Autor Wątek: Drennan Acolyte Plus  (Przeczytany 11086 razy)

Offline jaasieek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Feeder Fans
Drennan Acolyte Plus
« dnia: 17.05.2015, 12:42 »
Witam
Stoję przed zakupem wędki Drennan Acolyte Plus, czy ktoś miał przyjemność wędkowania tą wędką , jakie są wasze opinie, czy może polecacie jakiś inny kij. Myślałem o połączeniu jej z kołowrotkiem Shimano Aero 4000 Match FA lub z Daiwa Match 3012. Proszę o opinie.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Drennan Acolyte Plus
« Odpowiedź #1 dnia: 17.05.2015, 15:05 »
Mam zamówioną 14' w sklepie "Ted Carter" (czekają na dostawę z Drennana, bo poprzednia partia została wyprzedana). 

Acolyte Plus (wraz z nieco delikatniejszym MatchPro Float oraz dwuskładowym IM9 Classic) jest w połowie drogi między Drennanowską kategorią "light" (Acolyte Ultra, MatchPro Ultralight, IM9 Finesse) i "power" (Power Float, Tench & Specimen Float). Zamówiłem Plusa z myślą o karasiach/linach 1 - 2 kg, a także wypuszczankowych kleniach słusznych rozmiarów.

Aero 4000 FA to bodaj najcięższy kołowrotek matchowy na rynku - doczepianie kamienia młyńskiego do cienkoblankowej, dobrze wyważonej 13' o wadze 150 g nie wydaje mi się rozwiązaniem optymalnym ;)

Offline jaasieek

• Aktywny użytkownik
  • Feeder Fans
« Odpowiedź #2 dnia: 17.05.2015, 15:17 »
Kolego Modus co Cie skłoniło by wybrać 14ft a nie 13 ft, jaki planujesz podczepić kołowrotek do wędki ewentualnie jaki polecasz?

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #3 dnia: 17.05.2015, 15:34 »
super wędka na rzeke ;) bardzo lubiana przez wedkarzy z uk.a zwłaszcza na klenia i brzane :thumbup:

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 17.05.2015, 16:00 »
Do wyboru 14' skłoniło mnie głównie planowane zastosowanie na dużej rzece. Przy wagglerowym łowieniu karasi/linów dłuższa wędka bywa natomiast użyteczniejsza w pierwszej fazie holu (na dystansie kilkunastu metrów łatwiej za jej pomoca odciągnąć rybę od grążeli czy inszego zielska). 

Do wypuszczanki mam zamiar podczepić centrepina, zaś do wagglera Daiwę TD-M 2508D lub 3012D. Z tegorocznych nowości na uwagę zasługuje np. Daiwa Match Winner w spławikowej wielkości 2508 lub 3012 (cięższa od TD-M, ale nadal wyraźnie lżejsza od rozważanej wersji Aero) oraz magnezowo-węglowy Rive R-Match High Speed, który nawet w największym rozmiarze jest przyjemnie lekki.

Offline jaasieek

• Aktywny użytkownik
  • Feeder Fans
« Odpowiedź #5 dnia: 17.05.2015, 16:36 »
Daiwę TD-M i Daiwa Match Winner również brałem pod uwagę, są one w podobnym przedziale cenowym. Natomiast nigdy nic nie słyszałem na temat kołowrotków Rive R-Match High Speed.

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 17.05.2015, 18:23 »
Natomiast nigdy nic nie słyszałem na temat kołowrotków Rive R-Match High Speed.

Podobno nowy wyczynowo-matchowy kołowrotek Trapera (Expert Match) to zasadniczo ten sam kręcioł, choć nie ma karbonowej rączki i jest wyraźnie tańszy :)

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
« Odpowiedź #7 dnia: 17.05.2015, 19:19 »
Ja posiadam Aero 4000 FA Match i uważam, ze doskonale on wspolgra z moja Acolyte Ultra 15 ft. Wywaza ja znakomicie. Jakies 8 cm powyżej mocowania kolowrotka. Jednak zakupilem go do Prestona Absolute 17 ft i zdecydowanie wg mnie najlepszy wybór. Do Acolytki wybrałem tego Rive R-Match 4000 i powiem ze praca to bajka. Pracuje subiektywnie chyba lepiej od Aero. Traper niby ten sam ale jednak mial wyraźnie większe bicie niz Rive. Mial większy opor przy kręceniu korbką. Ja doplacilem do Rive. P.s. Pisze z Tel. Sorka za bledy.
Darek

Offline jaasieek

• Aktywny użytkownik
  • Feeder Fans
« Odpowiedź #8 dnia: 17.05.2015, 20:12 »
Ja posiadam Aero 4000 FA Match i uważam, ze doskonale on wspolgra z moja Acolyte Ultra 15 ft. Wywaza ja znakomicie. Jakies 8 cm powyżej mocowania kolowrotka. Jednak zakupilem go do Prestona Absolute 17 ft i zdecydowanie wg mnie najlepszy wybór. Do Acolytki wybrałem tego Rive R-Match 4000 i powiem ze praca to bajka. Pracuje subiektywnie chyba lepiej od Aero. Traper niby ten sam ale jednak mial wyraźnie większe bicie niz Rive. Mial większy opor przy kręceniu korbką. Ja doplacilem do Rive. P.s. Pisze z Tel. Sorka za bledy.

Twoim zdaniem do Acolyte lepiej pasuje Aero czy Rive? Jak Ci się sprawdza Rive?

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 17.05.2015, 20:23 »
Do Acolyte zakupiłem Rive. I raczej do niej polecałbym Rive. Aero przy długich wędkach moim zdaniem jest lepszy. Jeżeli chodzi o wagę to praktycznie jej nie czuć. Koło młyńskie może i tak ale mi pasuje.
Darek

Offline jaasieek

• Aktywny użytkownik
  • Feeder Fans
« Odpowiedź #10 dnia: 17.05.2015, 20:30 »
Do Acolyte zakupiłem Rive. I raczej do niej polecałbym Rive. Aero przy długich wędkach moim zdaniem jest lepszy. Jeżeli chodzi o wagę to praktycznie jej nie czuć. Koło młyńskie może i tak ale mi pasuje.
Miałeś może jakieś doświadczenia z Acolyte Plus?

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 17.05.2015, 20:45 »
Recenzja Acolyte Plus 13':

http://www.gofishing.co.uk/Angling-Times/Section/Tackle2/Tackle/Fishing-Rods/Waggler-rods/Drennan-Acolyte-Plus-13ft-Match-Rod/

Jeżeli szybko się uwiniesz z zakupem, będziesz pierwszym właścicielem-użytkownikiem Plusa na tym forum, a może nawet w całej Rzeczypospolitej :)

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 17.05.2015, 21:15 »
Recenzja Acolyte Plus 13':

http://www.gofishing.co.uk/Angling-Times/Section/Tackle2/Tackle/Fishing-Rods/Waggler-rods/Drennan-Acolyte-Plus-13ft-Match-Rod/

Jeżeli szybko się uwiniesz z zakupem, będziesz pierwszym właścicielem-użytkownikiem Plusa na tym forum, a może nawet w całej Rzeczypospolitej :)

No tak bo już wersji Ultra troszkę jest :)
Darek

Offline jaasieek

• Aktywny użytkownik
  • Feeder Fans
« Odpowiedź #13 dnia: 18.05.2015, 10:40 »
Po rozmowie ze sprzedawcą mam teraz wielki dylemat 13' czy 14', zawsze używałem 3,9m i było OK ale zawsze to jest te 30 cm więcej.
Kołowrotki jadę zobaczyć w tygodniu. Decyzja zapadnie między Match Winner 3012 QDA a SHIMANO AERO CI4+ 4000 HG FA. Co o tym Koledzy sądzicie?

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 18.05.2015, 10:59 »
Po rozmowie ze sprzedawcą mam teraz wielki dylemat 13' czy 14', zawsze używałem 3,9m i było OK ale zawsze to jest te 30 cm więcej.
Kołowrotki jadę zobaczyć w tygodniu. Decyzja zapadnie między Match Winner 3012 QDA a SHIMANO AERO CI4+ 4000 HG FA. Co o tym Koledzy sądzicie?
Na targach Rybomania w Poznaniu macałem ten kołowrotek Shimano. Maszynka super i lekka ale wybrałem wersję Match z tego względu, że ma podwójną korbkę. Nie wiem na ile ale eliminuje mi to bicie korpusu. Zobacz jak możesz i porównaj sobie obydwa. Wersja Match nie posiada takiego bicia. Jednak do Acolyte chyba bym wziął ten co napisałeś ze względu na wagę. Bo praca jest subiektywnie moim zdaniem gorsza.
Darek