Ultegra 5550 ci4+ , jest top.
Używam pod Daiwy Windcast 3,6 , 3,9 i hf2.
Nie da się porównać do innych kołowrotków gdy połowisz na dystansie 80 m przez kilka godzin ,przerzucając zestaw co 5 minut.
Łatwość zwijania koszyka 70 gr. I szybkość z jaką się to robi przy takiej orce łatwo docenić.
Na dystansie 80m ,nie za bardzo da się przerzucać co 5 min. Co 10min,to już jest dla mnie bardzo często.
A co do zapytania,to akurat światło przelotki,równe 20mm,nie potrzebuje wielkiej średnicy szpuli do dystansu. Cały poprzedni sezon,do właśnie takiej przelotki,używałem taniego by Dome o szpuli 60mm i wystarczało to do łowienia na 75,czasem 80m. Fakt nawój nie 100cm,ale to akurat mit,że większy nawój=szybsze ściąganie,w praktyce czasowo nie robiło mi to różnicy,a przekładnia dużo mocniej dostaje w plecy. ( Swoją drogą gdy zwijam pusty zestaw ,pompuję i dzięki temu szybciej zwinę ,a kołowrotek tak nie przeciąża się).
Różnicę w rzucie robi wysokość nawoju szpuli i tu warto poszukać dokładniej. Takie przyzwoite min.to 25mm.
Browning Viper ma dobre parametry rzutowe,ale jest delikatny na trudne warunki i ciężkie łowienie.
Okuma c-fight 6000 jest ciekawa. Ewentualnie by Dome seria fine,choć to to samo co Viper,ale tańsze.
Ciężko ogólnie kupić coś dystansowego we w miarę rozsądnych pieniądzach,co by nie ważyło 0.5kg i więcej,dla tego sam posiadam trzy powerfightery 6000 ,z czego używam jednego (który nie chce się zajechać),a reszta leży na zapas.
Popatrz na Okumę custom 55 clx. Przyzwoita waga i wielkość szpuli oraz dobra wytrzymałość.