Autor Wątek: Jak daleko można zarzucić podajnik?  (Przeczytany 1900 razy)

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Jak daleko można zarzucić podajnik?
« dnia: 21.05.2015, 13:38 »
Jak daleko można zatracić pręt feederovým? Daleko. Ale w zależności od pręta jako nałożenia, i oczywiście na który trzyma go w dłoniach. Niezależnie od tego, czy ma to sens, aby wyrzucić, czy nie, po prostu próbowałem dwa różne pręty i kilka odmian podajniki obciążenia i tak przedstawił z sytuacją nieco. Te dwa pręty oznaczone nośnik o długości 365 cm i 360 cm, a bardziej miękkie działania pokazały, a różnica w maksymalnej wadze rzut-off było między dwoma prętami przez producenta 20 g, co może wydawać się dość podajnik na nieistotne. Zasadnicza różnica, jednak był w oczkach. Podczas gdy jeden pręt miał zwykłe małe oczy, drugi pręt z wyższym ciężarze wyrzutu miał duże oczy, nawet w godzinach szczytu.

znakowanie producentów

Kiedyś wciągarki 4000 z linii 0,18 mm średnicy. Jako obciążenie próbne serwowane klasycznych kropli prowadzenie w wadze 30 g oraz 50 g, zwykłych Zasilacze o wadze 30 g oraz 50 g do 30 g podajnik podajnik Metoda. Koncerty odbywały się na siłę, ale nie w drodze do przystanku. Właśnie tak, jakbyś próbował rzucić się po prostu przygotować, tak dalece jak to jest, ale tak, że za każdym razem trafisz minimalnej wariancji i nie próbuje tylko dla zapisu. Raport został użyty do platformy przynętę.

różnica wielkości oczka

końcówki są bardzo różne

Obciążenie belki                         Średni podajnik 100 g - małe oczy   Średni podajnik 120 g - wielkie oczy
Kropla 30 g                                           67 m                                                      81 m
Kropla 50 g                                           74 m                                                      98 m
Podajnik pusty 30 g                              46 m                                                        54 m
Podajnik wypełniony w 30 g                   43 m                                                      56 m
Podajnik pusty 50 g                               53 m                                                      62 m
Podajnik wypełnione 50 g                     46 m                                                      59 m
Metoda FDR opróżnić 30 g                   58 m                                                       69 m
Metoda FDR pełne 30 g                        53 m                                                      81 m

To było bardzo interesujące zobaczyć, jak pręty z różnych typów podajników obciążenia i porady, i bardzo szybko stało się jasne, że pręt jest być dotykane, w razie potrzeby być łowienie dużo. Ciekawy był fakt, zmniejszonymi występów obu prętów, gdy obciążenie przekroczenie optymalnej, jak również różnice w zachowaniu się belki, przy zastosowaniu jako podajnik w czystym obciążeniem, nie tylko w jednym prętem, ale w porównaniu z drugim. W zaledwie dwa próbki zaobserwowano uderzająca różnica, która wyraźnie wskazuje, że pręty są ogromne feederovými różnice jak się zachowują i jak różne może być ich tylko praktyczne zastosowanie.

Ktoś lubi pręty miękkie, bo cieszy walki ryb. Kolejny ma raczej sztywne pręty z działaniem na górnej prowadnicy. Inne urządzenia będzie rybaków na płynących rzek, gdzie silnie obecny miękka wędka wygina, a inni na małej piętrze, gdzie złapać nawet większe ryby prawie pod stopami. Na ile YO, odgrywa rolę w wielu czynników i prowadnice prętów tutaj z pewnością stanowią dużą rolę. Czy masz podobne doświadczenia?

wygenerowane także za pomocą translatora, wiem, że każdy rzuca innym stylem, z różną siłą. proszę o Wasze komentarze. pozdrawiam  :thumbup:
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Jak daleko można zarzucić podajnik?
« Odpowiedź #1 dnia: 21.05.2015, 14:06 »
Ja tylko na początek odniosę się do moich obserwacji! Od wielu lat zauważyłem wg mnie błędne mocowanie zbyt małych przelotek ,a szczególnie 1i2 od strony kołowrotka przy feederach! Przy rzucie spirala zyłki spadającej ze szpulu jest dość spora,a zbyt mała przelotka startowa wręcz odbija tą spiralę i co za tym idzie znacznie gasi odległość rzutu! Na szczęście od pewnego czasu da sie zauważyć odejście od minimalizacji przelotek na siłę!(moda?). Wiadomo że powinny one być dobrane do blanku co do ciężaru i gabarytu by nie przeciążyć kija i nie zrobić z niego kluchy, ale wg mnie mają być największe z możliwych! Mam też nieodparte wrażenie że srednica przelotek ma niebagatelny wpływ(pomijając kołowrotek) na skręcanie żyłki! Na filmach bodajże Dome Gabora dość często jest pokazywana wysnuwająca się żyłka z kołowrotka, tam doskonale ten efekt spirali można zauważyć!
Arek

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
Odp: Jak daleko można zarzucić podajnik?
« Odpowiedź #2 dnia: 21.05.2015, 15:26 »
W wedkach karpiowych standardem staje sie srednica przelotki 50mm.

Czytalem juz ten artykul na  http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=1169 jednak zeby daleko wyrzucic zestawem to wcale nie potrzeba wedzisk z duzym c.w. 
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish: