Autor Wątek: Wasze sposoby na drgającą szczytówkę nocą...  (Przeczytany 126286 razy)

poldek3254

• Gość
Odp: Wasze sposoby na drgającą szczytówkę nocą...
« Odpowiedź #300 dnia: 15.10.2019, 20:19 »
Pytanie natury technicznej;
Czy do Korum Starlight Multi Fit Holder koniczny jest zakup dedykowanych korumowskich świetlików czy można dokupić coś w zastępstwie? Może ktoś posiada takowe i mógłby wrzucić wymiary?

Cześć
Nic w zastępstwie nie przypasuje. Te świetliki są maluteńkie i przynajmniej ja nie znalazłem zamienników

Witam.
A może takie zamienniki do tych świetlików?

https://pl.aliexpress.com/item/33001345652.html

https://pl.aliexpress.com/item/32879752395.html

Alternatywa dla świetlików .

https://pl.aliexpress.com/item/4000003378459.html

Offline damager89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #301 dnia: 18.10.2019, 10:19 »
Pytanie natury technicznej;
Czy do Korum Starlight Multi Fit Holder koniczny jest zakup dedykowanych korumowskich świetlików czy można dokupić coś w zastępstwie? Może ktoś posiada takowe i mógłby wrzucić wymiary?

Jest rozwiązanie. Bierzcie i świećcie z tego wszyscy :)

Uchwyt to oczywiście Korum Starlight Holder Multi-Fit

Tak wygląda chiński świetlik. Jest tam osadzona oryginalna rureczka do multi-fita korumowskiego + rureczka z opakowania chińskiego świetlika. Jeśli troche rozszerzymy rurke to świetlik wchodzi (i trzyma się - co najważniejsze) na miejscu. Zawsze można pokombinować coś na klej, na gumkę etc. - by to usztywnić. Najważniejsze że za 10 pln mamy 50 świetlików

Link do tego świetlika : https://pl.aliexpress.com/item/32920037435.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.657d5c0fSlYob5 - uwaga tutaj musi być to rozmiar mniejszy, czyli 25mm!

@ bonus: polecam jeszcze do feedera i np. do mojego barbela korumowskiego 2lbs takie oto świetliki :

LINK TUTAJ: https://pl.aliexpress.com/item/32816549580.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0f8ganZb - są 4 różne rozmiary. Na zdjęciu z barbel korum jest rozmiar M, a do feedera w większości pasują mi SS lub S. Testowałem na feederach i trzymają się naprawdę świetnie. Jest to nieco droższa inwestycja, ale IMO trochę lepiej i pewniej trzyma się to na wędce - choć testuje również opcję koruma.

Mam nadzieję żę pomogłem :)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2225
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #302 dnia: 18.10.2019, 10:27 »
Co do tego ostatniego rozwiązania, to widziałem trochę lepszą konstrukcję. Mianowicie dół mocowania był zrobiony tak, że kończył się pod kątem ostrym do szczytówki i nie był żadnego miejsca, w które mogłaby wejść żyłka. Tutaj na zdjęciu widzimy, że tył świetlika wychodzi za mocowanie i żyłka może wejść pod świetlik.
Tam nie dość, że tej szczeliny nie było, to jeszcze całość pod kątem schodziła do szczytówki, więc żyłka łatwo się z tego ześlizgiwała.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline damager89

« Odpowiedź #303 dnia: 18.10.2019, 10:35 »
Co do tego ostatniego rozwiązania, to widziałem trochę lepszą konstrukcję. Mianowicie dół mocowania był zrobiony tak, że kończył się pod kątem ostrym do szczytówki i nie był żadnego miejsca, w które mogłaby wejść żyłka. Tutaj na zdjęciu widzimy, że tył świetlika wychodzi za mocowanie i żyłka może wejść pod świetlik.
Tam nie dość, że tej szczeliny nie było, to jeszcze całość pod kątem schodziła do szczytówki, więc żyłka łatwo się z tego ześlizgiwała.

Pewnie istnieje taka możliwość że coś tam wejdzie - z technicznego punktu widzenia. Ja przy swoich feederach i około 100-150 rzutach nie zauważyłem tego problemu. Pewnie przy niektórych szczytówkach może dojść do wejścia żyłki.

Offline Rych

• Ekspert
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #304 dnia: 18.10.2019, 10:37 »
Mam takie pytanie do użytkowników tego:

https://sklepdrapieznik.pl/sklep/akcesoria-gruntowe-i-splawikowe-korum-oraz-preston/14345-zestaw-swietlikow-z-uchwytem-korum-starlight-holder-multi-fit.html

Jakiej średnicy, są te oryginalne świetliki? Mocno wydaje mi się ze 3mm, a to już chyba nie problem kupić, takie świetliki.

Offline garowy

• Reputacja: 60
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #305 dnia: 18.10.2019, 10:40 »
Dzięki @damager :) Punkcik poleciał

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #306 dnia: 18.10.2019, 10:43 »

Pewnie istnieje taka możliwość że coś tam wejdzie - z technicznego punktu widzenia. Ja przy swoich feederach i około 100-150 rzutach nie zauważyłem tego problemu. Pewnie przy niektórych szczytówkach może dojść do wejścia żyłki.
Ja zakładam świetliki na gumki micro Drennana. Po dwie gumki na przód i tył świetlika, nad drugą przelotką. Jeśli żyłka jest choć odrobinę skręcona przy jej zluzowaniu owija się wokół szczytówki. Wtedy się ją odkręca, trzymając za żyłkę i kręcąc wędką. Przeważnie pomagają 2-3 obroty. Natomiast w nocy często się zdarza, że żyłka właśnie pod świetlik mi włazi i mogę sobie kręcić i sto razy w jedną i drugą stronę, aż sfrustrowany daję wędkę do tyłu i ręcznie żyłkę odkręcam i wyjmuję spod świetlika.
Krwawy Michał

Offline damager89

« Odpowiedź #307 dnia: 18.10.2019, 10:45 »

Ja zakładam świetliki na gumki micro Drennana. Po dwie gumki na przód i tył świetlika, nad drugą przelotką. Jeśli żyłka jest choć odrobinę skręcona przy jej zluzowaniu owija się wokół szczytówki. Wtedy się ją odkręca, trzymając za żyłkę i kręcąc wędką. Przeważnie pomagają 2-3 obroty. Natomiast w nocy często się zdarza, że żyłka właśnie pod świetlik mi włazi i mogę sobie kręcić i sto razy w jedną i drugą stronę, aż sfrustrowany daję wędkę do tyłu i ręcznie żyłkę odkręcam i wyjmuję spod świetlika.

Rozumiem Twój ból. Dla mnie takie wchodzenie żyłki pod jakiś element dyskwalifikuje dane rozwiązanie. Muszę dziś na nocce spróbować z gumkami - może bardziej mi się spodoba :) Dzięki za patent.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #308 dnia: 18.10.2019, 10:49 »
Ale ja właśnie napisałem, że mi włazi tam żyłka, gdy stosuję gumki :D

Najlepiej byłoby mieć założone na szczytówkę coś, co miałoby z pół centymetra długości i w miarę ciasno ją obejmowało, ale dałoby się jeszcze wcisnąć świetlik. Wtedy żyłka nie miałaby szans o nic się zahaczyć ani nigdzie wleźć.
Krwawy Michał

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #309 dnia: 18.10.2019, 10:52 »
To jest świetlik z mocowaniem, o którym wcześniej pisałem.
Krwawy Michał

Offline garowy

• Reputacja: 60
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #310 dnia: 18.10.2019, 10:58 »
Lorpio ma w swojej ofercie coś takiego. Na szczytówce Sherman Picker nie dało się tego zamontować - za mała średnica blanku

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146

Offline Armaros

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #313 dnia: 25.12.2019, 08:40 »
Od 3 sezonów używam świetlików izotopowych z drenana. Kosztowały około 100 zł za 2 sztuki ale świecą już 3 lata i nic nie wskazuje na to żeby miały przestać. Szczególnie w sezonie jesienno zimowym gdy chcę zostać na rybach 2-3 godziny po zmroku są nie ocenione. Myślę ,że zwróciły mi się już kilkukrotnie w porównaniu do wydajności i cen zwykłych świetlików. Montuję je najczęściej między 3 a 4 przelotką szczytówki - mam wtedy pewność ,że nie zachaczę niczym przy siłowych rzutach.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #314 dnia: 25.12.2019, 10:33 »
Chyba taniej wyjdzie samemu pomalować szczytówkę .

https://allegro.pl/listing?string=farba%20%C5%9Bwiec%C4%85ca%20w%20ciemno%C5%9Bci&bmatch=baseline-nbn-dict43-col-1-3-1127

Kumpel pomalował swe brzanówki licząć na dobry efekt, jednak się to nie udało, szczytówka nie świeci mocno, do tego szybko blaknie. Zwykłe świetliki są dużo lepsze. Takie jak numer jeden na rynku - Balzery, nie gasną przez całą noc, nie tracą mocy jak chińszczyzna.
Lucjan