Autor Wątek: Jaką procę wybrać (dystans 10-15 metrów, nęcenie robakami i ziarnami)?  (Przeczytany 35451 razy)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Czerwonej nie mam.

Procy, czy czcionki ?? :D
;D

Znalazłem jeszcze taką. Chyba nowość. Zdaje się być dość uniwersalna.
Ktoś już takiej używał?
http://centrumwedkarskie.pl/2165-proca-feederpult-moulded-mesh-drennan
Ta proca już jest chyba parę lat na rynku. Ja bodaj 2 lata temu ją kupiłem i używałem jej właśnie do czasu kupienia serii Revolution. Też przyzwoita procka, choć koszyczek bardziej miękki i delikatny.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Jak chcę dostrzelić konopią, qq, pelletem 4mm na odległość 20-24metrów to Match Catty No 2 się sprawdzi? Wziąłbym tą revolution bo plątanie się procy jest strasznie upierdliwe ale w multifishing nie ma a chciałem kupić przed niedzielnymi zawodami. Może ktoś wie gdzie dostanę ja w Warszawie i jaki kolor na ta odległość wybrac?
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Ball maker kosztuje około 60zł,ale jaką procę zastosować pod 60mm
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
Jak chcę dostrzelić konopią, qq, pelletem 4mm na odległość 20-24metrów to Match Catty No 2 się sprawdzi? Wziąłbym tą revolution bo plątanie się procy jest strasznie upierdliwe ale w multifishing nie ma a chciałem kupić przed niedzielnymi zawodami. Może ktoś wie gdzie dostanę ja w Warszawie i jaki kolor na ta odległość wybrac?
Match Catty No 2 nie miałem. Trudno mi powiedzieć jak będzie strzelać. Zieloną Revolution muszę mocno naciągnąć, żeby konopiami strzelić na 15 metrów. Nie mówię już o tym, jak zawieje wiatr.
Niebieska Revolution to już na bardzo bliskie odległości i bezwietrzną pogodę. Do 10 metrów.

Ball maker kosztuje około 60zł,ale jaką procę zastosować pod 60mm
Ja mam Ball Makera 40 mm i strzelam procą Groundbait Caty z Drennana, która ma bardzo szeroką podstawę koszyka.
Pozdrawiam
Mateusz

elvis77

• Gość
A ja kupiłem właśnie w Multifishingu proc Drennana Revolution,tylko bez zapasowej gumy w zestawie. Gumy niebieskie napisane,że 16m+
Są tam proce Stonfo o połowę tańsze i nawet nieźle się strzela. Kupiłem jako zapasową. Tylko koszyczek trochę niewygodny. Nie namawiam,piszę tylko tak jako tańszą alternatywę. Chyba też ma ten sam sposób mocowania gumy co Revolucion.

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
A którą procę z Prestona polecacie do pelletów do 8mm oraz robali i ziaren ?

Może tą :
https://www.prestoninnovations.com/Products/Accessories/Catapults/PCAT01-Pelletpult

A może wcale ? 8)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
Ja jestem  po pierwszym strzelaniu kuku biale konopia pellet
tym modelem
http://skleptrabucco.pl/proca-drennan-revolution-tangle-free-caty-green-strong/
Jestem bardzo zadowolony osiagi super polecam
Maciek

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Match Catty No 2 nie miałem. Trudno mi powiedzieć jak będzie strzelać. Zieloną Revolution muszę mocno naciągnąć, żeby konopiami strzelić na 15 metrów. Nie mówię już o tym, jak zawieje wiatr.
Niebieska Revolution to już na bardzo bliskie odległości i bezwietrzną pogodę. Do 10 metrów.
To pomarańczowa na takie odległości? chyba jest najmocniejsza?

A ja kupiłem właśnie w Multifishingu proc Drennana Revolution,tylko bez zapasowej gumy w zestawie. Gumy niebieskie napisane,że 16m+
Są tam proce Stonfo o połowę tańsze i nawet nieźle się strzela. Kupiłem jako zapasową. Tylko koszyczek trochę niewygodny. Nie namawiam,piszę tylko tak jako tańszą alternatywę. Chyba też ma ten sam sposób mocowania gumy co Revolucion.
Czyli nie mają w katalogu internetowym. Fajnie byłoby kupić dwie w cenie jednej i mieć dwie odległości zapewnione ale trochę się boję że zaraz znów będę musiał kupować.Obejrzę i zadecyduję.
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
Tez mam pomarańczową. Ale to już używam wtedy, gdy chcę zapodać zanętę na 25-30 metrów przy wietrze.
Myślę, że zielona, którą wskazał Maciek będzie wystarczająca.

Jeśli jednak będziesz chciał na tę samą odległość podać kukurydzę, groch czy pellet, to może okazać się ona za mocna i wtedy przydałaby się nieco słabsza.
Nie tak łatwo strzela się tą samą procą różnego rodzaju partykułami. To już trzeba mieć dobrze wyćwiczone. Jeśli się często łowi i stosuje dane proce, to samo to przychodzi.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
Tez mam pomarańczową. Ale to już używam wtedy, gdy chcę zapodać zanętę na 25-30 metrów przy wietrze.
Myślę, że zielona, którą wskazał Maciek będzie wystarczająca.

Jeśli jednak będziesz chciał na tę samą odległość podać kukurydzę, groch czy pellet, to może okazać się ona za mocna i wtedy przydałaby się nieco słabsza.
Nie tak łatwo strzela się tą samą procą różnego rodzaju partykułami. To już trzeba mieć dobrze wyćwiczone. Jeśli się często łowi i stosuje dane proce, to samo to przychodzi.

Zgadzam sie z Mateuszem trzeba pocwiczyc proponuje zaczac od konopi na maxie lub bialych zobaczyc maxa jakiego sie  osiega a potem dopasowac kuku i pellet
Do ciezkiej roboty polecam ten model miotam nim spokojnie 40 mb robie kulki wielosci orzecha z zanety
http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/popenphoto.php?file=../p/s3/1205159491.jpg

mialem troszke proc i teraz z tych dwoch czyli drenan zielony i to stanfo jeste bardzo zadowolony
Maciek

Grendziu

• Gość
Mateo już szukam do zakupu Deliverance Ball Maker, wydaje się być świetna sprawą,  planuję zakup 30 i 60mm z wycięciem, niestety mam albo jedno lub drugie w sklepach www w Polsce, tak czy siak napaliłem się na ten gadżet :)

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
Maciek masz rację. Mam tą stanfo i jest bardzo dobra. Kule zanętowe tylko śmigają.
Zbyszek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
Mateo już szukam do zakupu Deliverance Ball Maker, wydaje się być świetna sprawą,  planuję zakup 30 i 60mm z wycięciem, niestety mam albo jedno lub drugie w sklepach www w Polsce, tak czy siak napaliłem się na ten gadżet :)
Trochę Nash przesadził z ceną moim zdaniem. Mógł chociaż nieco lepszą farbką namalować te białe napisy. Schodzą one dość szybko. Nie mówię, że mi na nich jakoś szczególnie zależy, ale za tę cenę...
Pozdrawiam
Mateusz

Grendziu

• Gość
Jak coś jest nowego i markowego to płać, takie życie :) zastanawiam się nad 20mm i 30mm oraz 60mm wiadomo nad wodą pewnie będę używał tylko jednej, którą Mateo proponujesz? Testowałeś na głębszej wodzie, bo obawiam się że jak będzie wiatr, zanęta plusknię ciem do wody się rozsypie i przy głębokości +4m zejdzie na bok a przynęta położy się w innym wcześniejszym miejscu od zawietrznej..

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
Ja wybrałem taką średnią, czyli 40 mm, bo też nie wiedziałem jak to będzie wyglądać. Zawsze można sobie symulację zrobić jakoś. Średnica piłeczki ping-pongowej ma 38-40 mm.
Jeśli chce się zanęcić większymi kulkami, to rzeczywiście 60 mm będzie lepszy.

Jeśli zanętę się dobrą zrobi, dobrze nabije, pokręci, to całkiem ładne zbite kule wychodzą. Nie próbowałem ich na głębszej niż 2-metrowej wodzie, więc nie mam doświadczenia.
Pozdrawiam
Mateusz