Autor Wątek: Zestaw do metody - wędka i kołowrotek  (Przeczytany 2446 razy)

Offline picker92

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Zestaw do metody - wędka i kołowrotek
« dnia: 12.02.2019, 20:34 »
Witam. Proszę o pomoc w złożeniu dwóch zestawów do metody, czyli dwa razy wędka i dwa razy kołowrotek. Z tym że jeden zestaw ma być delikatniejszy (na ryby do 5 kg), a drugi taki żeby można było przytrzymać większego karpia  łowiąc przy zaczepach. Budżet 1600 zł. Z góry zaznaczę, że zwróciły moją uwagę kołowrotki DAIWY. Co do wędek czekam na jakieś sprawdzone propozycje i zestawienia. Z góry dzięki.

Offline frank_lucas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: bat
Odp: Zestaw do metody - wędka i kołowrotek
« Odpowiedź #1 dnia: 12.02.2019, 20:49 »
Garbolino Altima Feeder & Daiwa Ninja LT.
Może coś takiego?

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12.02.2019, 20:53 »
Ja poleciałbym w kije Cresty, czytałem sporo na internecie, oglądałem filmików z pracą i są naprawdę korzystne. W jednym z sympatyzującym sklepie na D są teraz dobre ceny, do tego jakaś Daiwa Ninja albo Okuma z wolnym biegiem i pięknie i sprawnie. Sporo kasy zostanie na co nie co.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #3 dnia: 12.02.2019, 20:54 »
Na angielskich forach by Cię chyba zjedli za szukanie feedera do łowienia większych karpi w zaczepach ;), skoro do takiego typu łowienia, to nawet nie wszystkie karpiówki się nadają. Jednak jest tu sporo specjalistów na forum od łowienia dużych karpi feederem, więc może oni coś Ci pomogą ;)

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12.02.2019, 20:56 »
Na angielskich forach by Cię chyba zjedli za szukanie feedera do łowienia większych karpi w zaczepach ;), skoro do takiego typu łowienia, to nawet nie wszystkie karpiówki się nadają. Jednak jest tu sporo specjalistów na forum od łowienia dużych karpi feederem, więc może oni coś Ci pomogą ;)
Rzeczywiście ciekawe spostrzeżenie ;)

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #5 dnia: 12.02.2019, 21:01 »
Dużego karpia casem może być ciężko na karpiówce przytrzymać, żeby nie wszedł w zawady. Do tego żyłka 0,35+ co przy feederze może rodzić trochę problemów.

Offline picker92

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 12.02.2019, 21:01 »
To może dobrze, że jesteśmy w Polsce 8) :'( ;D ;D a tak poważnie źle sprecyzowałem wypowiedź, nie chodziło mnie w samych zaczepach tylko parę metrów od nich (mam na miejscówce zatopione drzewa) i chodziło mi o to żeby wędka miała na tyle mocy żeby można było jakoś skontrolować tą rybę ;)

Jakieś zestawienie z tego polecacie ? :

Daiwa Yank N Bank Power Feeder 12FT / 80g
Daiwa Ninja X Method Feeder 3,60 / 80g
Daiwa Windcast Method Feeder 3,30 / ≤80g
Trabucco Selektor PW Feeder 3,6 // ≤120g
Trabucco Precision RPL Method Feeder 3,30 // ≤75g
Cresta Blackthorne Method Feeder 3,3m // 60g
Shimano Aernos Commercial Feeder 2.74/3.35m // ≤70g

Jakieś inne propozycje ?

Do tego jakieś kołowrotki z z Daiwy - Fuego,Exceler,Legalis ,Ninja ?

Offline picker92

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 13.02.2019, 20:37 »
Przekopałem tematy, nawet z 2018 i mam jeszcze większy mętlik w głowie niż przed O_o  Większość opinii o kołowrotkach z daiwy mniej więcej taka że: (kup! jak nie wytrze się pinion to pochodzi a jak się wytrze to trudno ) Taka loteria jakoś nie przekonuje, jeśli kupuje kołowrotek za około 400 zł ;// Jakieś sprawdzone alternatywy do tego ? Żebym kupił i po miesiącu nie musiał odsyłać lub ciągle myślał o tym czy się tak nie stanie ;D

Offline Piotr T

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 51
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 13.02.2019, 21:02 »
Szczerze kup Ryobi Arctica 4000 za 230zł 5 lat gwarancji kołowrotek nie do zdarcia, posiadam 6szt od 4 lat używam i to używam!!!! Nie do zajechania. Świetny wygląd i jeszcze raz nie do zajechania!!! :) Mam sprawdzone ;) Teraz nawet założyłem do drennan Acolyte distanse Również Ryobi bo wiem że mnie nie zawiedzie ;) ;)
Piotr

Offline Starkly

• Reputacja: 26
  • Ulubione metody: feeder
Zestaw do metody - wędka i kołowrotek
« Odpowiedź #9 dnia: 13.02.2019, 21:07 »
Zadzwoń do kolegów z D... i oni najlepiej dobiorą Ci graty. Jeżeli nie jesteś przywiązany do żadnej marki, to napewno będą bardziej obiektywni od większości kolegów na forum.
Im zależy żebyś był zadowolony z zakupu, bo wtedy napewno wrócisz po kolejne graty.

Niestety opinie i polecanie na podstawie obejrzanego filmiku są ......

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 13.02.2019, 21:09 »
Przekopałem tematy, nawet z 2018 i mam jeszcze większy mętlik w głowie niż przed O_o  Większość opinii o kołowrotkach z daiwy mniej więcej taka że: (kup! jak nie wytrze się pinion to pochodzi a jak się wytrze to trudno ) Taka loteria jakoś nie przekonuje, jeśli kupuje kołowrotek za około 400 zł ;// Jakieś sprawdzone alternatywy do tego ? Żebym kupił i po miesiącu nie musiał odsyłać lub ciągle myślał o tym czy się tak nie stanie ;D

Najpierw o jednej z wędek, z Twojej listy.
Windcast Method Feeder, to kijek o małej mocy. Jest spolegliwy i naprawdę wspaniale się holuje tym patykiem ryby. Tak coś właśnie do 5kg będzie ok. Sporadycznie większe sztuki też ogarnie, ale to niepewny hol, w sumie brak kontroli i pewności.
Shimaniaki z serii Commercial to też dość spolegliwe kijki, aczkolwiek nie znam ich na tyle, by coś mądrego więcej napisać.

Zastanawia mnie też "zatrzymywanie dużych karpi". Co oznacza w ogóle "duże karpie"?
Zatrzymać dużego i przestraszonego karpia może być problem nawet na karpiówce, więc....

Starsze modele Daiwy miały taką przykrą przypadłość, że ścierał się od wewnątrz pinion, co powodowało dość przykre konsekwencje. Nie wszystkie nowe modele wolne są od wad, natomiast można już wybrać coś, co problemów nie powinno sprawiać. Seria LT od Fuego począwszy (tańsze modele to może być pewne ryzyko), Daiwa BG też byłaby niezła.
Rozmiary LT są dość zminiaturyzowane, BG jest zbudowana wg starszych gabarytów, stąd mała podpowiedź:
- BG 4000 = LT 6000
- BG 3000 = LT 4000
Czesiek

Offline picker92

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 13.02.2019, 22:00 »
No dobra to jestem zdecydowany  na zestaw nr 1 : Daiwa Windcast Method Feeder 3,60 / ≤80g    -  Daiwa Fuego LT 6000D

To mniej wiecej koszt 800 zł więc idealnie po połowie. Czytałem w sumie same pozytywne opinie o Jaxon Genesis Pro Method Feeder 3,60 // 20-60g to koszt 170 zł,a niby niczym nie ustępuje droższym wędką  i do tego Ryobi Arctica 4000 i zostanie jeszcze parę groszy na jakieś zanęty/pellety .   

Lepiej brać zwykłą arctice czy nowszy model z oznaczeniem CF ?

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 13.02.2019, 22:03 »
Kolego Picker, ten Jaxon Genesis, to bardzo dobry kijek o akcji progres w bardzo dobrej cenie, wykonanie super ;) bierz śmiało do niego Daiwa fuego 6000 lt i masz ogień zestaw na lata :thumbup:

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 13.02.2019, 22:14 »
No dobra to jestem zdecydowany  na zestaw nr 1 : Daiwa Windcast Method Feeder 3,60 / ≤80g    -  Daiwa Fuego LT 6000D

To mniej wiecej koszt 800 zł więc idealnie po połowie. Czytałem w sumie same pozytywne opinie o Jaxon Genesis Pro Method Feeder 3,60 // 20-60g to koszt 170 zł,a niby niczym nie ustępuje droższym wędką  i do tego Ryobi Arctica 4000 i zostanie jeszcze parę groszy na jakieś zanęty/pellety .   

Lepiej brać zwykłą arctice czy nowszy model z oznaczeniem CF ?
Miałem oba kije (teraz została mi Daiwa bo Jaxona oddałem kumplowi) i Jaxon wcale nie odbiega dużo od Daiwy, a w niektórych parametrach ją przewyższa. Jaxon ma większy zapas mocy, zaś Daiwa jest ciut lepiej wykonana. Różnica w cenie na poziomie 100% więc kwestia tego co Ci się bardziej podoba.
Mnie się Daiwa zawsze marzyła, więc ją kupiłem i nie żałuję. Natomiast Jaxon będzie świetnym wyborem za połowę ceny Daiwy

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline jazgarek

• Reputacja: 119
« Odpowiedź #14 dnia: 13.02.2019, 22:30 »
A czemu chcesz kupić dwie wędki o takiej samej długości? Nie lepiej mieć dwa różne zestawy żeby móc się lepiej dopasować do ryb i odległości łowienia?

Przykładowo - 10 ft + 12 ft jeśli łowisz stosunkowo blisko lub 11 ft + 13 ft kiedy łowisko wymaga większych dystansów.

Kupisz dwa bardzo podobne zestawy i za chwilę będziesz szukał kolejnego. ;)
Kuba