Autor Wątek: Zanęta do metody - czy łączyć z pelletem?  (Przeczytany 23360 razy)

Offline Hein

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 18
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Zanęta do metody - czy łączyć z pelletem?
« Odpowiedź #15 dnia: 03.05.2015, 11:38 »
U mnie na łowisku miesiąc temu nr.1 to była parówka ,teraz kulki tutti frutti i kukurydza z puszki. Łowię na wszystko ,sprawdzam wszystko co mam w asortymencie czyli wszelkiej maści kulki rozmiar 8 ,10mm smaki od śmierdziuchów po powiedzmy truskawkowy. Mam też kulki bezzapachowe i na nie również biorą ryby (w sumie te kulki pachną jak proszek do prania tak mi się zapach kojarzy :)) Pellety różne od 6 do 10 mm zakładam na gumeczke ,szukam co dzidiaj rybom pasuje. Wędkowanie zawsze zaczynam od ostatniego kilera czyli teraz np.kulki tutti frutti, a na 2 wedce szukam co może dzisiaj lepiej smakować .Polecam np.kuleczki Lorpio nie są drogie i gama smaków bardzo popularna na naszych wodach. Nie wiem jak koledzy ale u mnie lepiej się sprawdzają kulki tonące ,na pop-upy mam mniej brań .Pozdrawiam
Krzychu

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #16 dnia: 03.05.2015, 13:14 »
U mnie zdecydowanie lepiej idzie na tonące, mimo że mam kilka dobrych "dyżurnych" pop-upów. Ale spotkałem 2 lata temu 2 studentów (chyba) co wymiatali kosmicznie na metodę i "pop-upy" (ale nie powiedzieli jakie).
;)

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 03.05.2015, 15:33 »
Widzę, że koledzy już napisali, co można mieszać i z czym. Ja tylko dodam, że warto jest eksperymentować i poszukać własnego sposobu na sukces. Pamiętaj, że to co działa jednego dnia jako killer, następnego dnia może w ogóle nie działać. Ja zawsze jak łowię na dwie wędki, to na każdej mam inną zanętę i czasami jest tak, że biorą ryby na obie wędki - tutaj dodam, że zarzucam w to samo miejsce oba zestawy :D. Co do pelletów w przynęcie, to do metody max 3 mm, zazwyczaj mieszam ten sam wymiar, ale różne pellety i oczywiście jak Luk 50/50 z zanętą. Jeśli łowię z koszyczkiem, to wtedy mieszam w wiaderku wszystko co mam dostępne - ja to naszywam śmietnikiem, i do koszyka, a na haczyk robale :)
Robert

Offline dfq

• Ekspert
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #18 dnia: 03.05.2015, 17:31 »
u mnie w tę wiosnę działają na razie tylko śmeredziuchy, a owocowe które pieknie się spisywały jesienią  teraz zupełnie słabo. A pellecik na przynete przewaznie rozmiarowo 8 czasem 12, niekiedy kulka pop-up z pellecikiem :P
Znów jestem

Offline tomkol44

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #19 dnia: 14.05.2015, 13:38 »
chłopaki ja osobno rozrabiam mix i pellet (najczęściej 2mm) łącze je warstwami w koszyku od samego miksu jeśli chce trochę posmużyć, potem na spód mix na górę pellet - wtedy dolny mix ładnie rozsypuje pellet, czasami zdarza się sam pellet jak ryba jest w łowisku . pokombinuj w ten sposób lub znajdz własny. standardem jest natomiast mieszanie mixu z peletem 50/50

Offline wadziol

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
« Odpowiedź #20 dnia: 14.05.2015, 13:42 »
chłopaki ja osobno rozrabiam mix i pellet (najczęściej 2mm) łącze je warstwami w koszyku od samego miksu jeśli chce trochę posmużyć, potem na spód mix na górę pellet - wtedy dolny mix ładnie rozsypuje pellet, czasami zdarza się sam pellet jak ryba jest w łowisku . pokombinuj w ten sposób lub znajdz własny. standardem jest natomiast mieszanie mixu z peletem 50/50

:thumbup:
Marcin
Matrix Team Poland / FKK Wrocław

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
« Odpowiedź #21 dnia: 02.03.2017, 20:27 »
Odkopie troszkę temat.
Tak sobie oglądam rózne filmiki albo lepie kulki i wrzucam, do szklanki i wychodzi mi że przy takim miksie:

2 części dobrej zanęty, 1 część taniej zanęty jako wypychacz, 1 część pelletu

- jak namoczę pellet przed dodaniem do zanęty to on jest mniej widoczny w wodzie i wizerunkowo wtapia on się w zanętę
- jak wymieszam wszystko na sucho a później dodaje wody tak aby uzyskać konsystencje gotową do koszyka i wpada to do wody to pellet bardziej jest widoczny.

Czy dobrze kombinuje że dla rybek i dla nas to chyba lepiej, zanęta nęci a pellet który z niej wypada jest bardziej widoczny i zatrzymuje ryby w pobliżu, wiec nie kumam czemu wszędzie jest podane aby pellet moczyć przed dodanie do zanęty?

Jak wy to robicie? Ja w zeszłym roku moczyłem ale w tym chyba zacznę miksować na sucho.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline Czarosław

• Ekspert
  • Reputacja: 48
« Odpowiedź #22 dnia: 02.03.2017, 20:40 »
Ja zawsze rozrabiam razem. Wsypuję do wiaderka/pojemnika zanętę, pellety i nawilżam z reguły z jakimś atraktorem.
Często mieszam różne zanęty, pellety. Nie tylko granulacja i zapachy. Z powodzeniem łowie na halibutowy. Nic się nie rozwala, nie robi się żadna ciapa, jak to wielu mówi

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zapraszam do polubienia mojej strony!
https://m.facebook.com/FeederRadomTeam/
Pozdrawiam, Cezary 😜

Offline Sebek Francja

• Ekspert
  • Reputacja: 231
  • Bez wędki czuję się jak nie facet
    • Wędkarstwo Francuskie
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #23 dnia: 02.03.2017, 21:33 »
Odkopie troszkę temat.
Tak sobie oglądam rózne filmiki albo lepie kulki i wrzucam, do szklanki i wychodzi mi że przy takim miksie:

- jak namoczę pellet przed dodaniem do zanęty to on jest mniej widoczny w wodzie i wizerunkowo wtapia on się w zanętę
- jak wymieszam wszystko na sucho a później dodaje wody tak aby uzyskać konsystencje gotową do koszyka i wpada to do wody to pellet bardziej jest widoczny.

Czy dobrze kombinuje że dla rybek i dla nas to chyba lepiej, zanęta nęci a pellet który z niej wypada jest bardziej widoczny i zatrzymuje ryby w pobliżu, wiec nie kumam czemu wszędzie jest podane aby pellet moczyć przed dodanie do zanęty?

Jak wy to robicie? Ja w zeszłym roku moczyłem ale w tym chyba zacznę miksować na sucho.
Mieszam zanętę oddzielnie a później dodaję nawilżony pellet.
Chodzi w tym oto, że jak dodamy suchy pelet to on będzie chłonął wodę z zanęty i trzeba będzie ją dowilżać często.
Jasne jest to, że po dodaniu pelletu już nie przetrzemy przez sito, a dla mnie jest to bardzo ważna czynność.

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #24 dnia: 02.03.2017, 22:07 »
Również jak Sebek. Rozrabiam zanętę, osobno pellet namaczam , a potem łącze :)
Krzysztof

KrzysztofS

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 02.03.2017, 22:28 »
Odkopie troszkę temat.

Jeżeli zanęta nie "pracuje" to tak samo nęci jak pellet.
Zanęta ma być namoczona oddzielnie, pellet oddzielnie. Jeżeli coś będzie za suche to będzie absorbowało wodę z drugiego składnika. Nigdy nie wiemy na co będą ryby w danym dniu najlepiej reagowały - zanęta, pellet czy mix.

Offline gilala

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 03.03.2017, 08:09 »
U mnie wszystko zależy od tego jak zamierzam łowić:
- jeśli tylko pelletem to namaczam go do odpowiedniej konsystencji/kleistości
- mix 50/50 namaczam zanętę osobno i pellet osobno, tylko pellet moczę o wiele krócej niż w przypadku powyżej, właściwie można powiedzieć, że go zwilżam
- mix 70/30 lub 30/70 - bo taki też stosuję ale tylko do koszyka. W takim przypadku stosuję suchy pellet ale mieszam go z zanęta albo w samym koszyku, nabijając koszyk, lub też małymi porcjami, ponieważ tak jak pisza koledzy potrafi on wchłaniać wilgoć z zanęty, ale nie jest to proces "osuszania zanęty" .
Generalnie ja zawsze dwie-trzy pierwsze godziny testuje, szukam i próbuję co spodoba się rybom. Czasami wyniki są zaskakujące, ale to jest piękne w tym hobby. 
Robert

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 03.03.2017, 08:13 »
Ja również przygotowuje osobno i później mieszam przed ubiciem podajnika tyle ile chce. Co któryś podajnik idzie sam pellet, czasem robię 50:50.
Jak połączysz wszystko przed nawilżeniem to nie przetrzesz przez sito.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
« Odpowiedź #28 dnia: 03.03.2017, 08:18 »
Ja nie przecieram prze sito (i tak później zgniata się to w koszyku/podajniku) a staram się nosić jak najmniej bambetli ze sobą dlatego tak kombinuje bez namaczania bo odpada jedna miseczka z gratów do targania.
Potestuję w tym roku suche mieszanki najwyżej będę dowilżał co jakiś czas zanętę.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline gilala

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 03.03.2017, 08:31 »
Ja również przygotowuje osobno i później mieszam przed ubiciem podajnika tyle ile chce. Co któryś podajnik idzie sam pellet, czasem robię 50:50.
Jak połączysz wszystko przed nawilżeniem to nie przetrzesz przez sito.

Michał jak to nie przetrze, pewnie że przetrze :)
Robert