Autor Wątek: Wędka do spławika - rady, porady, sugestie  (Przeczytany 1519 razy)

ProBono

• Gość
Wędka do spławika - rady, porady, sugestie
« dnia: 26.03.2019, 17:46 »
Sprawa wygląda następująco:
- łowię na zbiorniku, w którym pas grążeli, rdestowców i innych roślinnych udogodnień zajmuje pas do 2,5 metrów szerokości od miejsca gdzie łowię;
- spławiki jakie uwielbiam to gramatura 2-5 gramów różniej długości, przeważnie ołówki;

Chciałbym:
- będę więc kładł zestaw zaraz za pasem roślinności, często z rzutu spod siebie, trzymając końcową część zestawu w dłoni i wymach
- lubię cienkie żyłki 0.14 mm.
- miałem już przyjemność łowić batem o długości 5 metrów, ale ze względu na dynamiczny hol i potrzebę ,,szybkiej" reakcji nad rybą, potrzebny jest młynek, dla pełnej kontroli, tego co się pojawi po drugiej stronie zestawu;
- długość 4-4,5 metra

Mam na oku kilka wędzisk z chęcią proszę was o Wasze kilka słów:
- Daiwa carp match pellet waggler
Długość wędki: 3,96m

-Flagmann Squadron PRO Ultralitght Match
Długość wędki: 4,20m

- Garbolino Bullet Match

-  Browning Black Magic® Competition Float

Niegdyś, czyli około 8-10 lat temu miałem Mikado Tachibana Match 4,20 metrów i nie ukrywam, że chciałbym wrócić do czasów spławika

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
Odp: Wędka do spławika - rady, porady, sugestie
« Odpowiedź #1 dnia: 26.03.2019, 19:22 »
Jeśli rzuty "spod siebie", nad pasem roślin, hol też z ryzykiem wejścia w zielsko - bierz najmocniejszą i najdłuższą. I raczej floata niż matchówkę. Chyba, że ryby tam małe i jest dość płytko.
Osobiście rozważyłbym też 5m bolonkę - na takie warunki jak opisałeś jest równie wygodna jak match/float, a da się też użyć nad rzeką do przepływanki czy przystawki. Jeśli widzisz siebie i spławik tylko na jeziorach i chciałbyś też kiedyś połowić typowo odległościowo, to o tej bolonce zapomnij ;)
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26.03.2019, 19:31 »
Właśnie jest płytko 2,0-2,3 m w miejscu łowienia. Ryby po 500 gramów. Widzę siebie tylko ze spławikiem.

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #3 dnia: 26.03.2019, 19:35 »
To może Flagman Sherman Pro Match 5,20m // 10-35g 8)
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 26.03.2019, 19:48 »
Choć nie jest fanem tak długich wędek to jednak spokojnie rozważyłbym nawet te o długości 4,5 m przy takim łowisku jak u Ciebie. Tyle, że 4,5 m to wydatek przynajmniej 400 zł, bo większość tańszych wędek o tej długości to są maczugi.

Dlatego zszedłbym o kilka cm niżej do 4,20 cm. Koniu miał Flagmana Squadron PRO Ultralitght Match i nie polecał tzn. polecał mi ją na drobnicę, bo mocno gięta była :P  Tak do 200 zł to znajdziesz pewnie coś z Jaxona: Genesis PRO Match, Okumy: Ceymar Match albo coś z Mikado. Browning Black Competition Float też jest fajną matchówką, jednak przy jej cenie, to już chyba wolałbym dołożyć do czegoś innego (np. jakiś float od Daiwy, Tubertini Geodys medium). Seria Bullet jest tą najniższą od Garbolino i o ile jeszcze pickery są fajne w tej serii, to matchówki już średnio :P

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #5 dnia: 26.03.2019, 19:59 »
Ja mam Konger Arkus Float 4,20/40g i jest to sztywna wędka o akcji szczytowej , mało na nią łowię , zdarzyło się raz klenia takiego 40+ to fajnie się gięła :) używam ją bardziej do przystawki , bo wolę lżejszą Mikado Apsara 3,9m ale ta jest do 25g :thumbup:
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26.03.2019, 20:40 »
Miałem upatrzoną wędkę 4,5 w rozsądnych pieniądzach ale sprzątnęli mi ją sprzed nosa w oczekiwaniu na odpowiedź sklepu :) własnie najbardziej chodzi mi po głowie ten UL z Flagmanna bo lubie kluski. Wiem, że trzeba mieć troszkę mocy przy jakimś przyłowie, który od razu pójdzie w grążele i trzeba będzie wyperswadować rybie ten pomysł przez odpowiednią moc kijka ale lubię finezyjność sprzętu

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #7 dnia: 26.03.2019, 21:04 »
W nieco mniej rozsądnych :money: ;) jest Flagman Sherman Pro 4,5m do 25g. Akcja szczytowa, z tym, że ten szczyt jest dość giętki :). Użytkuję od jesieni 2017.
W tej cenie jest dobrze. Tutaj wątek o nim (niestety fotki wyj...o w kosmos :():

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=9648.0
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #8 dnia: 26.03.2019, 21:27 »
Niedawno kupiłem match-a Sensas Extremadura Heavy 420/40 cw. Kijek rewelacja,bo mimo tak potężnego cw, waży tylko 190 gram. Dałem za niego 285 zł. Za nówkę sztukę. Za tą cenę już niedostępny na Allegro, jest tylko wersja 390 cm za 270 zł. Najtaniej możną kupić z tego co się orientuję w sklepie Bolw.pl. Za 345 zł. Ale tam radziłbym brać za pobraniem po tym co kolega Luk tu pisał o swoich przygodach z tym sklepem. Jest też wersja 450cm tego kija.