Autor Wątek: Warto obejrzeć  (Przeczytany 14045 razy)

Offline Seba

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Warto obejrzeć
« Odpowiedź #90 dnia: 14.05.2019, 21:59 »
Pisanie i mówienie że to wina kościoła ?
Trzeba zacząć od tego że Kościół to nie sam kler, Kościół to jego wyznawcy czyli ludzie i kapłani (zakonnicy itp).
Problem poruszony w filmie dotyczy zwyrodnienia, zboczenia części kleru. A najgorsze że biskupi zamiatają to pod dywan.
By w wędkarstwie sukces odnaleźć, na rybach częściej musisz być.

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #91 dnia: 14.05.2019, 22:00 »
Nie oglądał, dlatego nie narzeka na film tylko na szum jaki wokół niego się tworzy. Przez cały weekend co drugi post na fb dotyczył tego dokumentu.
Po prostu tak mam, że nachalne promowanie czegoś ma dla mnie skutek odwrotny do zamierzonego.

Co do tematyki filmu, to znam ją z innych źródeł, a zdanie na jej temat zachowam dla siebie ;)
To tak jak ja ,nie oglądałem i nie interesuje mnie to ,tak samo jak jakiś tam Kler czy Botoks :facepalm: Najgorzej mnie dobijają takie gadki ''pokrzywdzonych'' jak ileś tam razy był ''gwałcony'' tzn. co był więźniem przykutym łańcuchem gdzieś tam w piwnicy? A ogólnie to teraz każdy celebryta to był molestowany , taka moda :P
Dlaczego tak jest, że ci co najwięcej mówią nie powinni a ci co powinni milczą. Jak można o czymś dyskutować jak się nie wie o czym.
Ciężko się czyta takie wypowiedzi. Jak to się mówi.....ręce opadają z majtkami.
Nieuprzejmy wpis edytowany przez administratora.
Taka moda???????
Nieuprzejmy wpis edytowany przez administratora.
Przecież to nie takie trudne zrozumieć, że to byli księża......., że dzieci często zagubione.......
Gdzie ludzka wrażliwość..........
Emocje mnie poniosły. Jak to powiadał pewien intelektualista-Nieuprzejmy wpis edytowany przez administratora.

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #92 dnia: 14.05.2019, 22:07 »
Rynce opadają.  A co takie dziecko ma zrobić.  Jak w wielu wypadkach nawet rodzice nie wierzyli własnemu dziecku? I dalej pchali go w ręce zwyrodnialca? Najlepiej wszystkiemu teraz dzieci winne. Bo same pchały się w ręce księdze.  Jak to jeden biskup powiedział szukały miłości.  Dramat
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline Seba

• Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #93 dnia: 14.05.2019, 22:17 »
To tak jak ja ,nie oglądałem i nie interesuje mnie to ,tak samo jak jakiś tam Kler czy Botoks :facepalm: Najgorzej mnie dobijają takie gadki ''pokrzywdzonych'' jak ileś tam razy był ''gwałcony'' tzn. co był więźniem przykutym łańcuchem gdzieś tam w piwnicy? A ogólnie to teraz każdy celebryta to był molestowany , taka moda :P

To tak jak byś opowiadał jak smakuje jabłko nigdy go nie prubójąc.
Z tego co kojarze  to narzekasz na forum że w twojej okolicznej rzece stawiają sieci, tym tokiem myślenia odpowiem ci ,,taka moda" ;)
Poznaj temat a potem się wypowiadaj.
By w wędkarstwie sukces odnaleźć, na rybach częściej musisz być.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #94 dnia: 14.05.2019, 22:45 »
Trzeba zacząć od tego że Kościół to nie sam kler, Kościół to jego wyznawcy czyli ludzie i kapłani (zakonnicy itp).
Problem poruszony w filmie dotyczy zwyrodnienia, zboczenia części kleru. A najgorsze że biskupi zamiatają to pod dywan.

Problem w tym, że pedofilia w kościele to nie jest coś o czym 'wyznawcy' dowiedzieli się z filmu Sekielskiego. Ludzie widzą co się dzieje w parafiach ale nie reagują, stąd właśnie się bierze to przyzwolenie. Sam pamiętam jak proboszcz z pewnej parafii w Opolu 'lubił' chłopców, i jakoś nikt nie reagował (były historie o macaniu, pokazywaniu księdzu 'ptaszka' za słodycze itd). Dziwiłem się bardzo i mnie krew zalewała, byłem wtedy zbuntowanym anarchistą, i najbardziej szokowało mnie to przyzwolenie ludzi. Nikt nie robił nic, pomimo mrożących krew w żyłach historii! Był początek lat 90-tych i księdza nikt nie ruszył. Za cholerę nie pozwoliłbym mojemu dziecku aby był ministrantem, wiedząc co się tam wyrabia.

Zastanawiam się czy rodzice tych pokrzywdzonych dzieci mają sobie coś do zarzucenia czy też nie. Bo to jest osobny temat warty poruszenia. Bardzo często nie robiono nic aby nie postawić się księdzu co molestował, i to jest problem właśnie. Podobnie było z dzieciakami w chórze 'Poznańskie Słowiki', gdzie rodzice mieli wyraźne sygnały od dzieci do czego dochodzi, pomimo to kazali im dalej tam chodzić i śpiewać. Wiele nadużyć jest w kościele, bo ludzie nie reagują, bo się boją postawić księżom. Bo później może być problem z weselem, chrzcinami, miejscem na cmentarzu, pogrzebem, ludzie na języki mogą wziąć... Dobrze, że nie miałem nigdy tego problemu :D

Lucjan

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #95 dnia: 14.05.2019, 23:18 »
Pedofilia, homoseksualizm i inne zboczenia wśród księży kościoła katolickiego to niestety efekt wprowadzonego przed wiekami celibatu. Wprowadzono go, żeby kapłani katoliccy nie mieli rodzin, które mogłyby po nich dziedziczyć i żeby cały ich majątek zostawał w rękach kościoła.
To powoduje, że na duchownego katolickiego pretendują często osoby, które w normalnej rodzinie typu mężczyzna-kobieta-dzieci nie widzą dla siebie przyszłości.
Nie mają z tym problemu inne kościoły chrześcijańskie i niechrześcijańskie. Pastor, Pop czy Rabin mają żony i dzieci i jednocześnie przewodzą duchownie wiernym. Są jednymi z nich.

Nawet normalny ksiądz, nie pederasta i nie pedofil, ulega męskim hormonom i popędowi płciowemu, bo taka jest ludzka natura. Jedni więc masturbują się sami, inni korzystają z kontaktu fizycznego z osobami, które im ufają i ulegają, jako "pośrednikom" pomiędzy ludźmi a Bogiem albo po prostu wyższymi w hierarchii kościelnej.
Pół biedy, jeśli jest to dorosła kobieta, choć współczuję dzieciom, które się z tego rodzą i nie maja normalnej rodziny.
Gorzej, jeśli najłatwiejszą okazją do zaspokojenia popędu staje się młody seminarzysta lub dziecko, które boi się poskarżyć a nawet jak się odważy to zostanie skarcone: Co ty za bzdury o księdzu (prawie świętej osobie) opowiadasz?

W reportażu Siekielskiego pada wypowiedź psychologa, że ci księża to często nie są pedofile ale dopuszczają się pedofili.
Bo to najprostszy sposób zaspokojenia ich popędu.
Ludzie pozbawieni przez kościół katolicki możliwości zaspokojenia ich podstawowych, przez Boga danych potrzeb, wyładowania popędu płciowego i miłości swoich dzieci, szukają ujścia kochając i seksualnie wykorzystując małe dzieci, bo to w chory sposób zaspokaja te ich potrzeby.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #96 dnia: 15.05.2019, 00:18 »

Niestety poziom dyskusji i kultury w naszym kraju jest tak niski, że mnie to przeraża.

Nie Zgodzę się z Tobą. W naszym kraju jest różnie, za granicą z tą Kulturą też nie jest tak super.
Nie piszmy że to tylko w PL jest be ;)
Wracając do tematu, ten film moim zdaniem powinien być mocnym przesłaniem dla środowiska kleru, powinien zabrzmieć jak Dzwon Zygmunta i obudzić towarzystwo które jest zamknięte w swym nie dostępnym środowisku.
Kapłaństwo to posługa dla ludu.
A jest?
 ???

Na dzwon jest już za późno. Kościół katolicki w Polsce musi zapłacić cenę za swoje przestępstwa i odkupić winy. Nie mogą być sędziami w swojej sprawie.

Offline Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #97 dnia: 15.05.2019, 00:22 »

Problem w tym, że pedofilia w kościele to nie jest coś o czym 'wyznawcy' dowiedzieli się z filmu Sekielskiego. Ludzie widzą co się dzieje w parafiach ale nie reagują, stąd właśnie się bierze to przyzwolenie. Sam pamiętam jak proboszcz z pewnej parafii w Opolu 'lubił' chłopców, i jakoś nikt nie reagował (były historie o macaniu, pokazywaniu księdzu 'ptaszka' za słodycze itd). Dziwiłem się bardzo i mnie krew zalewała, byłem wtedy zbuntowanym anarchistą, i najbardziej szokowało mnie to przyzwolenie ludzi. Nikt nie robił nic, pomimo mrożących krew w żyłach historii! Był początek lat 90-tych i księdza nikt nie ruszył. Za cholerę nie pozwoliłbym mojemu dziecku aby był ministrantem, wiedząc co się tam wyrabia.

Zastanawiam się czy rodzice tych pokrzywdzonych dzieci mają sobie coś do zarzucenia czy też nie. Bo to jest osobny temat warty poruszenia. Bardzo często nie robiono nic aby nie postawić się księdzu co molestował, i to jest problem właśnie. Podobnie było z dzieciakami w chórze 'Poznańskie Słowiki', gdzie rodzice mieli wyraźne sygnały od dzieci do czego dochodzi, pomimo to kazali im dalej tam chodzić i śpiewać. Wiele nadużyć jest w kościele, bo ludzie nie reagują, bo się boją postawić księżom. Bo później może być problem z weselem, chrzcinami, miejscem na cmentarzu, pogrzebem, ludzie na języki mogą wziąć... Dobrze, że nie miałem nigdy tego problemu :D

Trudno generalizować, ale z tych doniesień jakie słyszę to ofiarą nie mogło zostać każde dziecko. Księża wiedzieli kogo sobie wybrać. Z jednej strony odpowiednia osobowość dziecka z drugiej odpowiednie otoczenie dziecka czyli patologiczna rodzina lub rodzina ślepo wierząca w Kościół. Słychać o wielu przypadkach gdzie dziecko skarżyło się rodzicom na zachowanie księdza, ale nikt nie chciał w to wierzyć bo przecież "ksiądz jest zaraz po Panu Bogu".

Offline Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #98 dnia: 15.05.2019, 00:35 »
Pedofilia, homoseksualizm i inne zboczenia wśród księży kościoła katolickiego to niestety efekt wprowadzonego przed wiekami celibatu. Wprowadzono go, żeby kapłani katoliccy nie mieli rodzin, które mogłyby po nich dziedziczyć i żeby cały ich majątek zostawał w rękach kościoła.
To powoduje, że na duchownego katolickiego pretendują często osoby, które w normalnej rodzinie typu mężczyzna-kobieta-dzieci nie widzą dla siebie przyszłości.
Nie mają z tym problemu inne kościoły chrześcijańskie i niechrześcijańskie. Pastor, Pop czy Rabin mają żony i dzieci i jednocześnie przewodzą duchownie wiernym. Są jednymi z nich.

Nawet normalny ksiądz, nie pederasta i nie pedofil, ulega męskim hormonom i popędowi płciowemu, bo taka jest ludzka natura. Jedni więc masturbują się sami, inni korzystają z kontaktu fizycznego z osobami, które im ufają i ulegają, jako "pośrednikom" pomiędzy ludźmi a Bogiem albo po prostu wyższymi w hierarchii kościelnej.
Pół biedy, jeśli jest to dorosła kobieta, choć współczuję dzieciom, które się z tego rodzą i nie maja normalnej rodziny.
Gorzej, jeśli najłatwiejszą okazją do zaspokojenia popędu staje się młody seminarzysta lub dziecko, które boi się poskarżyć a nawet jak się odważy to zostanie skarcone: Co ty za bzdury o księdzu (prawie świętej osobie) opowiadasz?

W reportażu Siekielskiego pada wypowiedź psychologa, że ci księża to często nie są pedofile ale dopuszczają się pedofili.
Bo to najprostszy sposób zaspokojenia ich popędu.
Ludzie pozbawieni przez kościół katolicki możliwości zaspokojenia ich podstawowych, przez Boga danych potrzeb, wyładowania popędu płciowego i miłości swoich dzieci, szukają ujścia kochając i seksualnie wykorzystując małe dzieci, bo to w chory sposób zaspokaja te ich potrzeby.

Przy ocenie zjawiska pedofili i jej źródeł chyba trzeba być dość mocno powściągliwy bo wydaje mi się, że temat jest złożony, ale gdyby szukać fachowych publikacji to nie ma ich wielu. Ciężko o tym rozmawiać bo dla normalnego człowieka jest to obrzydliwe. Nie mniej jednak nie zawsze tak musiało być bo np w starożytnym  Rzymie dostęp top tego typu "uciech" świadczył o poziomie społecznym. Ci lepiej urodzeni mogli mieć co tylko chcieli, np. młodych chłopców jeśli to lubili i nikomu to nie przeszkadzało. Może to nawet być w pewnym stopni klucz do tego zjawiska wśród księży.
Pewien profesor mówi kiedyś, że w XX wieku najważniejsze wydarzenie to wcale nie np. jakieś wojny, ale upodmiotowienie dzieci, kobiet i zwierząt. Niektórzy głoszą, że pedofilia w kościele ma swoje źródła w rzekomym homolobby. To moim zdaniem kompletna bzdura. Powiem więcej, jestem nieomal pewien, że kiedyś pedofilia w kościele była jeszcze częstsza jak dzisiaj. Być może jedno ze źródeł było własnie take, że na dziecku można było się wyżyć bez żadnych zobowiązań, kary itd.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #99 dnia: 16.05.2019, 12:13 »
U nas dopiero powstał Rejestr Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym i jest on jest mocno ograniczony, o czym świadczy chociażby fakt nieumieszczenia w nim wielu sprawców księży https://rps.ms.gov.pl/pl-PL/Public#/  Tak to właśnie jest jak się coś robi pod publiczkę :facepalm:

https://plus.dzienniklodzki.pl/rejestr-pedofilow-w-polsce-ze-skazanych-ksiezy-trafili-do-niego-tylko-gwalciciele/ar/c1-14132989

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #100 dnia: 30.05.2019, 21:33 »
5 minut sławy i kucie żelaza póki gorące na całego.

Autor filmu, Pan Sekielski właśnie ruszyl że sprzedażą... koszulek z logo filmu. Cena to jedyne 35 złotych za t-shirt. :facepalm:

Komu i czemu to ma służyć by ludzie chodzili po ulicach w takim stroju? Czy może skok na kasę Pana Sekielskiego?

https://www.facebook.com/Sekielski/posts/sklep-z-koszulkami-gotowy-do-zam%C3%B3wie%C5%84zam%C3%B3wienia-i-wszelkie-zapytania-tylko-tuhtt/742839712785000/
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #101 dnia: 30.05.2019, 22:12 »
Cena jak cena, raczej tanio. Jednak koszulki z tytułem tego filmu bym nie założył.
Jacek

Offline lajon38

• Reputacja: 35
« Odpowiedź #102 dnia: 30.05.2019, 22:17 »
Wałęsa ma szansę zmienić koszulkę. :)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #103 dnia: 31.05.2019, 07:29 »
Koszulka z logiem filmu o pedofilii.
Nie rozumiem. Czemu ma służyć noszenie takiej koszulki? To jest taka akcja typu: pedofilii mówię nie? A ktoś mówi tak, dla odmiany?

Żal.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #104 dnia: 31.05.2019, 08:01 »
5 minut sławy i kucie żelaza póki gorące na całego.

Autor filmu, Pan Sekielski właśnie ruszyl że sprzedażą... koszulek z logo filmu. Cena to jedyne 35 złotych za t-shirt. :facepalm:

Komu i czemu to ma służyć by ludzie chodzili po ulicach w takim stroju? Czy może skok na kasę Pana Sekielskiego?

Myślę, że chodzi o wskazanie problemu i określenie się jeżeli chodzi o podejście do sprawy pedofilii w kościele. Wg mnie nie jest to głupi ruch, bo może być tak, że temat umrze śmiercią naturalną, a księża będą dalej zamiast być sądzonymi, przenoszeni do innych parafii. Kościół nie zareagował odpowiednio na ten film, a przecież to, co tam było pokazane, to nie były jakieś odosobnione przypadki.

Ja bym takiej koszulki nie założył, ale na pewno są tacy, co chcą się obnosić ze swoim stanowiskiem :)
Lucjan