Autor Wątek: Tani bat na początek  (Przeczytany 13166 razy)

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Odp: Tani bat na początek
« Odpowiedź #30 dnia: 06.06.2020, 12:58 »
Ja właśnie na dniach będę kupował bata 7m. :D Budżet ok. 400 pln. :money: Miałem zamiar kupić Mikado Ultraviolet II Pole 700 :narybki: lub VDE-R team Nano Core Pole MX4 700 :fishonhook:. Ostatecznie zdecydowałem się na Mikado UV, jak powód waga 280g do 310 Robinsona. :thumbup: Oba kije oceniam tylko po suchych danych żadnego nie miałem w łapach. No i teraz na forum czytam, że większość poleca Mikado Tournament. Cena praktycznie ta sama co UV, waga taka sama. I co ja biedny mam teraz zrobić ? :facepalm: Czy w ogóle dostrzegę jakąś różnicę ? ???
Najważniejsze jest wyważenie, przerobiłem sporo batów w tamtym roku i myślałem tak jak Ty.
Zakupiłem Konger Turion Competition 700 za 350 zł, gdzie wagowo miało być 240g, a było coś koło 255g. Do tego wędka fatalnie się lała, brak sztywności oraz wyważenie było tak kiepskie jakby ważyła conajmniej 400g.
MX4 i UV II chyba nikt jeszcze na forum nie macał, więc ciężko coś napisać jak wypadają przy Tournament, który jest sprawdzony i godny polecenia.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 06.06.2020, 14:37 »
Też bym brał turnamenta,  Jak by nie było uv to model niżej nie wiem skąd ta cena

Offline Moto_Richo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #32 dnia: 08.06.2020, 14:48 »
Dzięki za odpowiedzi, na papierze UV2 i Tournament niby takie same ??? Faktycznie ciężko znaleźć jakieś opinie na temat nowego UV2, o Tournamencie dużo dobrego,ale niby ten nowy to już nie to samo :-\ " kiedyś to było Panie, a dzisiaj to już nie jest |-) ". No nic, koniec końców zdecydowałem się i zakupiłem Mikado Tournament Pole 700. Zakupiony za 389 pln , na alledrogo ze sklepu Eldorado ( darmowa dostawa , na stronie sklepu dopiero powyżej 400 zł ) Niech się dzieje wola nieba O:)

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #33 dnia: 08.06.2020, 15:35 »
Dzięki za odpowiedzi, na papierze UV2 i Tournament niby takie same ??? Faktycznie ciężko znaleźć jakieś opinie na temat nowego UV2, o Tournamencie dużo dobrego,ale niby ten nowy to już nie to samo :-\ " kiedyś to było Panie, a dzisiaj to już nie jest |-) ". No nic, koniec końców zdecydowałem się i zakupiłem Mikado Tournament Pole 700. Zakupiony za 389 pln , na alledrogo ze sklepu Eldorado ( darmowa dostawa , na stronie sklepu dopiero powyżej 400 zł ) Niech się dzieje wola nieba O:)
Nie powtarzaj bzdur. Tournament jest taki sam jak w pierwszym roku produkcyjnym. Miałem premierowy model i z tamtego roku, więc wiem co piszę. Po prostu jakiś jeden idiota napisał gdzieś na sieci, że nowy tournament jest gorszy nie przedstawiając ŻADNEGO DOWODU i ludzie to powtarzają. Przecież to idealne działanie konkurencji jak zniszczyć opinię super produktu. Proszę skasuj te bzdury.

Offline tstg

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Łowie, bo lubię :)
« Odpowiedź #34 dnia: 08.06.2020, 16:04 »
Ok. Wypada więc dozbierać do mikado 7m lub kupić 6m MX2.
Podpowiedzcie mi jednak co da mi dodatkowy metr? Jakie plusy a jakie minusy 6 względem 7m?
Aktualnie operuję 6m i raptem kilka dni. Jedni mówią że 7m lepiej kupić jako drugi bat, inni na łowisku wręcz odwrotnie, twierdzą że wolą 6m bo 7m im jakoś nie podchodzi. I bądź tu mądry jak każdy co innego mówi.
No i jak z tymi cw w batach? Jedne do 20, inne do 25...jeszcze inne do 30g.... a mój jaxonperseus dura pole nawet nie jest opisany pod względem cw, chyba że starła się naklejka bo staruszkowi już lakier schodzi...
Na cw nie patrz, bo i tak będziesz łowił spławikami rzędu 1-3g.
7m, bo jest uniwersalny. Tak samo jak na tyczkę 11-13m łowisz to tak 7m bat również pozwala Ci łowić na tej samej odległości co tyczka.
6m jest często za krótki, bo jednak te 2m (długość bata i żyłki=2m) daje sporo na większości łowisk. Jak masz pomost to 6m czy 5m będzie idealnym batem, ale jak łowisz z linii brzegowej to minimum 7m.

Tylko 6 są lepiej wyważone w tej cenie i siódemka potrafi już ważyć. Nie na wadze ale w ręce. Mam 6m i jest ok. Łatwo operować jest lekki i do większości zastosowań wystarczy.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #35 dnia: 08.06.2020, 16:06 »
Tak dokładnie i ta zła nie dobra konkurencja również wymyśliła że feeder UV jest inny niż wersje poprzednie. :) Każdy ma prawo mieć swoją opinie ale po co w to wszystko wplątywać konkurencje. ???
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Moto_Richo

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 08.06.2020, 16:40 »
Nie powtarzaj bzdur. Tournament jest taki sam jak w pierwszym roku produkcyjnym. Miałem premierowy model i z tamtego roku, więc wiem co piszę. Po prostu jakiś jeden idiota napisał gdzieś na sieci, że nowy tournament jest gorszy nie przedstawiając ŻADNEGO DOWODU i ludzie to powtarzają. Przecież to idealne działanie konkurencji jak zniszczyć opinię super produktu. Proszę skasuj te bzdury.
Dlatego napisałem NIBY i dodałem ten cytat jak to Janusze mówią, że kiedyś to było a teraz to nie jest. Ja absolutnie nie mam w tym temacie swojego zdania gdyż nie posiadałem wcześniej żadnego bata ???. Natomiast dowodem na to co sam o takich komentarzach myślę niech będzie to, że je zignorowałem i właśnie tego tournamenta kupiłem :thumbup:

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #37 dnia: 08.06.2020, 20:00 »
Tournament jest taki sam jak w pierwszym roku produkcyjnym. Miałem premierowy model i z tamtego roku, więc wiem co piszę. Po prostu jakiś jeden idiota napisał gdzieś na sieci, że nowy tournament jest gorszy nie przedstawiając ŻADNEGO DOWODU i ludzie to powtarzają. Przecież to idealne działanie konkurencji jak zniszczyć opinię super produktu. Proszę skasuj te bzdury.

Taka sama gównoburza była w Anglii z Acolytkami. Z racji swojej olbrzymiej popularności (pomimo dużej ceny) i delikatności wielu te wędki kupiło. No i też kilku osobom się one po prostu złamały. Poszła więc ogólnonarodowa fama, że Drennan musiał coś kombinować z blankami, po czym Drennan wydał oświadczenie, że blanki są te same od początku :) 

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
« Odpowiedź #38 dnia: 08.06.2020, 21:28 »
Ja w tym roku katuję Tournament 600 i nie mam się do czego przyczepić :D
Kilkanaście rybek wyjąłem ;)

Tani dobry bacik , polecam :thumbup: :beer: :beer: :beer:

Offline tstg

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Łowie, bo lubię :)
« Odpowiedź #39 dnia: 09.06.2020, 09:38 »
Ja w tym roku katuję Tournament 600 i nie mam się do czego przyczepić :D
Kilkanaście rybek wyjąłem ;)

Tani dobry bacik , polecam :thumbup: :beer: :beer: :beer:

Taki tani to on nie jest :) Ale jest wart wydania każdej złotówki i warto dozbierać pieniądze, na zakup coś bardzo dobrego. Tournament for lajf;P

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 09.06.2020, 10:34 »
Tak dokładnie i ta zła nie dobra konkurencja również wymyśliła że feeder UV jest inny niż wersje poprzednie. :) Każdy ma prawo mieć swoją opinie ale po co w to wszystko wplątywać konkurencje. ???
Bo mamy większą świadomość niż 10 lat temu?
Podaj mi konkretny przykład, gdzie masz opisane różnice tournamenta 7m. NIGDZIE NIE MA. Jest tylko jeden post gdzieś w sieci i każdy go cytuje. Ja miałem oba baty z premiery i z tamtego roku, więc wiem co piszę.
Co do feederów UV, miałem je kupione z 3 lata temu, godne polecenia. Nie wiem jakie są różnice. Szkoda, że już nie produkują matchówki UV, kij godny polecenia, służy mi prawie 13 lat.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #41 dnia: 09.06.2020, 11:27 »
Tournamentów odkąd wszedł na rynek, było tak naprawdę kilka wypustów. Nie tylko pierwszy i wznowiony i był okres, kiedy jakością wykonania oraz bezawaryjnością nie grzeszyły.

Odleglościówki Mikado kiedyś to fakt było coś Top Match, Rainbow , UV, Temptation, SCR(bez S) i jeszcze kilka starszych serii. Robili naprawdę świetne kije w przystępnej kasie i konkurencyjne dla zachodu. Niektóre to już naprawdę legendy, które są pożądane w świecie wyczynu. Istne matchowe imperium, szkoda, że już upadłe. Wraz z wycofaniem serii Temptation mam wrażenie, że traktują tę gałązkę po macoszemu. Wielka szkoda, bo naprawdę im te kije wychodziły, a teraz robią tylko przyzwoitki dla początkujących. :'(

Offline Moto_Richo

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 11.06.2020, 10:46 »
A ja wieczorem dostałem email od Eldorado, że przepraszają ale Tournament jest niedostępny i proponują mi inny kij albo zwrot kasy :(

Offline Moto_Richo

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 12.06.2020, 13:51 »
Panowie, kij zakupiony, w sklepie mieli na stanie Mikado UV2 700. Pierwsze wrażenia z tego jak na sucho leży w ręce, wykonanie i spasowanie pozytywne. Zważony bez korka 279 gram :thumbup: Koszt 400 zł

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
« Odpowiedź #44 dnia: 12.06.2020, 17:02 »
Połamania 😄😄😄