Autor Wątek: Wędka spinningowa pod sandacza  (Przeczytany 7248 razy)

Offline borman86

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
Odp: Wędka spinningowa pod sandacza
« Odpowiedź #15 dnia: 30.04.2019, 22:53 »
Z tego SG XLNT jakiś konkretny model?

Offline adikus777

• Aktywny użytkownik
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #16 dnia: 01.05.2019, 09:35 »
xlnt2 do 40g. moim zdaniem fajny kij, aczkolwiek myślę, że jest do 35g.

Offline borman86

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 05.05.2019, 02:11 »
Dzięki Panowie za komentarze. Przez kilka dni trochę poczytałem, bardziej się zagłebiłem w temat i powiem jedno, że wybrać coś jest przeje... e :). Ostatecznie wybiorę między tymi dwoma: SAVAGE GEAR FINEZZE SOFTLURE 250CM M 12-35G a Mikado kamisori zander 260 28g. Jak ktoś coś jeszcze chce dodać to chętnie wysłucham 8). Np na której przy łowieniu na gumę lepiej czuć brania?

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #18 dnia: 05.05.2019, 07:25 »
Ja mam Mikado Inazuma Flash Zander 220/28g sandacza nie złowiłem :facepalm: ale okonie czuć jak się łowi z plecionką a nawet żyłką , wędka ma przy kołowrotku wycięcie w korku gdzie wystaje blank i palcami czuć te puknięcia , wędka ''szybka'' akcja szczytowa łowię też na nią szczupaki ale te potrafią spadać może dlatego że ja ryb nie zacinam? łowię głównie na rzece , na jeziorze nie umiem :P
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #19 dnia: 05.05.2019, 12:22 »
Ostatecznie wybiorę między tymi dwoma: SAVAGE GEAR FINEZZE SOFTLURE 250CM M 12-35G a Mikado kamisori zander 260 28g.

Popularne wędziska spod znaku Mikado (Inazuma, Kamisori) są niezłe, jednak powyżej długości 240 cm nieznośnie lecą na twarz. Nie wyobrażam sobie machać ani modelem Inazuma, ani Kamisori o dł. np. 270 cm, bo to koszmar. Sprawdź.

Mam Kamisori Perch o dł 220 cm, ale to inna bajka, bo ma cw. do 12 g (dobry kij na komponentach Fuji).
Jacek

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
« Odpowiedź #20 dnia: 05.05.2019, 15:07 »
Zobacz dwa Jaxony Royal Ng Jig i Impress Zander Gtx( czy jakoś tak). Bardzo fajne i udane kije, jeszcze idzie gdzieniegdzie je kupić.

Offline borman86

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 05.05.2019, 16:40 »
Może i tak nie jest i Jaxon robi też porządne rzeczy ale jak słyszę o tym producencie to zaraz mi się to kojarzy z chińszczyzną... :-\
A przykładowo coś sensownego z tego Dragona? Miałbym dojście na miejscu z możliwością potrzymania i pomachania kijem

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
« Odpowiedź #22 dnia: 05.05.2019, 17:25 »
Te nowsze dragon już tak fajne nie są szczególnie te budżetówki. Chyba z tych nowych najfajniejsze serie obecnie to CXT i CXT SF-X ale tu same kije na łódkę, jeśli chodzi o coś typowo sandaczowego. Ze starszych serii w tym budżecie dostaniejsz jeszcze fajnego guide select tiger.

Offline drzejko

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • Chcesz łowić - wypuszczaj!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 05.05.2019, 17:55 »
Borman,
jeśli rzadko spiningujesz i łowisz głównie na metodę, nie kupuj żadnej wędki, zapewne masz w arsenale picker lub feeder długości 2,7 - 3,0 m.
załóż najmocniejszą szczytówkę, nawiń cienką plecionkę na kołowrotek i możesz ganiać sandacze i inne drapieżne. Jak Ci się spodoba kupisz sobie spining.
Z pozdrowieniami,
Andrzej

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 05.05.2019, 19:19 »
W tytule jest mowa o spinningu na sandacza, w opisie już na sandacza i szczupaka. Które ryby będziesz łowił częściej?
Jacek

Offline borman86

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 05.05.2019, 21:12 »
Chciałbym częściej sandacze ale na moich jeziorach jest więcej szczupaka (szczególnie taki 40,50 cm, większe też się trafiają). Spinning z brzegu

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 05.05.2019, 21:37 »
Wszystko jasne. Finezze szczupaków nie będzie gubić. No i oczywiście nie kupuj wklejki.
Jacek

Offline borman86

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 05.05.2019, 21:56 »
A długość i ciężar wyrzutu Finezze, które podałem wcześniej mogą być? Bo z tego co tak obserwowałem jak goście spinningowali to raczej na większe gumy a więc i cięższe główki. Ciężar wyrzutu przekłada się jakoś na czucie podczas uderzenia sandacza w gumę?

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 05.05.2019, 22:16 »
Całkiem niedawno "skróciłem" swoje kije spinningowe. Kiedyś lubiłem wędziska o długości 260-285 mm (tych na łódź nie liczę), ale doszedłem do wniosku, że nie muszę przy tym trwać. Dziś łowię wyłącznie z brzegu, jednak różnymi wędziskami - od 220 do 305 cm, ale długość tej wspomnianej Finezzki jest idealna do większości technik prowadzenia (dolnik jest krótki, więc część "użytkowa" kija jest dłuższa).

Z tą czułością to jest tak, że jeśli kij charakteryzuje się tą pożądaną cechą, to bez względu na jego cw. i przynętę. Nieczuły kołek to kołek, a kij elektryczny jest elektryczny - banał (taka mądrość buddyjska ;)).

Standardowa guma sandaczowa ma do 10 cm (nawet mniej, bo 7-9 cm), więc się nie przejmuj. Duże gumy zbroję lekko, więc nawet takim kijem mogę wyekspediować sporą przynętę. Do naprawdę dużych przynęt mam zestawy castingowe (do mniejszych też).
Jacek

Offline borman86

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 06.05.2019, 00:41 »
Wybór padł na SAVAGE GEAR FINEZZE SOFTLURE 250CM M 12-35G :). Podziękował wszystkim za fachowe doradztwo :beer: :beer: :beer: