Autor Wątek: Tani bat na początek  (Przeczytany 13198 razy)

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method

Offline musashi

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Odp: Tani bat na początek
« Odpowiedź #16 dnia: 09.01.2019, 19:39 »
Odradzam tanie baty z włókna szklanego oraz z Decathlonu(wykonane z kompozytu).Proponuję wyłącznie włókno węglowe.
Żonie w 2018 roku kupiłem dla ,,zabawy,, taniego Jaxona Float Academy GTX 600 (realnie 5,80 mb) waga według katalogu 228 g
(sam nie ważyłem).Kwota za którą nabyłem wędkę po rabacie to 120 zł.Powiem tak ,bat trochę banan ale średnica dolnika
nieduża z dodatkowym oplotem wzmacniającym, przyzwoita waga ,naprawdę fajnie rekraacyjnie się na niego łowi.Dodam ,że nie
jestem rzecznikiem marki ,ogólnie nie przepadam za J... ale w tym roku dokupiłem bat z tej samej serii tylko w długości 800 pod
kątem zawodów.Sugeruję udać się do wędkarskiego rozłożyć ,pomachać i samemu ocenić-pozdro.

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #17 dnia: 05.06.2020, 02:34 »
Odgrzejemy...
Posiadam Jaxon Perseus Dura Pole 600. Niestety info o nim w sieci dosyć skąpe i nawet nie znam jego CW. Dziś kijek dał mi wiele radości z zabawy drobnicą , a na finał dzielnie wyholował sporego jazia :-)
Chciałbym dokupić jeszcze jeden bat w budżetowym pułapie cenowym o długości 7 metrów ( by mieć w zapasie o metr dłuższy , chyba że są jakieś "przeciw" batom 7 metrowym? ).
Co aktualnie polecicie w kwocie do 150zł co pozwoli pobawić się zarówno drobnicą jak i bez problemu poradzi sobie z jaziem, leszczem lub karpikiem w okolicy 1-1,5kg?

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 05.06.2020, 10:23 »
Jakieś dwa, może trzy lata temu przerobiłem sporo internetu za batem w tym budżecie. Wtedy VDE SX2 nie miał konkurencji. Jeżeli nic się nie zmieniło to stawiałbym na niego.
Panowie, policzmy głosy:

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #19 dnia: 05.06.2020, 13:08 »
Odgrzejemy...
Posiadam Jaxon Perseus Dura Pole 600. Niestety info o nim w sieci dosyć skąpe i nawet nie znam jego CW. Dziś kijek dał mi wiele radości z zabawy drobnicą , a na finał dzielnie wyholował sporego jazia :-)
Chciałbym dokupić jeszcze jeden bat w budżetowym pułapie cenowym o długości 7 metrów ( by mieć w zapasie o metr dłuższy , chyba że są jakieś "przeciw" batom 7 metrowym? ).
Co aktualnie polecicie w kwocie do 150zł co pozwoli pobawić się zarówno drobnicą jak i bez problemu poradzi sobie z jaziem, leszczem lub karpikiem w okolicy 1-1,5kg?
Raczej w tej cenie nie ma sensu kupować 7m, bo szybko się zrazisz. Tutaj minimum wędka pokroju Mikado Tournament, ewentualnie Robinson MX2/MX4, ale nie wiem jak wypadają do sprawdzonego mikado Tournament.
Wydatek to 300-400 zł.

Co do 6m to byle jaki o wadze 220g będzie dobry. Miałem SX2 i Mikado Intro pole, oba identyko jeżeli chodzi o parametry. Cenowo SX2 około 150 zł, a Mikado Intro niegdyś kosztował 80 zł jak był dostępny na allegro.

Offline Toke

• Tomek Wielgus - Rodbuilding
  • Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 48
« Odpowiedź #20 dnia: 05.06.2020, 13:30 »
Dosłownie tydzień temu kupiłem dzieciakom VDE SX2 5m, oglądałem też 6 - obydwa bardzo fajne.
Mam też Mistrall Siro Competition 500 , również bardzo fajny, nieco bardziej miękki , delikatniejszy niż SX2, a także nieco lepiej wyważony - obydwa polecam :)
Pozdrawiam.
Tomek

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 05.06.2020, 22:06 »
Jak na tle podanych przez Was wypadają Mistrall Tournament? Podobno też kijki warte zakupu?
I w kwestii cw.... 10-25 a 10-30g ... w którą stronę się kierować?
Aktualnie jaxonem łowię na spławiku 1 gramowym i efekty są od "szprotki" po jazia...
Buszują jednak w łowisku również amury, karpie, jesiotry, tołpygi....

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 05.06.2020, 22:52 »
Jak na tle podanych przez Was wypadają Mistrall Tournament? Podobno też kijki warte zakupu?
I w kwestii cw.... 10-25 a 10-30g ... w którą stronę się kierować?
Aktualnie jaxonem łowię na spławiku 1 gramowym i efekty są od "szprotki" po jazia...
Buszują jednak w łowisku również amury, karpie, jesiotry, tołpygi....
Fatalnie, kiepsko wyważone, a do tego bat strasznie się leje - piszę o wersji 7m. Taki tańszy mikado tournament bije go na głowę.

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 05.06.2020, 22:56 »
Tańszy?
Mistrall okolice 200zł. Mikado prawie 400 jeśli mowa o 7m.
Chętnie bym kupił mikado, ale niestety finansowo na razie nie podołam i szukam czegoś w okolicy 200zł , a wybrać chcę coś z polecanych, lekkich .... ciężki orzech do zgryzienia.

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 210
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #24 dnia: 05.06.2020, 23:21 »
Z tym budżetem nie ma sensu porywać się na 7-mkę. Z 6-tek w tym budżecie, dobrym wyborem będzie MX2. Bacik naprawdę fajny i dużym zapasem mocy. O klasę lepszy niz SX.

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 06.06.2020, 00:47 »
Tańszy?
Mistrall okolice 200zł. Mikado prawie 400 jeśli mowa o 7m.
Chętnie bym kupił mikado, ale niestety finansowo na razie nie podołam i szukam czegoś w okolicy 200zł , a wybrać chcę coś z polecanych, lekkich .... ciężki orzech do zgryzienia.
Moja pomyłka, myślałem, że piszesz o aqua competition w porównaniu do mikado tournament, za szybko czytam :)
Tak jak Stan pisze, 7m wszystko poniżej mikado tournamenta będzie Ci sprawiać spory dyskomfort w łowieniu.
Lepiej kupić raz, a porządnie.

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 06.06.2020, 00:54 »
Ok. Wypada więc dozbierać do mikado 7m lub kupić 6m MX2.
Podpowiedzcie mi jednak co da mi dodatkowy metr? Jakie plusy a jakie minusy 6 względem 7m?
Aktualnie operuję 6m i raptem kilka dni. Jedni mówią że 7m lepiej kupić jako drugi bat, inni na łowisku wręcz odwrotnie, twierdzą że wolą 6m bo 7m im jakoś nie podchodzi. I bądź tu mądry jak każdy co innego mówi.
No i jak z tymi cw w batach? Jedne do 20, inne do 25...jeszcze inne do 30g.... a mój jaxonperseus dura pole nawet nie jest opisany pod względem cw, chyba że starła się naklejka bo staruszkowi już lakier schodzi...

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 06.06.2020, 01:24 »
Ok. Wypada więc dozbierać do mikado 7m lub kupić 6m MX2.
Podpowiedzcie mi jednak co da mi dodatkowy metr? Jakie plusy a jakie minusy 6 względem 7m?
Aktualnie operuję 6m i raptem kilka dni. Jedni mówią że 7m lepiej kupić jako drugi bat, inni na łowisku wręcz odwrotnie, twierdzą że wolą 6m bo 7m im jakoś nie podchodzi. I bądź tu mądry jak każdy co innego mówi.
No i jak z tymi cw w batach? Jedne do 20, inne do 25...jeszcze inne do 30g.... a mój jaxonperseus dura pole nawet nie jest opisany pod względem cw, chyba że starła się naklejka bo staruszkowi już lakier schodzi...
Na cw nie patrz, bo i tak będziesz łowił spławikami rzędu 1-3g.
7m, bo jest uniwersalny. Tak samo jak na tyczkę 11-13m łowisz to tak 7m bat również pozwala Ci łowić na tej samej odległości co tyczka.
6m jest często za krótki, bo jednak te 2m (długość bata i żyłki=2m) daje sporo na większości łowisk. Jak masz pomost to 6m czy 5m będzie idealnym batem, ale jak łowisz z linii brzegowej to minimum 7m.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 06.06.2020, 10:12 »
Mikado puścił odnowioą wersję bata uv. Ale cena jest taka sama jak tournament, waga też. Przy pierwszej wersji cena była koło 100 zł niższa . Trzeba by na żywo oba porównać. Miałem uv tylko ze 6m ten bat mimo swojej delikatności nie bał się niczego do 3 kg ;D wrażenia z holu niezapomniane. Aż nabrałem chęci na wypad z batem, tylko jest jeden problem musiał bym odwiedzić sklep :money: :P

Offline Moto_Richo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #29 dnia: 06.06.2020, 12:45 »
Ja właśnie na dniach będę kupował bata 7m. :D Budżet ok. 400 pln. :money: Miałem zamiar kupić Mikado Ultraviolet II Pole 700 :narybki: lub VDE-R team Nano Core Pole MX4 700 :fishonhook:. Ostatecznie zdecydowałem się na Mikado UV, jak powód waga 280g do 310 Robinsona. :thumbup: Oba kije oceniam tylko po suchych danych żadnego nie miałem w łapach. No i teraz na forum czytam, że większość poleca Mikado Tournament. Cena praktycznie ta sama co UV, waga taka sama. I co ja biedny mam teraz zrobić ? :facepalm: Czy w ogóle dostrzegę jakąś różnicę ? ???