Tak jak obiecałem,dziś przeprowadziłem test rzutów jaxonem. Odmierzyłem 60m i od razu założyłem koszyk 60g jaxon bullet. Kołowrotek ninja Daiwa 4000a,żyłka 24. Teren do testów-łąka.
Wiał dziś silny wiatr,także warunki do treningu i testu wyśmienite.
Od razu na wstępie muszę napisać,że tylko raz udało mi się doklipować 60m koszykiem 60g,także uważam,że taka odległość jest możliwa,ale przy flaucie. Natomiast 55m ,uzyskiwałem za każdym razem,nawet pod wiatr.
Najwygodniej rzucało mi się koszykiem 50g jaxon bullet,to optymalny ciężar do rzutów.
Jeśli mowa,o ciężarze,to dla testu założyłem bombkę 50g i 30g razem czyli 80g. Wędka spokojnie zniosła i takie obciążenie,rzut myślę w okolicach 45m ,także można założyć nawet większe objętościowo kosze,do wstępnego nęcenia.
Szczytówka cały czas 1oz. Szklak,ale niezwykle mocny. W pewnym momencie myślałem ,że pękła,ale odstała tylko farba. W sumie,to nie wiem co trzeba by zrobić drastycznego by ją uszkodzić.
Praca wędki na zaczepach,pokazała,że nie jest to parabolik,a progres. Ugięcie do połowy wędki,może nieco więcej.
W sumie oddałem jakieś 50 rzutów,jestem jak najbardziej zadowolony z zakupu,zobaczymy jak wędka spisze się pod rybą.
Kilka zdjęć z testu.