Autor Wątek: Kołowrotek dalekiego zasięgu  (Przeczytany 64571 razy)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Kołowrotek dalekiego zasięgu
« Odpowiedź #225 dnia: 30.01.2022, 20:06 »
Problem w tym, że ilość wyciągniętej linki z kołowrotka nie jest tożsama z odległością, na jaką leci podajnik, zestaw czy cokolwiek innego. Jedynym sposobem pomiaru jest rzucanie np. na łące i mierzenie odległości miarą. Reszta to bajdurzenie.

Jacek

Offline MaRaS!

• Ekspert
  • Reputacja: 63
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #226 dnia: 30.01.2022, 20:08 »
Może i da się rzucić tą odległość przy bardzo dobrze dobranym sprzęcie i sprzyjającym wietrze lub jego braku. Z tym, że nie wierzę w powtarzalność rzutów na 80-90 metrów wędziskiem 3,3m tym bardziej przy zmiennym lub bocznym wietrze...
Oczywiście jak najbardziej się tutaj zgodzę, warunki muszą być dobre akurat wtedy było bezwietrznie, ale uważam żeby łowić powtarzalnie i bardzo daleko to muszą być dobre warunki bo nawet delikatny wiatr i będzie zmieniał dramatycznie miejsce gdzie będzie wpadał zestaw i to bez znaczenia czy kij 3m czy 4m.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #227 dnia: 30.01.2022, 20:08 »
Może i da się rzucić tą odległość przy bardzo dobrze dobranym sprzęcie i sprzyjającym wietrze lub jego braku. Z tym, że nie wierzę w powtarzalność rzutów na 80-90 metrów wędziskiem 3,3m tym bardziej przy zmiennym lub bocznym wietrze...
Na forum był film,gdzie ktoś Diplomatem 3.3m ,rzucał coś koło 90m. Potem okazało się to nierzetelne.

Sam ,swoimi kijami 3.3m,Metodą 50g ,dosięgam 60m w bezwietrzną pogodę,ale to jest męczarnia,duży rozrzut. 55m jest ostatecznie komfortowe. Piszę o łowieniu.

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #228 dnia: 30.01.2022, 20:14 »
Kijem feederowym, długości 3.3 m nie da się łowić na 80 m (odmierzane na kijkach z rzucaniem do klipa). Koniec i kropka.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #229 dnia: 30.01.2022, 20:17 »
Problem w tym, że ilość wyciągniętej linki z kołowrotka nie jest tożsama z odległością, na jaką leci podajnik, zestaw czy cokolwiek innego. Jedynym sposobem pomiaru jest rzucanie np. na łące i mierzenie odległości miarą. Reszta to bajdurzenie.
Przy metodzie raczej łowi się z klipem więc jeśli podajnik dobije linkę do klipa i nie będzie mocnego bocznego wiatru to osiągnięta odległość będzie bardzo dokładna, u mnie przeważnie pozostaje około metr luźnej linki do napięcia zestawu. Rzucając bez użycia klipa to faktycznie trochę takie bajki, chyba że ktoś zwinie nadmiar luzu, zaznaczy na klipie i później sprawdzi faktyczną odległość. Co do do odległości to używając feedera 3,9m i małego (za małego) kołowrotka 4000 z żyłka 0,26 przy bezwietrznej pogodzie jestem w stanie łowić w miarę dokładnie na 80-85m. Pewnie gdybym częściej niż 2-3 razy w sezonie łowił w tej sposób to celność byłaby lepsza 🙂. Z tym, że mój zasięg ramion jest dość solidny.

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #230 dnia: 30.01.2022, 20:18 »
Jaki jest sens bawić się w dystans z wędka 3.3 m i ładować ją z całej siły tracą celność. Czy tą wędką da radę rzucić 30- 50 razy co powiedzmy 5 minut. Ja po 30 - 40 rzutach w okolice 80 m zaczynam odczuwać zmęczenie a mam kij 4.2 m który nie potrzebuje takiej energii włożonej w rzut żeby osiągnąć taki dystans.

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #231 dnia: 30.01.2022, 20:29 »
Panowie ja się trochę wtrącę w dyskusję.
Wydaje mi się, że żyjecie w przekonaniu iż kij 3,3 z cw do 60g to jest delikatna witka do łowienia na 40m. Muszę Was wyprowadzić z błędu, kto z Was nie miał tego blanku w ręce to nie uwierzy ile ma zapasu mocy. To nie jest przeciętny feeder 3,3m tylko bardzo mocny kij ważący aż ponad 200g ! Ta waga nie jest spowodowana jego wykończeniem tylko wpływa na to miąższość blanku. I właśnie ten blank pozwala osiągać daleki dystans. Słynną Daiwą SLR 11ft wspomniany Przemek Solski łowił na 90 metrach. Oczywiście to już jest kij 2 droższy od N ZONa ale proszę tu nie pisać, że się nie da.
To czy ma sens używanie takiego wędziska na 80+ metrach to inna sprawa. Ja osobiście wybrałbym dłuższą wędkę z odpowiednio dużym młynkiem ale to nie oznacza, że się nie da na upartego tak łowić.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #232 dnia: 30.01.2022, 20:44 »
70-80m przy dobrym wędzisku min. 3.6m + kołowrotku z rzutową szpulą jest pewniakiem co rzut, jak ktoś umie rzucać. No i oczywiście warunki pogodowe są korzystne, tudzież nie ma porywistego wiatru. 100m i lepiej to już inna bajka. Jest potrzebna i siła i technika i pogoda.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #233 dnia: 30.01.2022, 20:46 »
Panowie ja się trochę wtrącę w dyskusję.
Wydaje mi się, że żyjecie w przekonaniu iż kij 3,3 z cw do 60g to jest delikatna witka do łowienia na 40m. Muszę Was wyprowadzić z błędu, kto z Was nie miał tego blanku w ręce to nie uwierzy ile ma zapasu mocy. To nie jest przeciętny feeder 3,3m tylko bardzo mocny kij ważący aż ponad 200g ! Ta waga nie jest spowodowana jego wykończeniem tylko wpływa na to miąższość blanku. I właśnie ten blank pozwala osiągać daleki dystans. Słynną Daiwą SLR 11ft wspomniany Przemek Solski łowił na 90 metrach. Oczywiście to już jest kij 2 droższy od N ZONa ale proszę tu nie pisać, że się nie da.
To czy ma sens używanie takiego wędziska na 80+ metrach to inna sprawa. Ja osobiście wybrałbym dłuższą wędkę z odpowiednio dużym młynkiem ale to nie oznacza, że się nie da na upartego tak łowić.

Nie chodzi o to, że blank jest delikatny bo są oczywiście feedery o mocnych blankach. Chodzi o jego długość, konstrukcję, wielkość i ilość przelotek oraz szybkość gaśnięcia. Takim kijem, ze względu na prawa fizyki nie da się łowić na dystansie 80 m nie wspominając o 90. Niezależnie od tego z czego byłby zrobiony i ile by nie kosztował.

Wielokrotnie słyszałem, że ktoś gdzieś rzucał na 90 m wędką 3.3 do feedera. Jednak jakoś nigdy tego nie widziałem ani na żywo ani na filmie.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #234 dnia: 30.01.2022, 21:09 »
Wszystkie tamaty w których jest poruszany jest maksymalny dystans łowienia łączy jedno - brak możliwości rostrzygnięcia. Jeden łowi cały dzień do klipa z pełnym zatrzymaniem i ułożeniem zestawu na wodzie. Kolejny używa klipa bardziej jako luźny wyznacznik odległości i czasem dorzuci na luźnej żyłce a czasem metr mu zabraknie, z kolei inna osoba wie ,że łowisko ma 200 m szerokości i przecież widzi ,że dorzuca do połowy więc 90 metrów jak nic .Inny łowiąc na zawodach chce przerzucić wszystkich i wali jeden rzut ile fabryka dała. Każdy z tych przypadków poda zupełnie inną maksymalną odległość łowienia.
Łowiąc kilka dobrych lat z dystansu myślałem ,że wszystko dopracowałem na maksa i więcej nie ma do poprawy. A jednak zmieniłem strzałówkę na grubszą bardziej miękką , zacząłem stosować cieższe podajniki z rurką i zyskałem sporo dodatkowych metrów więc czemu twierdzić ,że teraz to maks.
Jeśli ktoś łowi wędką 3,3 na 120 metrze brawo ;)

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #235 dnia: 30.01.2022, 21:09 »
Kolego Mikołaju jak już się powołujesz na fizykę to zaznajom się z pojęciem responsywności blanku, co na niego wpływa, weź pod uwagę, że technika idzie do przodu, mamy coraz cieńsze, coraz mocniejsze i coraz bardzie właśnie responsywne blanki. Nie otrzymasz tego wszystkiego w tańszych kijach ale w wyższej półce gdzie wchodzą bardziej zaawansowane konstrukcje już tak.
Masz swoje zdanie a ja mam prawo do swojego.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #236 dnia: 30.01.2022, 21:15 »
Wbrew pozorom nie ma większych różnic w maksymalnych odległościach uzyskiwanych kijami o tej samej długości i cw bez względu czy to daiwa turnament SLR czy Flagman cast master lub responsywna supera czy zemex. Naprawdę różnice nie przekraczają 10 % i to nie zawsze na kożyść droższego kija. Mówię to po teście conajmniej kilkudzisięciu różnych kijów do dystansu. Natomiast są kije mniej lub bardziej celne. Kije których naładowane blanki oddają mniej lub bardziej siłę włożoną w rzut . I takie którymi rzuca się po prostu przyjemniej.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #237 dnia: 30.01.2022, 21:31 »
Tak jak Zbyszek pisze, tanim kijem 3.3m rzucisz na 50m,drogim,dobrze uzbrojonym,progresywnym na 60m ,może z małym plusem. Prawdziwe różnice dystansowe , jakość blanku,jego uzbrojenie,daje długość 3.9m i większa,ale też nie na poziomie 30-40m,tylko maks 20 -25m,gdzie 80m jest realne każdym kijem 3.9m z cw +100g,zatem topowe ,dobrną do 100 - 105maks. Tak to wygląda i żadna magia tego nie zmieni.

Wędki 3.3m są mocne zgadza się,to również i moja ulubiona długość w feederze,ale one mają moc w dolniku ,gdzie trzeba przytrzymać rybę,a nie w sekcji środkowej,która odpowiada za nadanie właściwej energii rzutu.

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
« Odpowiedź #238 dnia: 30.01.2022, 22:20 »
A gdzie Gołota w tym zestawieniu? :P

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #239 dnia: 30.01.2022, 22:43 »
W tym roku zaplanowałem przed jednymi zawodami konkurs, zobaczymy jak daleko najlepsi Feederowcy w Polsce rzucają :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "