019, 11:30 »
Nie podzielam zdania ,że wszystko co Chińskie jest kiepskie.
Wszystko zależy od zleceniodawcy.
Taki Preston przeznacza jakąś tam kwotę na produkcję w Chinach i ani grosza więcej.
Więc przy produkcji używają materiałów w ściśle określonym budżecie.
Przechodzi to przez ręce testerów i sama firma dokładnie wie jaki ma produkt.
Piękna reklama i mamy taki bubel.

Gdyby zlecono Chińczykom zaprojektowanie kołowrotka i za to odpowiednio zapłacono, to myślę, że coś ciekawego ze zlepków kopiowanych i swoich własnych inżynieryjnych przemyśleń mogli by stworzyć.
Do tego odpowiednie materiały i bez braków jak np. Czesiek pokazał.

To, że produkcja jest tania to wynika tylko z jakości a nie z niczego innego. Mogę się mylić, lecz takie mam przekonanie.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline maksz100

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #67 dnia: 27.01.2019, 12:20 »
Jest kilku chińskich "producentów" na ali, każdy ma swojej ofercie młynki za 50 i 250PLN!
Kupując najtańsze sami się skazujemy na produkt dramatycznie niskiej jakości, któremu raczej nikt nie zaufa..

https://www.aliexpress.com/item/KastKing-Kodiak-Saltwater-Spinning-Reel-Full-Metal-Body-10KG-Drag-Boat-Fishing-Reel-with-11-BBs/32690958637.html

Są także "premium" chinole :D
Z tymi już można spokojnie pójść na ryby i łowić, wykonanie i praca odpowiednie(chinole mają jeden zasadniczy problem, hamulec nie jest jakiś ultra płynny).
I nie mają fajnego/znanego logotypu..

Prawdopodobnie młynek z linku importowany przez znaną firmę kosztowałby +400 PLN

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #68 dnia: 27.01.2019, 13:30 »
Oczywiście, że nie wszystkie chińskie produkty są złe.
Zapewne Chinole są w stanie produkować o wiele lepszy sprzęt, ale ktoś musi im to zlecić, pokazać lub przekazać technologię, projekty itd.
Niestety większość producentów bierze to, co Chińczycy sami sobie wymyślili lub mówiąc wprost- skopiowali, przy okazji żądając pewnych zmian typu szpule, korbki, kolorki. Jeśli ktoś na bieżąco kontroluje jakość, wprowadza pewne standardy, to wychodzi z tego całkiem znośny produkt. Biorąc pod uwagę ceny, to kilka konstrukcji było wartych uwagi, np Cresta M&F, Cresta EXT, Browning Black Viper, Fox Eos.... Zapewne jest kilka więcej, to tylko przykłady, będą kolejne.

Jednakże sporo produktów to słabe materiały i rozwiązania, niezbyt duża precyzja. Sam fakt, że rotor się obraca jak przekręcę korbką nie znaczy, że sprzęt jest świetny.

Problem jakości polega na tym, że najwięksi dysponują odpowiednią technologią, parkiem maszynowym, materiałami, projektami, patentami, inżynierami itd.
Stąd też trudno znaleźć innowacyjne rozwiązania techniczne w chińskich kołowrotkach, albo też w kołowrotkach oferowanych przez mniejsze firmy(np Ryobi). Może po prostu kłóci się to z ich założeniami, produkują ogromną ilość "tandety" nie inwestując ogromnych pieniędzy w technologię, i pewnie jest to dobry sposób na biznes, na zarobek.
Nie spotkałem jeszcze kutych na zimno, czy też wycinanych z jednego kawałka zagęszczonego materiału przekładni w "chińczykach". Nie spotkałem rozwiązań napędowych, hamulcowych czy posuwu, których nie wprowadziła już wcześniej jedna z firm wielkiej 3 ;)

Często w takich dyskusjach pojawia się problem zasobności portfela.
Oczywiście można kupić kołowrotek na bazarku, użytkować, łowić nim całkiem ładne ryby i "nabijać" się z frajerów, którzy wydali grube $$ na swoje maszynki (bo i tak bywa) :P
Tutaj jednak warto wziąć pod uwagę, że wszystkie te rozwiązania, które w taniej konstrukcji się sprawdzają i pozwalają łowić ładne rybki, wprowadzili dawno temu najważniejsi na rynku gracze.
Dysponując budżetem 50 lub 100zł ciężko kupić extra sprzęt i to na dodatek od uznanego producenta.
Jednakże kwota 150 lub 200 zł to już możliwość znalezienia czegoś w miarę dobrego i trwałego. Niestety trzeba się liczyć z tym, że nie będzie tam "węglowego hamulca", "12 łożysk ze stali nierdzewnej" i "korpusu z superduralu".
Czesiek

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #69 dnia: 27.01.2019, 13:31 »
Jest kilku chińskich "producentów" na ali, każdy ma swojej ofercie młynki za 50 i 250PLN!
Kupując najtańsze sami się skazujemy na produkt dramatycznie niskiej jakości, któremu raczej nikt nie zaufa..

https://www.aliexpress.com/item/KastKing-Kodiak-Saltwater-Spinning-Reel-Full-Metal-Body-10KG-Drag-Boat-Fishing-Reel-with-11-BBs/32690958637.html

Są także "premium" chinole :D
Z tymi już można spokojnie pójść na ryby i łowić, wykonanie i praca odpowiednie(chinole mają jeden zasadniczy problem, hamulec nie jest jakiś ultra płynny).
I nie mają fajnego/znanego logotypu..

Prawdopodobnie młynek z linku importowany przez znaną firmę kosztowałby +400 PLN

Jak się nie mylę, to ten Kastking był w barwach Trabucco, i kosztował znacznie więcej niż 400zł, znacznie, znacznie więcej ;)
Czesiek

Offline tstg

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Łowie, bo lubię :)
« Odpowiedź #70 dnia: 27.01.2019, 14:25 »
Jeśli chodzi o kołowrotki z Chin to Np. dragonowski Flash 730

https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-spiningowy-dragon-flash-730-5-lat-gwar-7711648500

To to samo co Kastking summer.

https://www.google.com/search?q=kastking+summer&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiUkKTTh47gAhXFKiwKHQdPAUcQ_AUIDigB&biw=1920&bih=959#imgrc=uwic-xDNASA3HM:

Lekkie zmiany w designie. Oczywiście, to żadna nowina, że Dragon to importer. Jak wiele innych firm.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #71 dnia: 27.01.2019, 19:23 »
Po co Preston, drenan czy korum pakuje się w kołowrotki skoro nie ma o tym pojęcia bez sensu sami sobie w kolano strzelają :facepalm: a najlepsze jest to ,że maszynki ich tanie nie są :thumbdown:

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #72 dnia: 27.01.2019, 19:27 »
Jacku to ,że marka Tica nie jest popularna w Polsce nie znaczy ,że jest zła przez lata ich kołowrotki spiningowe i karpiowe były w ścisłej czołówce ;) Tica scepter to legenda wśród karpiarzy z kolei talismany wśród spiningistów z tego co kojarzę :beer:

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #73 dnia: 27.01.2019, 19:59 »
Chwila, chwila, w temacie marki Tica napisałem tylko tyle:

Znajdźcie fabryki z szyldem Ryobi i Tica ;)

Fakty są takie, że swego czasu sporo namieszała u nas Tica Libra, zanim popularne stały się Zaubery i ich klony. Mój wędkarski towarzysz łowił Librą, pewne ze cztery lata, i to były wspaniałe lata, bo nigdy tak bardzo nie zanosiłem się ze śmiechu, gdy w czasie rzutu zamykał mu się kabłąk, a on wykrzykiwał wiązankę popularnych przekleństw :) Gdy kupił Red Arca, był wniebowzięty, jednak rozrywka nad wodą się skończyła...

Powtarzam, rozróżniajmy firmy produkcyjne od marek, skoro mamy rozmawiać o kołowrotkach. Dla ułatwienia: Shimano to firma produkcyjna, Jaxon to marka.

Jacek

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #74 dnia: 27.01.2019, 20:13 »
Zgadzam się Jacku,że daiwa,shimano ,okuma to teraz producenci i potentaci ale tica ,spro,ryobi jako marki też mają ciekawe kołowrotki ;)